Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τριτοκοσμικές συνθήκες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το ΨΝΘ «φωνάζει» εδώ και μήνες για τις απαράδεκτες συνθήκες: Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς κλιματισμό από την αρχή του καλοκαιριού. Δωμάτια με μούχλα, ανεπαρκής καθαριότητα, κτίρια με ρωγμές, παλιά κουφώματα, θερμοκρασία που μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τριτοκοσμικές συνθήκες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ψυχική υγεία στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πιο παραγκωνισμένος τομέας στην Ιατρική. Το ζοφερό σκηνικό με τις ανεπαρκείς δομές, την κοινωνική απομόνωση και τον φόβο του στιγματισμού των αδιάγνωστων ψυχικά πασχόντων συμπληρώνει η ανεπαρκής φροντίδα των διαγνωσμένων.

Και μπορεί η κυβέρνηση να περιφέρει περιχαρής, μέσω της αρμόδιας υπουργού Ζωής Ράπτη, «τη δημιουργία 104 νέων δομών που καλύπτουν τεράστια κενά και θα χρηματοδοτηθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης» στο μεταξύ όμως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «φωνάζει» εδώ και μήνες για τις απαράδεκτες συνθήκες: Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς κλιματισμό από την αρχή του καλοκαιριού. Δωμάτια με μούχλα, ανεπαρκής καθαριότητα, κτίρια με ρωγμές, παλιά κουφώματα, θερμοκρασία που μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς.

Καταγγελίες που χρονίζουν

Τον Ιούνιο οι εργαζόμενοί του, είχαν καταγγείλει τα ζητήματα συντήρησης του κεντρικού κλιματιστικού συστήματος και την αργοπορία της επίλυσης των σχετικών τεχνικών προβλημάτων καταγγέλλουν. Με αποτέλεσμα ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ταλαιπωρούνται ήδη από τις συνθήκες σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.

Ο Πρόεδρος τον Εργαζομένων του ΨΝΘ, Γιώργος Μπαλιόζογλου, έκανε λόγο (στο www.makthes.gr) για «τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς και νοσηλευτές, μιας και οι μονάδες ψύξης του νοσοκομείου δεν λειτουργούν. Δεν έχει γίνει συντήρηση σε καμία κεντρική μονάδα ψύξης του νοσοκομείου. Είτε μιλάμε για τα δωμάτια των ασθενών, είτε τα εφημερία των ιατρών, είτε στα εξωτερικά ιατρεία, δεν υπάρχει πουθενά ψύξη στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή. Η διοίκηση δεν έδρασε έγκαιρα και δεν μερίμνησε ώστε να αναθέσει σε κάποια συνεργεία τη συντήρηση των μονάδων ψύξης και αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στα μέσα Ιουνίου και στερούμαστε τα αυτονόητα. Ολόκληρο νοσοκομείο στερείται ψύξης. Η κατάσταση για πολλούς ασθενείς είναι επικίνδυνη. Με δεδομένο πως συχνά νοσηλεύουμε ηλικιωμένους και τα τμήματά μας είναι ερμητικά κλειστά για την προστασία των ψυχικά ασθενών μας, γίνεται πιστεύω απολύτως αντιληπτό ότι η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στα τμήματα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Και ακριβώς επειδή τα δωμάτια είναι ερμητικά κλειστά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε πόρτες ή παράθυρα ώστε να αεριστεί ο χώρος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο».

Τότε -στις 11/6/22- η  διοικήτρια του ΨΝΘ, Μαρία Γιογκατζή, δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα που έχει προκύψει, ενώ αρκέστηκε να αναφέρει πως «οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν γίνει, έχουν περάσει από το Δ.Σ. και τώρα βρισκόμαστε στη φάση του διαγωνισμού ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Χωρίς κλιματισμό και νερό

Την Παρασκευή 1/7/22 οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ για μία ακόμα φορά κατήγγειλαν: «Ως ειδικευόμενοι ψυχίατροι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συντάσσουμε το παρακάτω κείμενο για να επισημάνουμε τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε και να νοσηλεύσουμε ασθενείς».

Από την Πέμπτη το μεσημέρι το μισό νοσοκομείο είναι χωρίς νερό, λόγω προβλήματος στην υδροδότηση. Μάλιστα, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί πού οφείλεται το πρόβλημα, καθώς η τεχνική υπηρεσία το μεσημέρι της Παρασκευής μετέβη στο νοσοκομείο για το θέμα. Επίσης, δεν δουλεύει το σύστημα κλιματισμού, καθιστώντας αφόρητη την εργασία σε συνθήκες καύσωνα. Το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και όταν δουλέψει βγάζει ζεστό αέρα, αντί για κρύο. Παράλληλα οι εργαζόμενοι επισήμαναν τα πολλά προβλήματα στα κτίρια, καθώς είναι απαρχαιωμένα και με κακή συντήρηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-Ψ.Ν.Θ.»
Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ως ειδικευόμενοι ψυχίατροι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συντάσσουμε το παρακάτω κείμενο για να επισημάνουμε τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε και να νοσηλεύσουμε ασθενείς. Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλές κρούσεις στη Διοίκηση του νοσοκομείου για βελτίωση των συνθηκών, χωρίς να έχει επέλθει κάποια αλλαγή, γι’ αυτό και δεν μας μένει άλλη επιλογή παρά να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση αυτή.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από ειδικευόμενους ιατρούς του νοσοκομείου και της νοσοκομειακής Επιτροπής καθώς από χτες το μεσημέρι δεν υπάρχει υδροδότηση στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, τόσο σε Κλινικές που νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών, όσο και στα εφημερία που διανυκτερεύουν οι ιατροί, χωρίς να λάβουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη. Αυτό αποτελεί το τελευταίο από μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο Νοσοκομείο, όπως ακόμη το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός ή δεν λειτουργεί σε τμήματα του νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι ασθενείς και το προσωπικό να εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τη κατάσταση της υγείας τους.

Καλούμαστε να εργαστούμε σε άθλιες συνθήκες, όπως κτήρια που δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει για την κατασκευαστική ασφάλεια τους, σε δωμάτια που έχουν μούχλα και δεν καθαρίζονται επαρκώς, σε κτήρια που παρουσιάζουν ρωγμές, με παλιά κουφώματα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός των κτιρίων να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, που το καλοκαίρι μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς.

Όλα αυτά τη στιγμή που το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα καλείται να καλύψει τις ανάγκες σε νοσηλεία σχεδόν όλης της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, με καθημερινές εισαγωγές ασθενών, με αποτέλεσμα οι κλινικές να είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπερπλήρεις. Το έργο μας ως ιατροί γίνεται εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες καθώς αντί να προσφέρουμε ανησυχούμε για την ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και τη δικιά μας. Καθώς δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες μετά από πολλαπλά αιτήματα και ενέργειές μας, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να ενημερώσουμε για την επικινδυνότητα της κατάστασης και να ζητήσουμε στήριξη στη προσπάθειά μας για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας και εργασίας και άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς.

Ειδικευόμενοι Ψυχίατροι ΨΝΘ 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ