Νέο σχέδιο Μητσοτάκη 2022 για τις φωτιές: Θα «σβήνονται» από τα κανάλια

Κάθε χρόνο η ίδια ταινία. Και εμείς θεατές στο πιο σκοτεινά οδυνηρό σίκουελ της χώρας: τις καταστροφικές φωτιές. Χθες το βράδυ, ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας των Βαλκανίων, ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας, αφέθηκε στις φλόγες. Αλλά μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση έχει σχέδιο.

Νέο σχέδιο Μητσοτάκη 2022 για τις φωτιές: Θα «σβήνονται» από τα κανάλια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όλη νύχτα παλεύαμε με το θηρίο. Οι φωτιές είναι παντού, διάσπαρτες σε πολλά σημεία

67.000 στρέμματα και 1.200.000 δέντρα ελιάς, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ η ηλικία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια έκταση υπέρλαμπρης ομορφιάς που φτάνει από την Άμφισσα ως τη θάλασσα του Κορινθιακού, από την Ερατεινή έως την Κίρρα. Που ανήκει στο περίφημο Δελφικό Τοπίο. Κατάφυτη από ελιές για 3.000 χρόνια. Τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προστατευμένος από ειδικές διατάξεις.

Στο Κρανίδι κάηκε το ακριβότερο ξενοδοχείο της Ελλάδας και κινδύνευσαν και πολλές βίλες. Ο κόσμος από το ξενοδοχείο προωθήθηκε στην παραλία του συγκροτήματος και, από εκεί, απομακρύνθηκε από τη θάλασσα. Στην Ιτέα κάηκε το νεκροταφείο, το γήπεδο, τα παλιά μεταλλεία. Σώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό. Όλη νύχτα, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες». Ποιες πυροσβεστικές δυνάμεις;

«140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ». Αρκούν; Η κυβέρνηση έκανε το γνωστό, αργά το βράδυ εκκένωσε τη βόρεια Ιτέα από τους κατοίκους της.

Οι καλλιεργητές της περιοχής έμειναν να παλεύουν με ό,τι μέσο διέθετε ο καθένας. Κάτοικος της περιοχής μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA για το εφιαλτικό βράδυ που πέρασαν: «Όλη νύχτα παλεύαμε με το θηρίο. Οι φωτιές είναι παντού, διάσπαρτες σε πολλά σημεία. Η φωτιά ξεκίνησε από την Άμφισσα και έφτασε έως τη θάλασσα, έκανε 7 χιλιόμετρα διαδρομή, καίγοντας τον ελαιώνα της Άμφισσας. Όταν σήμανε συναγερμός πέσαμε όλοι πάνω για να δούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε». Η ύφεση του αέρα δείχνει να σώζει την περιοχή από περαιτέρω καταστροφή. Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς.

Απουσία ενημέρωσης

Την ώρα που η Αργολίδα είχε παραδοθεί στις φλόγες και το μέτωπο της φωτιάς στην Ιτέα και στην ευρύτερη περιοχή ξεπέρασε τα 10 χλμ., η τηλεοπτική δημοσιογραφική κάλυψη για τις φωτιές ήταν ξανά η ίδια: Ανύπαρκτη. Όλα τα κανάλια συνέχισαν το πρόγραμμά τους κανονικά, με εξαίρεση κάποια ολιγόλεπτα έκτακτα δελτία. Τα social media -κυρίως το Twitter- έδιναν τις πληροφορίες και επέκριναν τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ