Έκθεση του ΟΗΕ βάζει τέλος στο κυβερνητικό αφήγημα περί μη push backs: "Στην Ελλάδα είναι de facto πολιτική"

«Στην Ελλάδα, οι επαναπροωηθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα είναι μία de facto πολιτική. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021, κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17.000 άτομα που επιστράφηκαν ανεπίσημα στην Τουρκία».

Έκθεση του ΟΗΕ βάζει τέλος στο κυβερνητικό αφήγημα περί μη push backs:
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις βίαιες επαναπροωθήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως de facto πολιτική, στην παράγραφο 32 της σχετικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί και για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε πάνω από 140.000 άτομα από είσοδο στη χώρα μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2021.

Στο Αιγαίο οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά push backs, στα οποία εμπλέκονται 7.000 άτομα, με πολλά παιδιά ανάμεσά τους.  Στα περιστατικά καταγγέλλεται ότι το Λιμενικό Σώμα δεν ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία.

Τα παραπάνω ακυρώνουν στην πράξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία, που πριν από λίγες ήμερες είχε διατυπωθεί στην τρομακτική ερώτηση της Σοφίας Βούλτεψη προς τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο για τα παράνομα push backs και νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο: «Τι ακριβώς θέλει να πει; Ακούω ότι υπάρχουν νεκροί. Που είναι; Υπάρχει έγκλημα χωρίς πτώμα; Πρακτικά, μπορεί να πετάς ανθρώπους στη θάλασσα και να μην έχεις θύματα;». Για να πάρει, στη συνέχεια, την απάντηση από τον διασώστη: «Που είναι τα πτώματα απορεί η κ. Βούλτεψη; Σύμφωνα με την διεθνή έρευνα Guardian/Spiegel στις 16/9/21, το λιμενικό στην Σάμο πέταξε στη θάλασσα 3 ανθρώπους χωρίς σωσίβιο. Οι 2 πνίγηκαν».


 Απάντηση Ιάσονα Αποστολόπουλου στην Βουλτεψη για το «που είναι τα πτώματα;»


 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ