Η απολογία Λιγνάδη της Δευτέρας 27/6 αποδείχθηκε αυτοχειριακό φιάσκο

Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, σε σκηνοθεσία/σενάριο και Α' Ανδρικό ρόλο του ίδιου, τα είχε όλα: «Σκευωρίες», επιθέσεις στους καταγγέλλοντες, αντιφάσεις, «δεν θυμάμαι», ειρωνεία και κάποια -ακούσια- κωμικά στοιχεία. 

Η απολογία Λιγνάδη της Δευτέρας 27/6 αποδείχθηκε αυτοχειριακό φιάσκο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο φερόμενος ως βιαστής κατηγορούμενος ξεκίνησε την απολογία του ανακοινώνοντας πως αρνείται όλες τις κατηγορίες και πως η συγκεκριμένη ημέρα ήταν μια ημέρα λύτρωσης για αυτόν, καθώς επιτέλους θα αντιμετώπιζε τις κατηγορίες.

Για τον πρώτο μηνυτή, τον Α., ανέφερε πως δεν θα τον αναγνώριζε αν δεν έβλεπε τη φωτογραφία του και να τη συγκρίνει με τη φυσιογνωμία του ξαδέρφου του, του Χ. Ανέφερε πως δεν τον έχει συναντήσει ποτέ διά ζώσης και ίσως να ήταν φίλοι στα social media. Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου αν είχε συναντηθεί με τον Α. και τους φίλους του (σ.σ. παραλαβή από το αεροδρόμιο και ύστερα σπίτι του Α.), απάντησε χαρακτηριστικά πως «Δεν τους θυμάμαι, εννοώ όχι, δεν έχουμε συναντηθεί. Το αρνούμαι κατηγορηματικά». Εκεί λοιπόν ήταν φανερό πως το εδώλιο του κατηγορουμένου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό stage fright. Από τα σημαντικά ήταν η στιγμή που αποκάλεσε τον Α. αδίστακτο άνθρωπο, καιροσκόπο, ικανό για το οτιδήποτε.

Η στιγμή όμως που προκάλεσε την οργή στην αίθουσα ήταν όταν είπε τα εξής: «Να πω και κάτι άλλο; Ο ίδιος ο Α. δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι βιάστηκε και ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Στο δικό μου μυαλό, να μην μπορεί να θυμηθεί πότε συνέβη το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή του (σ.σ. το πιο τραυματικό να λέμε) μου φαίνεται αδιανόητο».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως πήγαινε όπου έβρισκε παρέα να παίξει (σ.σ. ποδόσφαιρο) και πως έπαιζε με τους πάντες.

Για να ακολουθήσει μια σκηνή Monty Python feat ACS:
- Γιατί τον αποκαλούσατε (σ.σ. τον Χ.) Χ….νάκο;
- Λόγω του δέματος (σ.σ. μικρός το δέμας = μικρόσωμος).
- Του ποιου;
- Του αναστήματος.   

Όπως κάθε δικάσιμος, έτσι και αυτή είχε σημεία ιλαροτραγωδίας, για να πάμε πάλι στα πολύ σοβαρά: Όταν ρωτήθηκε για τη γνωριμία του με τον Τ., που ήταν τότε ανήλικος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες, πως δεν έκανε ΠΟΤΕ παρέα με ανηλίκους, απάντησε πως βρισκόντουσαν αλλά όχι συχνά και πως του είχε ζητήσει η αδελφή του να του κάνει αρχαία κατά τη διάρκεια της περιοδείας (σ.σ. Βάκχες, 2013). Στην ερώτηση ποια ήταν τα κοινά στοιχεία που είχαν, ο κατηγορούμενος απάντησε πως: «Αντικειμενικά δεν υπήρχαν πολλά κοινά σημεία, υπήρχε κοινό σημείο η διασκέδαση, το γέλιο, εγώ πάντα ήθελα να μεταλαμπαδεύσω την γνώση σε άτομα που ήταν “άδειοι”. Δίνω τεράστια σημασία στην αποφόρτιση που μου δημιουργούσε η επαφή με τους νέους. Εεεεε δεν εννοώ ανήλικα, εννοώ νέους».

Σε ερώτηση της προέδρου αναφορικά με το πώς εξελίχθηκε η σχέση του με τον Σ., απάντησε πως «Ηταν ένας άνθρωπος που τον γοήτευσα, λέει πως με ερωτεύτηκε, επιδίωκε την παρέα μου και το πέτυχε και το ’16 έμεινε σπίτι μου». Στην ερώτηση αν ήξερε πως ήταν ανήλικος, απάντησε πως «Δεν θυμάμαι, δεν έδωσα σημασία. Θα έδινα αν ανακάλυπτα πως είχε κάποιο ένοχο πάθος. Μου ζητούσε να έρθουμε σε επαφή, κάτι γενετήσιο. Να έρθουμε σε επαφή, με γλειψίματα…». Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν είχε επαφή με τον Σ. μέχρι το 2015, ο κατηγορούμενος ζήτησε τον ορισμό της επαφής και μόλις έλαβε την απάντηση πως η πρόεδρος εννοεί την σεξουαλική επαφή, τότε απάντησε αρνητικά. Ύστερα η πρόεδρος του έκανε μια διευκρινιστική ερώτηση: «Δεν σας έκανε εντύπωση που προσπαθούσε να σας προσεγγίσει ερωτικά ένας ανήλικος;». Για να λάβει την απάντηση πως «Αυτά γινόντουσαν ανάμεσα στο “μωρή και στο καλέ”. Δεν το σπουδαιολόγησα τότε, το πήρα ως αστείο».

- Στην Επίδαυρο πήγατε;
- Εδώ θέλω να πάρω τον χρόνο μου.
- Κατηγορείστε για τέσσερις βιασμούς, έχουμε ως το βράδυ.


Και αφού αρνήθηκε πως πήγε στην Επίδαυρο το 2015, ανέφερε πως η φωτογραφία του με τα δύο παιδιά στην Επίδαυρο είναι μάλλον από το 2016 ή το 2017.

Σχετικά με τον Π. ανέφερε πως στην αρχή δεν διέμενε, απλά έπλενε τα ρούχα του όταν του εξομολογήθηκε πως δεν έχει στο σπίτι του ρεύμα και νερό και πως το πρωί ψηλάφιζε τους τοίχους για να πάρει τα πράγματά του για το σχολείο. Του ανέφερε πως, αν θέλει να διαβάζει ή χρειάζεται ηλεκτρικό, μπορούσε να πάει σπίτι του. Πρωτοπήγε -όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος- σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2015, για να διαμείνει. Διάβαζε στο σπίτι του και είχε την εντύπωση πως πήγαινε σχολείο καθημερινά. Σε σχετική ερώτηση αν τον ρώτησε αν είχε συγγενείς ή φίλους να μείνει σε αυτούς, ο κατηγορούμενος απάντησε πως τον ρώτησε και πως δεν έμενε σπίτι του κάθε μέρα το οκτάμηνο. Σε επαναληπτική ερώτηση, πως πήρε τέτοια ευθύνη να διαμένει ένας ανήλικος στο σπίτι του και «Πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας χωρίς να εξακριβώσετε όλα τα δεδομένα;», ανέφερε συνολικά τρεις φορές πως δεν διέμενε σταθερά μα πήγαινε και ερχόταν. Και πως κάποια στιγμή, για παιδαγωγικούς λόγους και για να νιώθει χρήσιμος, του ανέθεσε να καθαρίζει το σπίτι του. Στη συνέχεια, απαντώντας πάλι σε ερώτηση της προέδρου (σ.σ. η πρόεδρος μεταχειρίστηκε εκπληκτική τεχνική για να υποπέσει σε αντιφάσεις ο φερόμενος ως βιαστής) ανέφερε πως ήταν δεκτικός και ανοιχτός άνθρωπος, που δεχόταν «το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο». Εκεί η πρόεδρος τον ξαναστρίμωξε, αναφέροντας πως είχε προηγηθεί η απόπειρα ληστείας. Ρώτησε «Αυτό δεν σας εμπόδισε από το να ανοίγετε το σπίτι σας; Σε άτομα που δεν γνωρίζετε; Που ήταν ανήλικα;» για να λάβει την απάντηση πως αυτό έγινε στην εξώπορτα του σπιτιού του με σκοπό τη ληστεία και πως «σπίτι μου έχουν έρθει άτομα που έχω γνωρίσει δύο μήνες ή δύο λεπτά».

Στη συνέχεια, αφού υποστήριξε πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση-συνεύρευση με τον Π., ανέφερε πως το καλοκαίρι του 2015 έφυγε για το σπίτι του (σ.σ. Φεβρουάριος + 8 μήνες= Οκτώβρης, αλλά τι να λέμε). Μετά, σε μια μακροσκελή αγόρευση ενάντια στο #metoo, ανέφερε τις καταγγελίες εναντίον του ως ψευδείς που θα οδηγήσουν στην αυτοκατάργηση του κινήματος. Συγκεκριμένα είπε πως κίνητρο των καταγγελλόντων μπορεί να είναι οι οικονομικές απολαβές, οι υποσχέσεις, το «θα γίνω influencer» που για την πρόεδρο και για εκείνον δεν είναι κίνητρο, μα για άλλους είναι.

Σε εκείνο το σημείο, η πρόεδρος τον ρώτησε για την υπόθεση του 1984 και ανέφερε πως η μάνα του παιδιού, μια καθαρίστρια, «Παπαδιαμαντική φυσιογνωμία, σαν τη Φραγκογιαννού», τους κατηγόρησε γιατί είναι πλούσιοι και συμπλήρωσε πως μόλις η μητέρα του καταγγέλλοντα γνώρισε τους γονείς του, κατάλαβε τι άνθρωποι είναι και απέσυρε τη μήνυση.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνέχισε λέγοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του προέρχονται ένα (σ.σ. ετερόκλητο) πλέγμα ανθρώπων που συναντήθηκαν οι πάρα πολλές επιθυμίες τους: Έκανε λόγο για δυόμιση ανθρώπους από τους καταγγέλλοντες, που είχαν πικρία για αυτόν γιατί δεν τους έκανε σταρ, ο άλλος επειδή δεν έβρισκε το ψυγείο γεμάτο και ο άλλος γιατί δεν του «έκατσε». Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν, κατά σειρά, το ΣΕΗ, οι δημοσιογράφοι και οι… influencers που είχαν ιδεολογικές διαφωνίες, γιατί πάνω από όλα οι infuencers είναι γνωστοί για τις πολιτικές τους θέσεις! Πέρα από την κυρία Χατζηαντωνίου, την κυρία Ακρίτα και τους δημοσιογράφους του αριστερού χώρου, κατηγόρησε τα κανάλια, επιχειρήσεις, τα social media και τα σάιτ. Συνέχισε λέγοντας πως «Η ποιότητα μιας κατηγορίας, φαίνεται από αυτόν που την εκτοξεύει» -κάτι που, για την ιστορία, αποτελεί παράφραση του Κομφούκιου (Η ύβρις ατιμάζει αυτόν που την εκτοξεύει)- και πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους, είναι ένα πλέγμα. Δεν είναι 10 άτομα, είναι 10 άτομα ενωμένα που λειτουργούν σαν μονάδα.

Αργότερα θέλησε να προσβάλει επί προσωπικού τον Ν.Σ. (σ.σ. σε πολλές περιπτώσεις), για τον οποίο ανέφερε πως πάλεψε να τον θυμηθεί και δεν τον γνωρίζει. «Μήπως κάναμε κανένα τρίο;» ανέφερε σχετικά, όμως για κακή του τύχη, όσους από τους καταγγέλλοντες και αν προσέβαλε δεν κατάφερε να εκραγεί κανείς. Συνολικά αναφέρθηκε στους μηνυτές ως «το παρεάκι των αναξιοπαθούντων».

Για αρκετή ώρα, του κατηγορουμένου του είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Παρότι ξεκίνησε μετρημένα και με ερμηνεία, μετά τα έχασε υπό την πίεση της προέδρου, για να έρθει ο εξής χαρακτηριστικός μονόλογος:

«Δεν νομίζω πως εδώ κατηγορούμαι για πέφτουλας ή για γύπας, μπορεί να υπήρξα, μπορεί να κατέφυγα σε αυτό, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε βιαστής ούτε εκβιαστής. Σιχαίνομαι τον βιασμό. (Με πομπώδες ύφος) Και θα το πω, με κίνδυνο να διωχθώ για αυτό: Έχω κλωτσήσει γάτο που είχε καβαλήσει με το ζόρι γάτα».

Κάπου εδώ καταλαβαίνετε πως η παράσταση φτάνει προς το τέλος της. Ο προπονητής (Αλέξης Κούγιας) στην ομάδα μπάσκετ δεν ζητάει time out να ηρεμήσει ο παίχτης ακόμα και αν έχει φάει 20 πόντους χωρίς να βάλει κανέναν. Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσε να διακόψει τον πελάτη του, να του φωνάξει ή να του επιτεθεί! Δεν είχε γίνει διάλειμμα έως τότε και δεν έγινε ποτέ. Για να φτάσει άνθρωπος που κατηγορείται για 4 βιασμούς να πει κάτι αντίστοιχο του «κόκορες κουφάλες βιαστές θα σας τα κόψουμε», καταλαβαίνετε πως στο χρονικό σημείο που μιλάμε τα είχε χάσει. Είτε είναι αθώος είτε ένοχος, δηλώσεις όπως αυτή, αντίστοιχες βιωματικών post στο Facebook που δεν συνέβησαν ποτέ, δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κατηγορίας. Είτε αθώος είτε ένοχος, δεν μπορεί να συγκρίνει τον βιασμό ενός ανθρώπου με το φυσιολογικό ζευγάρωμα των ζώων. Δεν το πιάνει. Δεν έχει την ψυχική επάρκεια και την ενσυναίσθηση να κατανοήσει πως δεν είναι το ίδιο. Αλλιώς δεν θα προέβαινε σε τέτοια σύγκριση.

Μετά την αποσόβηση του γατοβιασμού, ανέφερε πως παρέλαβε το Εθνικό με δήθεν πλεόνασμα, που εντέλει ήταν έλλειμμα 3,5 εκατ. ευρώ και πήρε επιπλέον επιδότηση από την κ. Μενδώνη. Μετά έβαλε στο κάδρο των σκευωρών όσους αντιτέθηκαν στην ονομασία της αίθουσας Ελένης Παπαδάκη, την αλλαγή της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα, το κίνημα Support Art Workers, όσους σχολίασαν αρνητικά τον ασπασμό του ομοιώματος του Παρθενώνα και ξανά το ΣΕΗ, για το live streaming της παράστασης «Πέρσες».

Η περίεργη είδηση που βγήκε από την εξέταση από τον εισαγγελέα, ήταν όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης έδωσε μια τρίτη εκδοχή για την παραίτησή του, λέγοντας πως παραιτήθηκε ακούγοντας την συνείδησή του και από παρότρυνση της Μενδώνη. Για να ακολουθήσει η προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση πως «Βγάζουν φημολογίες, αυτοί που υπάρχουν και για τις δικές τους καμπούρες φημολογίες».

Μια σύνεδρος, όταν όλοι είχαν ηρεμήσει, ρώτησε το απλό: «Αν δεν έχετε δει ή συναντήσει τον Α., πως κάνατε τη σύνδεση πως είναι ξάδερφος του Χ.;», για να λάβει ως απάντηση πως θα είχαν μιλήσει στο MSN ή μέσω κινητού. Ακόμη ανέφερε πως έχει πικρία γιατί τον αρνήθηκε, γιατί δεν του έδωσε ρόλο στο Billy Elliot και γιατί δεν μπορούσε να κάνει το «επάγγελμα του ομοφυλόφιλου».

Ως ένα γενικότερο σχόλιο για την απολογία, είχαμε σοβαρά φαινόμενα over-acting, δηλαδή και αθώος να είναι κανείς, αν υπερβάλλει στην ερμηνεία του δεν θα τον πιστέψουν. Αντίθετα, όλοι μπορούσαν να δουν τα συναισθήματα των μηνυτών που ήταν παρόντες -δίπλα μας καθόντουσαν, ανάμεσά μας- και να τα αντιπαραβάλει με την ειρωνεία, τις συγκρίσεις με τον γάτο βιαστή και τις προσβολές.

Παρακολουθήστε το οπτικοακουστικό ρεπορτάζ του Σοφοκλή Αρχοντάκη, από τη σειρά του 20/20 με τίτλο: Updates

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ