Εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα - Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ σε μία νύχτα

Κρατώντας μαύρες σημαίες βρίσκονται έξω από τη Βουλή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Μέσα συζητείται η τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα και απολύει τους 1.060 εργαζομένους της, ενώ την κλείνουν μέσα στον Αύγουστο.

Εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα - Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ σε μία νύχτα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συζητείται -τώρα- στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 10/6/22 -ενόψει τριημέρου- στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί προς ψήφιση σήμερα με διαδικασίες εξπρές

Και όλα αυτά, τη στιγμή που η τιμή του νικελίου έχει φτάσει στα ύψη και θα μπορούσε να βάζει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, «το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής». Αίτημά τους είναι η απόσυρση της τροπολογίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τίθεται η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: «Το σχέδιο εκχώρησης σε ημέτερους της στρατηγικότερης και εμβληματικής δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης συνεχίζεται με την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε, όπου ουσιαστικά απολύει έως τον Αύγουστο όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ», δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής: «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή, για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός».


Διαβάστε ακόμα: Η εμβληματική μάχη της ΛΑΡΚΟ - Ούτε βήμα πίσω της Μαρίας Κεφαλά


 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ