6ο κύμα Covid: Όμικρον 4 και 5 έφεραν αύξηση σχεδόν 50% στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Λίγο πριν μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού, όλα δείχνουν ότι μπήκαμε -με το δεξί- στο 6ο κύμα της πανδημίας. Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που έχουν υψηλή μεταδοτικότητα, έφεραν αύξηση σχεδόν 50% σε κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μία εβδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία χτυπάνε κόκκινο και οι προβλέψεις των ειδικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

6ο κύμα Covid: Όμικρον 4 και 5 έφεραν αύξηση σχεδόν 50% στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt βρίσκεται στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Νίκος Καπραβέλος  

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, είχαμε στην εφημερία της 10/6/22: 90 προσελεύσεις, 34 εισαγωγές, 1 απλό κρεβάτι άδειο, 100% πληρότητα στις κλίνες Covid-19, 4 αερομεταφορές ασθενών στην Αθήνα, 8 ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία και να μη βρίσκουν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, είπε: «Υπάρχει συζήτηση τα μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να γίνουν όλα Covid, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Εφαρμογή των μέτρων και επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αν δεν υπάρξουν έλεγχοι σε υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, ειλικρινά αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον. Δεν μας φτάνουν αυτά που βλέπουμε; Η συζήτηση έχει τελειώσει. Όσοι ήταν να πειστούν, πείστηκαν».

Νίκος Τζανάκης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εξήγησε για τη μεταδοτικότητα: «Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα».

Ο κ. Τζανάκης είπε επίσης, πως τα στελέχη Ο4 και Ο5 έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον. Διαπιστώνεται δε μια εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς και η Κρήτη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ