Καταγγελία για την ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Που να ήξερα ότι θα έφτανε Ιούνιος και ακόμα θα ήμουν απλήρωτη - Δέχθηκα bullying»

Μετά από τόσες καταγγελίες που έχουμε δεχθεί από εργαζόμενους στην Απογραφή – φιάσκο, αρχίζει και σχηματίζεται ένα μοτίβο, το οποίο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, από όπου και περιμένουμε απαντήσεις.

Καταγγελία για την ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Που να ήξερα ότι θα έφτανε Ιούνιος και ακόμα θα ήμουν απλήρωτη - Δέχθηκα bullying»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ε.Π. είναι άλλη μία νέα γυναίκα, που επιλέχθηκε, ως άνεργη τότε, από την ΕΛΣΤΑΤ για να εργαστεί στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022.

Η Ε.Π. δέχθηκε bullying και κακοποιητικές συμπεριφορές, υπήρχαν λάθη στη λίστα με τις κατοικίες, απουσία οργάνωσης και 7 μήνες μετά, ακόμα δεν έχει πληρωθεί.

Παρακάτω, η ίδια εξιστορεί την ιστορία της.


ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022: «Με έφτασαν στο αμήν, παραιτήθηκα και δεν πληρώθηκα τα δεδουλευμένα μου»


Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να ακουστούν αυτά τα προβλήματα που δεν είναι μόνο δικά μου, αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων

Ε.Π.: «Που να ήξερα ότι θα έφτανε Ιούνιος και ακόμα θα ήμουν απλήρωτη - Δέχθηκα bullying»

Καλησπέρα Κωνσταντίνε,

Το όνομά μου είναι Ε.Π. και είμαι (…) ετών.

Είμαι από τους "τυχερούς" που την περίοδο της ανεργίας μου επιλέχθηκα από την ΕΛΣΤΑΤ για να εργαστώ ως απογραφέας. Πού να ήξερα ότι θα έφτανε Ιούνιος και ακόμη θα ήμουν απλήρωτη

Να ξεκινήσω από αυτό.

Υποτίθεται ότι θα πληρωνόμασταν τον Φεβρουάριο. Ήξερα λόγω της παράτασης που δόθηκε στον κόσμο να απογραφεί, ότι θα πάει τουλάχιστον Μάρτιος.

Η αρχική επικοινωνία με τους υπεύθυνους για την απογραφή, έγινε από την μητέρα μου, η οποία είχε κάνει αίτηση κι εκείνη αλλά αν και μη επιδοτούμενη άνεργη, δεν επιλέχθηκε.

Μίλησε λοιπόν τηλεφωνικά με κάποια κυρία, η οποία της είπε ότι η πληρωμή, με τις κρατήσεις, θα ήταν κοντά στο χιλιάρικο, καθαρά.

Μάλιστα έγινε και ολόκληρη συζήτηση πάνω σε αυτό γιατί η έκπληξη της μητέρας μου ήταν μεγάλη, επειδή είχε εργαστεί ως φοιτήτρια ξανά στην απογραφή, με το κλασσικό μη ηλεκτρονικό τρόπο τότε και η διαφορά της αμοιβής της φάνηκε εξωπραγματική. Ακόμη και υπολογίζοντας την διαφορά νομίσματος και την αναλογία σχέσης με τον τότε μισθό. 


Μπαράζ καταγγελιών στο 20/20 για την ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Εκβιασμοί σε απογραφείς που αντιδρούν στην αδιευκρίνιστη πληρωμή τους»


Με ειδοποίησαν λοιπόν και πήγα στο σεμινάριο εκπαίδευσης.
Εκεί μας ενημέρωσαν ότι «όχι, δεν είναι 1000 ευρώ η αμοιβή, αυτά τα διέδωσαν οι δημοσιογράφοι, είναι φήμες! Πληρώνεστε με το κομμάτι και με 28% κρατήσεις. Όποιος θέλει να αποχωρήσει είναι ελεύθερος να το κάνει».

Τι να κάνω, άνεργη ήμουν, σκέφτηκα πως από το τίποτα καλύτερα και 400 ευρώ. Δεν ήξερα όμως ότι θα μου βγει η ψυχή.

Αντιμετώπισα bullying από "βαρύμαγκα" που σχεδόν κόλλησε το πρόσωπό του στο δικό μου στην είσοδο της πολυκατοικίας του, ο οποίος μου φώναζε γιατί του ξύπνησα το μωρό, 7 το απόγευμα με το κουδούνι, ενώ στο θυροτηλέφωνο μίλησα με μια κοπέλα που συμφώνησε για την απογραφή τους. Είμαι σίγουρη ότι αν δεν ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος που πήγαινε στο ιατρείο που υπήρχε σε πάνω όροφο, θα με είχε χτυπήσει.

Βγήκα τρέμοντας σε κατάσταση σοκ, μη γνωρίζοντας πως μπορούσα να καλέσω την άμεση δράση (το διαπίστωσα αργότερα που διάβασα ένα από τα πολλά email που μας έστελναν στην αρχή της απογραφής από την εποπτεία) .

Αντιμετώπισα  τις υστερίες πολλών, κυρίως ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν ήταν ενημερωμένοι για την απογραφή, δεν ήξεραν ότι θα περάσει κάποιος από το σπίτι τους και νόμιζαν ότι ήμουν κάποια απατεώνισσα, δεν μου άνοιγαν καν την πόρτα, μόνο ούρλιαζαν να φύγω.

Αυτό είναι και θέμα για περισσότερη συζήτηση, η διαφορά της αντιμετώπισης που είχε ο απογραφέας την εποχή που έκανε η μάνα μου απογραφή, με τώρα. Τότε τους καλοδέχονταν και πρόσφεραν γλυκάκι ή καφέ. Τώρα… με τις πέτρες.


Νέα καταγγελία εργαζόμενου στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Είναι εξοργιστικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η διαδικασία και εμείς προσωπικά» (έγγραφα)


Αντιμετώπισα λάθη στη λίστα με τις κατοικίες, (σπίτια που δεν υπήρχαν, ή που ήταν εντελώς λάθος γραμμένα) και που όταν στράφηκα για βοήθεια στον αρμόδιο τομεάρχη, δεν μου έδωσε λύση.

Αναγκαζόμουν να ρωτάω γείτονες ή να προσπαθώ να μαντέψω με το μάτι (!) όταν δεν ήξερε κανένας να μου πει, τα κλειστά εγκαταλελειμμένα σπίτια πόσα δωμάτια είχαν, τι είδους θέρμανση, αν είχαν καζανάκι κ.λπ.
Έπρεπε στην κυριολεξία να κάνω τον ντετέκτιβ, ώστε να μάθω για ποιον λόγο ήταν κενές οι κατοικίες. 

Ήμουν αναγκασμένη να έχω ανοικτά τα δεδομένα του κινητού μου για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου όποιος χρειαζόταν βοήθεια στην ηλεκτρονική φόρμα.

Έπρεπε να πηγαίνω ξανά και ξανά στα ίδια σπίτια μέχρι να βρω κάποιον, ή, στις περιπτώσεις που με έδιωχναν κλοτσηδόν, να επιμείνω να τους παραδώσω τον φάκελο, γιατί δεν μας επέτρεπαν να ρίξουμε το χαρτί με τον κωδικό αυτοαπογραφής κάτω από την πόρτα.

Επίσης υπήρχαν τα περιστατικά που στη δια ζώσης απογραφή, δεν μπορούσα να ολοκληρώσω το ερωτηματολόγιο επειδή δεν με άφηναν (δεν ήθελαν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις, ή λόγω γήρατος απλώς με έδιωχναν επειδή "κουράστηκαν").

Ακόμα δεν ξέρω αν θα πληρωθώ για τα τουλάχιστον 15 ελλιπή ερωτηματολόγια, αφού οι αρμόδιοι δεν ήξεραν να μου απαντήσουν όταν τους ρώτησα αν ο κόπος μου για τις συγκεκριμένες επισκέψεις πήγε χαμένος. 

Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν έχω αναφέρει, γιατί έχει περάσει και ένα επτάμηνο, και δεν τα θυμάμαι όλα. Τα σημαντικά πιστεύω πως τα ανέφερα.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να ακουστούν αυτά τα προβλήματα που δεν είναι μόνο δικά μου, αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων.

Με εκτίμηση,

Ε.Π.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ