Ποιο είναι το νέο "Πανεπιστήμιο Α.Ε." που σχεδιάζουν να προστατεύει η αστυνομία

Ο νέος νόμος-πλαίσιο "έκτρωμα" για τα ΑΕΙ, που σχεδιάζει η υπουργός Νίκη Κεραμέως υπό την πρωθυπουργική μπαγκέτα, θα μας βρει όλους μπροστά του - Μαζική η αντιδράση καθηγητών και φοιτητών

Ποιο είναι το νέο
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ». Ωραίος τίτλος για το νομοσχέδιο που έχει βγάλει τον ανθό της κοινωνίας στους δρόμους, να δίνει τον πιο ωραίο αγώνα.

Αυτόν που με τίτλο «Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια», περιλαμβάνει όλους τους αγώνες που πρέπει να δώσει η κοινωνία εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Το ένα μετά το άλλο, τα ιδρύματα τάσσονται κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να καταργήσει το δημόσιο πρόσωπό τους με την εισαγωγή διευθύνοντα συμβούλου-μάνατζερ στα πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότησή τους είναι κοινό μυστικό. Μαζί τους τάσσονται και οι σύγκλητοι και ζητούν την απόσυρσή του.

Μαζικά απέναντι

«Οι σύλλογοι φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια της Αθήνας συντονίζουμε τους αγώνες μας και διεκδικούμε το πανεπιστήμιο που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Ένα πανεπιστήμιο της μάθησης, της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, που θα εξασφαλίζει σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, πτυχία με αξία, κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Για αυτό απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο-πλαίσιο που πατάει πάνω στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα μας...».

Στις 400 σελίδες του νέου νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ, που είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός Ιουλίου, προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.
  • Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση.
  • Προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν απλά προσόντα και όχι επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Φοιτητές που εισέρχονται στο ίδιο τμήμα και αποφοιτούν με διαφορετικό τίτλο σπουδών.
  • Κατάργηση τμημάτων και μετατροπή άλλων σε 3ετή ΤΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Εκτίναξη του κόστους σπουδών, ενώ οι οικογένειες όλων ματώνουν από την ακρίβεια. Καταργούν τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα. Βάζουν ενοίκια στις εστίες. Αυξάνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
  • Διοίκηση του πανεπιστημίου με όρους Α.Ε. Με συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή, που θα περικόπτει τις παροχές.
  • Ωμή κρατική παρέμβαση και υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, θεσπίζοντας χωριστές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.
  • Συμβούλια φοιτητών-παραμάγαζα της κυβέρνησης και των διοικήσεων, που θα επικυρώνουν την πολιτική του «Πανεπιστημίου Α.Ε.».

Αυτό το πανεπιστήμιο έρχεται να εξυπηρετήσει και η ένταση της καταστολής, η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό το πανεπιστήμιο που σχεδιάζει η υπουργός Νίκη Κεραμέως υπό την πρωθυπουργική μπαγκέτα, θα μας βρει όλους μπροστά του.

Είπαν για τον νέο νόμο-πλαίσιο

Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για την απουσία της ισότητας των φύλων:

«Προφανώς δεν ενδιαφέρει η ισότητα των φύλων το υπουργείο Παιδείας. Κάναμε μια προσπάθεια μετά τις πιέσεις της Ε.Ε. -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει αυτές τις πολιτικές για να δώσει ερευνητικούς πόρους-, αλλά τώρα στο νομοσχέδιο φαίνεται να “εξαφανίζονται” τα πάντα, όχι τυπικά, αλλά ως ιδέα. Δηλαδή υπάρχει σχέδιο δράσης, θα πάρουμε τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. Πώς θα υλοποιηθεί αυτό όμως αν δεν υπάρχει ένας διοικητικός μηχανισμός;».

Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

«Σχεδόν κάθε κυβέρνηση που περνάει από αυτήν την έρημη χώρα θεωρεί μεγάλη συμβολή την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των πρυτανικών αρχών, βαφτίζοντας κάθε φορά τις παρεμβάσεις της “τομή”. Το ίδιο και τώρα. Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν δυστυχώς για κλάματα».

Γιώργος Αγγελόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ και πρώην γ.γ. Υπουργείου Παιδείας:

«Η ΝΔ έχει τοποθετήσει τις θεσμικές αλλαγές στα πανεπιστήμια σε έναν μετεκλογικό χρόνο, είτε οι εκλογές προκύψουν στο τρίμηνο είτε σε έντεκα μήνες. Γνωρίζει ότι, δεδομένων των αντιδράσεων, μόνο μία κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της μπορεί να υλοποιήσει μία τέτοιων διαστάσεων μεταβολή της ίδιας της φύσης των ακαδημαϊκών θεσμών».

Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

«Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις, που γίνονται με μια συγκεκριμένη πολιτική τεχνική και μεθοδολογία: σε κάθε πραγματική ανάγκη που έχει καταγραφεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση αντιστοιχεί θεσμικά μέτρα “κάθετα” προς αυτήν».

Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ευθεία επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μεθοδική επιχείρηση καταστροφής του. Υπό το πρίσμα αυτό η πολιτική αντίσταση στο νομοσχέδιο δεν είναι μια επιλογή αλλά υποχρέωση».

Παντελής Κυπριανού, πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Καθηγητής του Παν. Πατρών:

«Αρκετά, ιδιαίτερα τα “μεγάλα”, όπως η Διοίκηση, έπεσαν στο τραπέζι ξαφνικά. Στο γράμμα της προς τους καθηγητές Πανεπιστημίου η κ. Κεραμέως δεν κάνει καμία νύξη σ’ αυτό. Σαν να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο».

Στο μεταξύ, 341 απόφοιτοι της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας υπογράφουν κείμενο με τίτλο:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Όσες και όσους υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο μας συνδέει η εμπειρία της φοίτησής μας στη Φιλοσοφική Σχολή. Σε διαφορετική χρονική περίοδο για την καθεμιά και τον καθένα μας, η φοίτηση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να διαμορφωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά: να διαβάσουμε και να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους και να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε και να συντονιστούμε, να αγωνιστούμε και να ελπίσουμε, να απογοητευτούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε, να ερωτευτούμε και να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε και να αμφισβητήσουμε. Όλα αυτά μπορέσαμε να τα ζήσουμε σε μια σχολή και μια πανεπιστημιακή πραγματικότητα ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ πάνω από τα κεφάλια μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας σε κάθε ίδρυμα και σχολή γίνεται αντιληπτή από εμάς ως προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε χώρο κοινωνικά αποστειρωμένο, παραδομένο στις ορέξεις τόσο των αφηνιασμένων "πραιτωριανών" των Χρυσοχοΐδη – Θεοδωρικάκου, όσο και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβλέπουν σε σχολές-κοιμητήρια που θα παράγουν κέρδος. Οι συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ματωμένο πρόσωπο του φοιτητή, οι καθημερινές σεξιστικές συμπεριφορές των ΜΑΤ κατά φοιτητριών, η τρομοκράτηση των φοιτητών, η επιχειρούμενη φίμωση και κατάργηση των πολιτικών συλλογικοτήτων, η κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης προοικονομούν για όλα τα παιδιά που σπουδάζουν (ή πρόκειται να σπουδάσουν) ένα μέλλον πειθάρχησης και υποταγής, φόβου και εξευτελισμών. Συγχρόνως, στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι θα αντιμετωπίζεται με αύρες, γκλομπς και δακρυγόνα όποιος/α διαμαρτύρεται για την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, για την ακρίβεια, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την περιφρόνηση της δημόσιας υγείας.

Πιστεύουμε βαθιά πως η κατασταλτική μανία της κυβέρνησης και πρέπει και μπορεί να συναντήσει μαζική κοινωνική αντίσταση και τελικά να ανατραπεί. Επιμένουμε σε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι δημόσιος, δωρεάν κοινωνικός χώρος και όχι άντρο ανομίας των ΜΑΤ και των ιδιωτών κερδοσκόπων. Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στις σχολές. Στεκόμαστε στο πλάι των αγωνιζόμενων φοιτητριών και φοιτητών που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια συνεχίζουν να παλεύουν παρά την πρωτοφανή συκοφάντησή τους από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Δηλώνουμε ότι θα τους συμπαρασταθούμε μαζικά και αποφασιστικά γνωρίζοντας ότι υπερασπίζονται στην πράξη το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών στις βιβλιοθήκες και στη γνώση, την ώρα που το υπουργείο με θράσος πανηγυρίζει για τον αποκλεισμό χιλιάδων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Δεν τους έπιασε ο πόνος να χτίσουν μια βιβλιοθήκη ή να βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών, αν ήταν έτσι δεν θα έδιναν 30 εκατομμύρια στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά σε καθηγητές, συγγράμματα, έρευνα κ.ά.

Καλούμε κάθε άνθρωπο που ανέπνευσε τον αέρα ακαδημαϊκής και κοινωνικής ελευθερίας στα φοιτητικά του χρόνια να μην επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστημίου και των λαϊκών ελευθεριών. Καλούμε, παράλληλα, την υπουργό Θρησκευμάτων (και μόνο) κ. Κεραμέως να προσφέρει τη μοναδική υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΗ από τη θέση της και παίρνοντας μαζί της όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που ετοιμάζει. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει και ο κ. Θεοδωρικάκος που δίνει εντολές να ΜΑΤώνουν τους φοιτητές καθημερινά. Εκφράζουμε, τέλος, τη βαθιά μας ανησυχία για το ενδεχόμενο ανεπίστρεπτων τραγικών συμβάντων εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας στις σχολές, ενδεχόμενο για το οποίο ακέραια την πολιτική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ