Η μεγαλύτερη σφαγή μεταναστών στα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα - 31 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύ σκληρές εικόνες)

Προσπάθησαν να περάσουν τον ψηλό φράχτη στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα της Μελίγια το πρωί της Παρασκευής. 2.000 Μαροκινοί μετανάστες, διωγμένοι από τους καταυλισμούς στο κοντινό δάσος, που με κοινή επιχείρηση η ισπανική και μαροκινή αστυνομία κατέστειλε με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα 31 από αυτούς ήδη να κείτονται νεκροί.

Η μεγαλύτερη σφαγή μεταναστών στα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα - 31 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύ σκληρές εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος έφερε πριν λίγη ώρα στο φως το ασύλληπτο έγκλημα.


Προειδοποίηση: Στη συνέχεια του άρθρου καθώς και στη δημοσίευση του Ιάσονα Αποστόλοπουλου επισυνάπτονται πολύ σκληρές εικόνες και βίντεο. Παρακαλούμε σιγουρευτείτε ότι δεν βρίσκονται στο πεδίο της οθόνης σας παιδιά και ευάλωτα ψυχικά άτομα.


«Η μεγαλύτερη σφαγή μεταναστών στα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα. 31 άνθρωποι νεκροί ως τώρα και εκατοντάδες τραυματίες στον φράκτη της #melilla #Nador στα ισπανικά σύνορα μετά την απόπειρα εισόδου από 2.000 μετανάστες.  Φρικαλέα καταστολή (πραγματικά πυρά) από την Μαροκινή και Ισπανική αστυνομία. Δεκάδες τραυματίες κείτονταν αβοήθητοι και πέθαναν κατά την διάρκεια της νύχτας. Η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και ο αριθμός των νεκρών όλο και ανεβαίνει. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους νεκρούς από τους τραυματίες. Οι συλληφθέντες στοιβάζονται σε σωρούς. Αυτές είναι οι πρώτες συνέπειες της τελευταίας συμφωνίας Μαρόκου-Ισπανίας. Το μαροκινό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων AMDH Nador, δήλωσε ότι η προσπάθεια εισόδου των μεταναστών έγινε μια ημέρα μετά την έντονη καταστολή από τις κοινές επιχειρήσεις μαροκοισπανικής αστυνομίας που ισοπεδώνουν τους καταυλισμούς κοντά σε ένα δάσος στη Μελίγια». 

Η ιστορία όπως παρουσιάστηκε από τα διεθνή πρακτορεία

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανέφερε ότι ορισμένα από τα θύματα τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν έπεσαν από τον φράχτη ασφαλείας, όπου είχαν σκαρφαλώσει. Σημείωσε ότι 140 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Μαρόκου τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 5 σοβαρά, όταν επενέβησαν για να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο των μεταναστών στον θύλακα. Σχεδόν 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα Μελίγια από το Μαρόκο και 130 ανάμεσά τους τα κατάφεραν, σε αυτό που είναι η πρώτη προσπάθεια μαζικής εισόδου μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Ραμπάτ. Οι ισπανικές δυνάμεις της τάξης εντόπισαν «γύρω στις 06:40, μια ομάδα μεταναστών που αποτελείτο από τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους» να πλησιάζει στα σύνορα, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της νομαρχίας. «Μια σημαντική ομάδα 500 ανθρώπων από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής» εισέδυσε στο σημείο ελέγχου στα σύνορα και «τουλάχιστον 130 άνθρωποι» κατάφεραν να εισέλθουν στη Μελίγια, πρόσθεσε.

Η Μελίγια και άλλος ισπανικός θύλακας, η Θέουτα, που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο, είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο και αποτελούν συχνά αντικείμενο προσπαθειών εισόδου από μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Εξάλλου, «συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ανάμεσα σε μετανάστες και τις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε στο AFP ο Όμαρ Νάτζι της μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH), μια πληροφορία που δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Το νοσοκομείο Χασάνι στη Ναντόρ, όχι μακριά από τη Μελίγια, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δέχθηκε «πολλά» μέλη των δυνάμεων της τάξης καθώς και μετανάστες από τη υποσαχάρια Αφρική που τραυματίστηκαν. Η προσπάθεια αυτή μαζικής εισόδου σε έναν από τους δύο ισπανικούς θύλακες είναι η πρώτη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Ραμπάτ στα μέσα Μαρτίου έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ