Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος

'Η πως η κυβέρνηση αποφάσισε να «σώσει» τα παιδιά που πνίγει στο Αιγαίο.

Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Camp Ελαιώνα. Οι φωτογραφίες του σπουδαίου Μάριου Λώλου κεντράρουν μάτια των παιδιών. Μάτια που δεν χρειάζονται φωνές, κραυγάζουν τις ιστορίες τους. Μια Αφρικανή του λέει: «Δεν χορεύουμε για να διασκεδάζουμε, χορεύουμε για να επιβιώσουμε».

Ο Μάριος εστιάζει τον φακό του και η ιστορία παίρνει το δρόμο της αφήγησης.

Τον Μάρτιο, ο Σαϊντού Καμαρά, ο αριστούχος πρόσφυγας μαθητής από τη Γουϊνέα, κινδυνεύει με απέλαση. Τα φώτα πέφτουν πάνω του. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει θέση: Μετά την ενηλικίωσή του, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, που συμμετείχε στη φετινή μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα παραμείνει στην Ελλάδα. Η λίστα «Πέτσα» μας υπενθυμίζει με τεράστιους τίτλους και συγκινητικές φωτογραφίες «ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον αριστούχο μαθητή, είχε δηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον και τον ενημέρωνε για τις κινήσεις της κυβέρνησης». Οι άνθρωποι κερδίζουν και η κυβέρνηση αναγκάζεται, μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου, να δηλώσει: «Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού».

Πογκρόμ απελάσεων μαθητών

Σήμερα, «η χώρα του δικαίου και του ανθρωπισμού» διώχνει ένα άλλο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα. Ο Σισσέ, ο ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας από τη Γουινέα, πρέπει να απελαθεί μετά την κοινοποίηση της απόρριψης του αιτήματός του για χορήγηση ασύλου. Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου ζητά να δοθεί «Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες», ζητά μέσω της ανακοίνωσής της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης του νησιού, η οποία σήμερα το απόγευμα απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να πάει στην πλατεία Πυθαγόρα, μετά την κοινοποίηση της απόρριψης του αιτήματος του ασυνόδευτου ανήλικου Cisse Vafing για χορήγηση ασύλου.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου:

«Ο Cisse Vafing, γνωστός στην τοπική κοινωνία ως "Σισσέ", πολίτης Γουϊνέας, κάτοικος Βαθέος Σάμου, ήρθε στην Ελλάδα στις 30/10/2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων-δομές άτυπης εκπαίδευσης- που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και η απόρριψή του κοινοποιήθηκε πριν δύο μέρες. Ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν».

Είμαστε με τους Αλί αυτού του κόσμου

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» φέρνει στο φως ακόμα μια ιστορία. Τρία αδέρφια μαθητές από το Ιράκ, οι Ali Hemin, Ali Doaa και Ale Rahma, μαθητές του 4ου γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με τη μητέρα τους Zhiyan Yousif Ahmed και τα άλλα δύο αδέλφια τους, καλούνται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά αυτά έχουν φοιτήσει 5 χρόνια σε ελληνικά σχολεία, από τη Δ΄ δημοτικού έως τη Β΄ γυμνασίου, και όπως αναφέρει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, έχουν επιδείξει εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς μεμονωμένη, ούτε "ατυχής". Έχουμε πείρα αρκετών ετών για το πώς μεταχειρίζεται το κράτος τους πρόσφυγες – μαθητές, ακόμα κι όταν δεν τους απειλούν με απέλαση. Είτε τους πετάνε έξω από το σχολείο είτε τους αφήνουν στην ουσία αβοήθητους αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές», αναφέρει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών του σχολείου, της μητέρας τους και των δύο αδελφιών τους.

Ν.Δ: Όταν δεν ψάχνει πτώματα για να πεισθεί, γράφει μηνύματα που δεν πιστεύει

«Φανέρωσέ μας τη μάσκα που κρύβεις, κάτω από τη μάσκα που φοράς». Ας με συγχωρέσουν οι αγαπημένοι, που δανείζομαι το στίχο τους για κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση φορά τη μία μάσκα πάνω στην άλλη ανάλογα την παράσταση που έχει να δώσει. Έτσι, για την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη έστειλε μήνυμα, όπου, μεταξύ άλλων, γράφει: «Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και δυστυχώς μας βρίσκει μπροστά σε μια ακόμη κρίση ξεριζωμού ανθρώπων από τις πατρίδες και τις εστίες τους… Η Ελλάδα δίνει τη μάχη συγχρόνως σε όλα τα μέτωπα. Προστατεύει τα σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της απέναντι στις απειλές και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου, σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες. Μια στάση που δημιουργεί ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, απόλυτα συμβατών μεταξύ τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι προσπάθειες της χώρας μας στο ανθρωπιστικό πεδίο, στην προστασία των ευάλωτων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον πολύ σημαντικό τομέα της Ένταξης, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των Διεθνών Οργανισμών». Όπου οι διεθνείς οργανισμοί έρχονται και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα παγκοσμίως.

Έκθεση ΟΗΕ: Βασανιστήρια, ληστείες, ξυλοδαρμοί, επαναπροωθήσεις χωρίς σωσίβιο

Το σόου πρέπει να συνεχιστεί

Δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση… Σιγά καλέ. Τόσες εκατοντάδες έρχονται, θα βρεθεί η ιστορία. Και βρίσκεται άμεσα. Διακινητές αφήνουν πρόσφυγες στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στα Τοκμάκια, απέναντι από τον Μανταμάδο Λέσβου. Ανάμεσά τους μια ετοιμόγεννη γυναίκα. Το μωρό της γεννιέται πάνω στη βραχονησίδα και το Λιμενικό στήνει μια συντονισμένη επιχείρηση έτσι ώστε να διασωθούν μητέρα και βρέφος. Η λίστα «Πέτσα» ξεσαλώνει. Συγκινητικά κείμενα πλαισιώσουν υπέροχες φωτογραφίες.

«Πιστές στο δόγμα της διαφύλαξης των συνόρων, με σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, παραμένουν οι ελληνικές Αρχές».

«Μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι η ελληνική ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα βάζουν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η σωτήρια επιχείρηση για μια μετανάστρια και το λίγων ωρών βρέφος της, το οποίο γεννήθηκε πάνω σε βραχονησίδα».

«Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, λένε το ότι έβαλαν ετοιμόγεννη μέσα σε φουσκωτό δείχνει ότι οι Τούρκοι μας στέλνουν "βόμβες". Ετοιμοθάνατους και ετοιμόγεννες δεν τις βάζεις ποτέ σε φουσκωτό για να περάσουν παράνομα σε άλλη χώρα κάτω από πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι ενδεικτικό του τρόπου που σκέφτονται στην Τουρκία και το πόσο υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές».

«Οι συγκλονιστικές εικόνες αποτυπώνουν το πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του Λιμενικού, η οποία παράλληλα καταρρίπτει και την προπαγανδιστική ρητορική της Άγκυρας για ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο αναφορικά με τους μετανάστες».

Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρει: «Συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έσωσαν μια μητέρα και το παιδί της που γεννήθηκε πάνω στη βραχονησίδα και τους οποίους εγκατέλειψαν αδίστακτοι διακινητές. Μητέρα και παιδί είναι πλέον ασφαλείς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σώζουμε ζωές στο Αιγαίο».

Σώζουμε ζωές στο Αιγαίο;

Οι μη «κανονικοί πρόσφυγες» κατά τον Μηταράκη «Οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες», όχι σαν τους "άλλους", εξακολουθούν να πνίγονται στο Αιγαίο γιατί απλά έρχονται από χώρες που δεν συνορεύουν με την Ε.Ε. Οι Ελαιώνες ενός συστήματος γεμίζουν με τα περισσέματα αυτού του κόσμου, όταν αυτά δεν εξαφανίζονται λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά, κύριε Μηταράκη;

«Την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ο astraparis.gr σε δύο ρεπορτάζ του, υπό τους τίτλους «Θρίλερ με νέες αφίξεις προσφύγων - Οκτώ στην Λευκωνιά, 2 στο νοσοκομείο Χίου» και «Εμφανίζονται συνεχώς νέοι πρόσφυγες, το θρίλερ με "εξαφανισμένους" παραμένει» παρουσίασε με οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Νενήτων. Και στα δύο ρεπορτάζ καταγράψαμε τις πληροφορίες μας, αλλά και τις δηλώσεις αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, για την τύχη αυτών των ανθρώπων, ενώ στο δεύτερο ρεπορτάζ μας – στις 9 Μαρτίου 2022 – διατυπώναμε ευθέως υποψίες για το πού βρίσκονται, χαρακτηρίζοντας μεγάλο αριθμό εξ αυτών ως «εξαφανισμένους». Είχαμε επισημάνει ότι το Λ.Σ. αρνήθηκε να απαντήσει ή να σχολιάσει τις φωτογραφίες και το βίντεο, που έχει ληφθεί μέσα στο λεωφορείο κατά την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε άγνωστη τοποθεσία του νησιού και φυσικά, όπως μας έδειξαν τα στοιχεία από την δομή καραντίνας στην Λευκωνιά, εκεί έχουν μεταφερθεί συνολικά 19 άτομα. Κανένα, όμως, από τα παιδιά που φαίνονται στην φωτογραφία και στο βίντεο δεν έχει μεταφερθεί στην Λευκωνιά. Σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, από ρεπορτάζ της Εφημερίδας Συντακτών, με αναφορές και στοιχεία από τα ρεπορτάζ του astraparis.gr, καθώς και ανάρτηση της οργάνωσης Aegean Boat Report, αποκαλύπτεται ότι συνολικά 26 άτομα, μεταξύ δε τούτων και επτά παιδιά (και τα έξι της φωτογραφίας) επαναπροωθήθηκαν από το ελληνικό λιμενικό στην Τουρκία και ανοικτά του Τσεσμέ τους περισυνέλλεξε στις 8 Μαρτίου 2022 και ώρα 13:15 η τουρκική ακτοφυλακή».

https://aegeanboatreport.com/2022/03/11/human-rights-belongs-to-everyone-or-dose-it/ https://refugeeobservatory.aegean.gr/el

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ