Δίκη Λιγνάδη: H τελική αγόρευση του Γιάννη Βλάχου, της Πολιτικής Αγωγής (5/7)

Γιάννης Βλάχος: «Η ετυμηγορία σας θα δικαιώσει όχι μόνο τους καταγγέλλοντες αλλά και τον Νίκο Σ., τον Β.Κ. και άλλους τόσους μικρούς Τομ που δεν ήρθαν εδώ, και περιμένουν να ακούσουν την απόφασή σας».

Δίκη Λιγνάδη: H τελική αγόρευση του Γιάννη Βλάχου, της Πολιτικής Αγωγής (5/7)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς σε βάρος τριών ανήλικων αγοριών και ενός ενήλικου άνδρα, φτάνει στο τέλος της. Το παζλ μιας πεντάμηνης διαδικασίας ψάχνει το τελευταίο του κομμάτι.

Η -καθόλου αντικειμενική και απολύτως συναισθηματικά φορτισμένη- υπογράφουσα, εύχεται να μπορέσει να κοιμηθεί κανονικά. Κυρίως εύχεται τα θύματα εντός και εκτός δικαστηρίου να σταματήσουν να έχουν ενοχές. Εκείνες τις γνωστές ενοχές. Μήπως έφταιξα εγώ; Μήπως έπρεπε να κάνω κάτι άλλο; Μήπως να μιλούσα νωρίτερα;

«Σκύψτε στη δικογραφία και εκεί θα βρείτε όλη την αλήθεια. Η ετυμηγορία σας θα δικαιώσει όχι μόνο τους καταγγέλλοντες αλλά και τον Νίκο Σ., τον Β. Κ. και άλλους τόσους μικρούς Τομ που δεν ήρθαν εδώ και περιμένουν να ακούσουν την απόφασή σας. Για τους ενόρκους η πολιτεία σάς έδωσε την εμπιστοσύνη της και γι' αυτό χρησιμοποιήστε τη συνείδησή σας. Δείτε τη δικογραφία και αποφασίστε. Τα τραύματα στις ψυχές δεν παραγράφονται. Επουλώνονται όμως. Δεν θα αντιστραφούν τα πράγματα. Δικαίωση ψάχνουν για να επουλώσουν τις πληγές τους».

Μια από τις τελευταίες δικασίμους ήταν η χθεσινή της 5ης Ιουλίου, με την απόφαση να βγαίνει την Πέμπτη 8 ή την Τρίτη 12 Ιουλίου. Πριν από την παράσταση-τελική αγόρευση του Αλέξη Κούγια, που το... Α’ μέρος της σας περιγράφει εξαιρετικά ο συνάδελφος Σοφοκλής Αρχοντάκης, ακούσαμε την τελική αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής.

Η εισαγωγή της αγόρευσης του Γιάννη Βλάχου

Ο Γιάννης Βλάχος έκανε σαφές με το καλημέρα σας ότι δεν θα επικεντρωθεί στο νομικό της υπόθεσης, «δεν έχω να προσθέσω το παραμικρό από όσα είπε ο Εισαγγελέας και οι συνάδελφοί μου», και έκανε μια καταδεικτική περίληψη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο συνήγορος ξεκίνησε διατυπώνοντας αυτό που όλοι όσοι παρακολουθούμε τη δίκη το έχουμε διαπιστώσει: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν. Έχουμε ακούσει τερατολογίες, επιθέσεις ανήκουστες κατά των θυμάτων. Για αυτούς που έχουν γυμνώσει τον εαυτό τους ενώπιόν μας. Εσείς θα αποφασίσετε αν βιάστηκαν ή όχι. Εγώ θα πω ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί δευτερογενή βιασμό και θυματοποίηση μέσω των ΜΜΕ και εντός της αίθουσας».

Απαντώντας στα περί συνεννόησης με τα «ψεύτικα θύματα» (ναι, αυτά λέει η Υπεράσπιση του κατηγορουμένου) έκανε σαφές ότι: «Ο Α. μου τηλεφώνησε γνωρίζοντας πλέον ότι έχω ασχοληθεί με την υπόθεση. Φτάσαμε να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι από την υπεράσπιση. Ο Α. μου τηλεφώνησε χωρίς να γνωρίζω και, με την επιφυλακτικότητα που είχα αλλά και με χίλια ζόρια, άρχισε να μου ψελλίζει κάποια πράγματα. Τον βοήθησα σε μια διαδικτυακή επικοινωνία. Ψελλίζοντας, άρχισε να μου διηγείται τι ήθελε να καταγγείλει. Αρνούμαι να αμυνόμαστε εμείς απέναντι σε κατηγορίες του κατηγορουμένου, η σκευωρία είναι ένα γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Εγώ τους συντόνισα όλους από Ελλάδα και Σουηδία ενώ είχαν να βρεθούν χρόνια; Δεν χωράει στη λογική αυτή η κατηγορία και είναι προσπάθεια του κατηγορουμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και πρέπει να σταματήσει αυτή η θεωρία περί σκευωρίας, διότι αυτές οι θεωρίες στα χέρια της δικαιοσύνης δεν ευδοκιμούν».

Για τη σκευωρία του... «συνεργείου» - νέος όρος, τον εισήγαγε χθες ο συνήγορος υπεράσπισης

Παίρνοντας θέση για τη σκευωρία που έχουμε στήσει οι δημοσιογράφοι -αυτήν ντε, που βρήκαμε θύματα ηθοποιούς, τα παρουσιάσαμε με σκοπό να βρεθεί κατηγορούμενος ο Λιγνάδης, να πέσει η Μενδώνη και να σταματήσουν τα έργα στο Ελληνικό; (ναι, αυτά λέει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου)- ο Γιάννης Βλάχος είπε το απολύτως αυτονόητο: «Σε μια δημοκρατία που θέλει να λειτουργεί εύρυθμα, οι δημοσιογράφοι καλώς ελέγχουν την εξουσία. Ο κατηγορούμενος όχι μόνο εξέθεσε και εκβίασε τα θύματα, άρχισε να εκθέτει και την υπουργό -τη μέντορά του- με το να αργεί την παραίτησή του. Όμως, όπως η ίδια δήλωσε αργότερα, όχι απλώς δεν παραιτήθηκε από ευθιξία ή και να διευκολύνει το υπουργείο, ειπώθηκε ότι εξαπάτησε την ίδια την υπουργό λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα».

Για τον χυδαίο -ναι, κύριε συνήγορε, επιμένω στον χαρακτηρισμό- Αλέξη Κούγια

«Στις 22/02, με πομπώδεις ανακοινώσεις, αρχίζει τον οχετό περί σκευωρίας, επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, επενδύσεις στο Ελληνικό, συνωμοσία από το ΣΕΗ. Ήδη από τη σύλληψή του είχε έτοιμη την ιστορία του. Με έννοιες όπως επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, τοξικές εκφράσεις που είναι ανήθικες. Λοιδορεί και εξευτελίζει τους μάρτυρες, ενώ κανείς δεν ήρθε να τον υποστηρίξει. 920 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που ο κατηγορούμενος υποστηρίζεται από τον δικηγόρο του».

Για την έρευνα που άργησε δύο εβδομάδες

«Μετά έρχεται το στάδιο των ερευνών από την ανακρίτρια. Οι κατ' οίκον έρευνες έγιναν με καθυστέρηση 2 εβδομάδων. Στην πρώτη έρευνα βρίσκουν σεξουαλικά βοηθήματα τα οποία δεν κατασχέθηκαν. Ενημερώνονται από τους περίοικους ότι υπάρχει και άλλο κρυμμένο υλικό, πίσω από τον ηλιακό. Επιτέλους υπάρχουν και άλλα στοιχεία για να υποστηρίξουμε την κατηγορία που αποδεικνύει ότι είναι παιδόφιλος. Στην κατ' οίκον έρευνα που έγινε στο σπίτι του αδερφού του, βρίσκεται ένα laptop το οποίο είχε αγοραστεί ενώ ήξερε ήδη ότι οι φήμες αφορούσαν εκείνον, άρα ήταν προετοιμασμένος για τη διαδικασία. Ήταν λευκό, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ. Το κινητό τηλέφωνο που είχε πάνω του και το παρέδωσε στον αδερφό του, με τον οποίο έμεινε για 15 μέρες, λέει ότι "αυτό το κινητό το είχα μόλις 1,5 χρόνο" και το προηγούμενο κινητό βρέθηκε σε ένα συρτάρι, το έχουμε σε φωτογραφίες αλλά δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να κατασχεθεί. Άρα ούτε εκεί υπήρξε αποτελεσματική διαδικασία έρευνας. Αν θέλετε να δείτε την αλήθεια θα τη δείτε στη δικογραφία. Σε όσα δεν έχουν αναγνωσθεί. Ποιο είναι το ερώτημα; Είναι παιδόφιλος ο κατηγορούμενος; Αν δεν είναι θα έχουμε έναν σοβαρό λόγο να αμφιβάλλουμε αν διέπραξε ή όχι αυτούς τους βιασμούς. Είναι κομβικής σημασίας αν είναι παιδόφιλος ή όχι. Και σας διαβεβαιώ ότι είναι. Μέσα στα ψηφιακά κατασχεθέντα αρχεία υπάρχουν 4 άτομα με φωτογραφίες και μηνύματα που προκύπτει και η ηλικία τους».

Για τη χειραγώγηση των θυμάτων

«Υπήρχε διαφορετική μεταχείριση στο κάθε θύμα ανάλογα με το οικονομικό στάτους, αν ήταν κανένας πρόσφυγας το έπαιρνε και το κουτούπωνε στα κρυφά. Έχει πει έχω "στήσει παράσταση για έναν έρωτα" και ξέρουμε ποιος είναι, ανήλικο παιδί, υπάρχουν αυτά. Πρέπει να βεβαιωθεί το θέμα της παιδοφιλίας. Επίσης προκύπτει ότι έκανε χρήση και τροφοδοτούσε τα άτομα με ναρκωτικές ουσίες».

Για την απολογία του κατηγορουμένου

«Εάν θέλετε να αποβάλετε κάθε αμφιβολία για τις κατηγορίες του κατηγορουμένου, στην έπαρση και την αλαζονεία και αυτοκαταστροφικότητά του, στην απολογία του έχει ομολογήσει τα περισσότερα. Σε ερώτηση της προέδρου απαντάει "επαφές και συναναστροφές με ανήλικους είχα". Για τον Νίκο Σ. λέει "προσπαθούσα να θυμηθώ μήπως είχαμε κάνει κανένα τρίο". Στο περιστατικό αυτό υπήρχε και τρίτο άτομο. Άρα θυμάται και είναι και συνηθισμένος να κάνει τέτοιες πράξεις που δεν μπορεί να θυμηθεί ποια απ' όλες ήταν. "Πολλές φορές απερίσκεπτα άσκησα τη γοητεία μου", λέει "δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας ή γύπας μπορεί να υπήρξα, αλλά βιαστής ποτέ". Αναρωτήθηκα τι σημαίνει γύπας και βρήκα ότι σημαίνει ότι αυτό το άτομο πλησιάζει με απληστία τους άλλους για να τους εκμεταλλευτεί. Άρα τι μας λέει; Όλα είναι ομολογημένα... Η προσωπικότητά του, όπως εμφανίστηκε μπροστά μας, χαρακτηρίστηκε από αμετροέπεια, αλαζονεία. Λέει "δείτε τα άτομα που με κατηγορούν", λες και η κατηγορία βασίζεται στον τύπο του θύματος. Δεν έχει την παραμικρή ενσυναίσθηση. Μόνο κυνισμό και χλεύη. Είπε ήθελα να πάω σπίτι να δω ένα ματσάκι, ενώ η μάνα δίπλα έκλαιγε, η "Παπαδιαμάντια φιγούρα", όπως είπε. Τι έκανε λέει με τα παιδιά; Έπαιρνε δροσιά. Χρησιμοποιούσε τα ανήλικα για να κατευνάσει την έξαψη που ένιωθε. Προσπαθεί να απολογηθεί λέγοντας ότι ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά και να τους δώσει βιβλία να διαβάσουν και το μόνο που τους έμαθε ήταν το "120 μέρες στα Σόδομα". Τι να στοιχειολογήσω από την απολογία του που να μην είναι απαράδεκτο; Μιλάει σαν να τον παρέσυραν τα θύματα, σαν να ήταν μικρές Κίρκες. Λέει "ήταν τόσο υποτιμημένο στο μυαλό μου, μια αστεία ιστορία" (για την ασέλγεια σε ανήλικα) ενώ για τον Β.Κ. λέει "ένας πικραμένος που έγινε προ αμνημονεύτων χρόνων". Λέει και ο αδερφός του "αυτά έγιναν τότε που το Αρσάκειο ήταν θηλέων, περσινά ξινά σταφύλια". Πάμε για τα επόμενα δηλαδή, αυτά έχουν παραγραφεί. Ξέρουν, φαίνεται, το νομικό πλαίσιο και ότι τα ανήλικα είναι πάνω από 15. Επέλεγε ευάλωτα θύματα για να τα κακοποιήσει βίαια. Υπήρχαν και άλλα τα οποία τα επέλεγε με ταξικό κριτήριο και επέλεγε να τους φέρεται διαφορετικά. Τον νεαρό που ήταν στην παράστασή του τον βοήθησε στην καριέρα του σε αντίθεση με τους άλλους, τον Α. και τους υπόλοιπους, άτομα ευάλωτα, που ήξερε ότι δεν θα τολμούσαν να τον καταγγείλουν. Το είπαν και μόνοι τους: "Πού να καταγγείλουμε κάποιον μέγα και τρανό"».

«Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια σας»

«Δεν θέλουμε άλλους Λιγνάδηδες. Και όταν βγει πάλι τα ίδια θα κάνει. 30 χρόνια αυτά κάνει. Απεδείχθη ότι ο Λιγνάδης βλάπτει σοβαρά τη νεολαία. Για να φτάσουμε εκεί που έφτασε ο Νίκος Σ. Όπως λέει, να βάλουμε τέλος στην κατάχρηση της εξουσίας. Αυτή η απόφαση, όποια και αν είναι, θα είναι ιστορική. Θα αφήσει το αποτύπωμά της. Θα είναι ορόσημο και θα σηματοδοτήσει το αύριο. Το οποίο θα είναι ή φωτεινό με αβίαστο έρωτα ή ζοφερό. Με γύπες που θα κάνουν βόλτα να θηρεύσουν τα ευάλωτα. Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας. Είναι οι απολογίες των θυμάτων, η απολογία του ίδιου του κατηγορουμένου. Σκύψτε στη δικογραφία και εκεί θα βρείτε όλη την αλήθεια. Η ετυμηγορία σας θα δικαιώσει όχι μόνο τους καταγγέλλοντες αλλά και τον Νίκο Σ., τον Β.Κ. και άλλους τόσους μικρούς Τομ που δεν ήρθαν εδώ και περιμένουν να ακούσουν την απόφασή σας. Για τους ενόρκους η πολιτεία σάς έδωσε την εμπιστοσύνη της και γι' αυτό χρησιμοποιήστε τη συνείδησή σας. Δείτε τη δικογραφία και αποφασίστε. Τα τραύματα στις ψυχές δεν παραγράφονται. Επουλώνονται όμως. Δεν θα αντιστραφούν τα πράγματα. Δικαίωση ψάχνουν για να επουλώσουν τις πληγές τους».

Σκέφτομαι τους 4 ενόρκους. Πώς θα ζυγίζουν εκείνοι τη δικαίωση; Χθες ο Αλέξης Κούγιας με κάλεσε -στην τελική του αγόρευση- να πάω σπίτι του, να δω πώς μεγαλώνει τα παιδιά του ώστε να άρω τον χαρακτηρισμό «χυδαίος». Σε μια από τις 150 προσπάθειές του να τους επηρεάσει. Με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο.

Για να -μου- «αστειευτεί» στο όριο του χυδαίου, εκτός αίθουσας, ότι είναι και εργένης. Την ώρα που είχε βρει και πάλι τη -χαμένη μέσα στην αίθουσα φωνή του, από την αγωνία, την ταλαιπωρία και την εξάντληση- ώστε να κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις στις κάμερες.


Διαβάστε σχετικά: 

Ο λόγος στους Συνηγόρους Υποστήριξης της Κατηγορίας, Γιώργο Μαρίνη και Μαρία Κουρτέση - Μέρος Α'

Ο λόγος στους Συνηγόρους Υποστήριξης της Κατηγορίας, Γιώργο Μαρίνη και Μαρία Κουρτέση - Μέρος Β'

Εισαγγελέας: «Στην πραγματικότητα τελέστηκαν ακραίες πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος ανηλίκων»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ