Η υγειονομικός Γ.Δ. στο 2020mag.gr - Το αδιανόητο χρονικό της διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Μητσοτάκη που μετατράπηκε σε σύλληψη

Η Γ.Δ. είναι μία από τις 39 ανεμβολίαστες υγειονομικούς, που πέρασε μια νύχτα στη ΓΑΔΑ και οδηγήθηκε με χειροπέδες την επομένη στον εισαγγελέα.

Η υγειονομικός Γ.Δ. στο 2020mag.gr - Το αδιανόητο χρονικό της διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Μητσοτάκη που μετατράπηκε σε σύλληψη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Πέμπτη 7/7, 39 υγειονομικοί σε αναστολή συμμετείχαν σε διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό. Η 15 λεπτών ειρηνική διαμαρτυρία τους κατέληξε σε προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων και τελικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια και της παρακώλυση συγκοινωνιών, που οδήγησαν στη σύλληψή τους.

Η Γ.Δ. είναι μία από τις 39 ανεμβολίαστες υγειονομικούς που πέρασε μια νύχτα στη ΓΑΔΑ και οδηγήθηκε με χειροπέδες την επομένη στον εισαγγελέα.

Όσα μας είπε η υγειονομικός Γ.Δ.  

Ποιοι είστε;

«Μέσα σε αυτούς τους 11 μήνες, που είμαστε σε αναστολή, έχουμε φτιάξει ένα σωματείο. Λειτουργούμε κανονικά με όλους τους κανόνες, υπάρχει συντονιστικό καθώς είμαστε 30 δομές, συν τη δομή του ΕΚΑΒ. Κάθε Δευτέρα συνεδριάζουμε και παίρνουμε τις αποφάσεις. Και για τις δράσεις και για ό,τι αφορά τους υγειονομικούς σε αναστολή. Δεν είμαστε άνθρωποι που βγαίνουμε στις διαδηλώσεις και τα σπάμε. Είμαστε γιατροί, επιστήμονες, νοσηλευτές, παραϊατρικό ΕΚΑΒ».

Αλλού ξεκινήσατε να πάτε και αλλού βρεθήκατε. Τι συνέβη και γιατί;

«Στην τελευταία συνεδρίασή μας για καλοκαίρι, μας λένε ότι θα κάνουμε μια τελευταία δράση για την οποία δεν θα μας δώσουν λεπτομέρειες, ότι έχουν ρωτήσει τους δικηγόρους μας και ότι όλα είναι εντάξει. Είχαμε πει ότι στις 6 θα συναντηθούμε στην Ομόνοια. Μπαίνουμε στο πούλμαν και ρωτάμε, θα μας πείτε τώρα που θα πάμε; "Όχι, δεν θα σας πούμε για να μη διαρρεύσει" μας λένε και ξεκινάει ένα αστείο που λέμε πιθανές εκδοχές και κάποια στιγμή ακούγεται από τον κόσμο που ήταν μέσα: "Ρε εσείς, μήπως θα πάμε στον Κούλη σήμερα που έχει τη γιορτή του;"».

Και έπεσε μέσα...

«Ήμασταν περίπου στη μέση της διαδρομής. Οι μπροστινοί λένε "σταματήστε, μην αρχίζετε και ανεβάζετε στα σόσιαλ". Ο οδηγός εκείνη την ώρα πιθανολογώ ότι κατάλαβε πού πηγαίνουμε και μάλλον πανικοβλήθηκε. Λίγο πριν φτάσουμε επιβεβαιώνεται ότι πηγαίνουμε πραγματικά στο σπίτι του πρωθυπουργού. Να πούμε τα "χρόνια πολλά", δεν θα κάτσουμε πολύ. Οι δικηγόροι μάς λένε ότι πρέπει να έχουμε μπροστά το πανό μας με το που κατέβουμε να ενημερώσουμε κατευθείαν τον αστυνομικό. Τι είμαστε, πόσο θα κάτσουμε, όπως γίνεται σε κάθε πορεία μας, δίνουμε σχέδιο για το πού θα κατευθυνθούμε στην αστυνομία.

Πραγματικά σταματάει το πούλμαν, κατεβαίνουν τα παιδιά με το πανό. Ο αστυνομικός με το που βλέπει ότι κατεβαίνουν κάποιοι άνθρωποι με ένα πανό, ενημερώνει στον ασύρματο. Τον πλησιάζει ο κύριος Ευθυμιάδης (ο επικεφαλής) και του λέει "είμαστε αυτοί, θα διαδηλώσουμε, θα πούμε τα συνθήματά μας και σε ένα τεταρτάκι φεύγουμε". Πραγματικά πηγαίνουμε με το πανό μπροστά, είχε και ένα βουναλάκι, καθόμαστε με την πλάτη στο βουνό για να μην ενοχλούμε την κυκλοφορία - για όλα αυτά που σας λέω, υπάρχουν βίντεο. Που αποδεικνύουν ότι ό,τι είπαν ήταν ψέματα».

Κάθεστε λοιπόν εκεί και;

«Δεν κλείνουμε κανέναν δρόμο. Συνεχίζουν και περνάνε τα αυτοκίνητα κανονικά. Κάποια στιγμή, μετά από 2-3 λεπτά, γεμίζει ο δρόμος αστυνομικούς. Με παπάκια, Δίας και λοιπά. Μας περικυκλώνουν. Λέμε τα συνθήματά μας, έρχεται και ο υπεύθυνος της τροχαίας και κλείνει εκείνος το δρόμο. Εμείς δεν είχαμε διακόψει καμία κυκλοφορία. Έρχεται κάποιος, μας λέει ότι πρέπει να αποχωρήσουμε. Του απαντάμε ότι λέμε τα τελευταία μας συνθήματα και φεύγουμε. Πηγαίνει στους αστυνομικούς και επιστρέφει στον Ευθυμιάδη και του λέει: «Φεύγετε τώρα ή θα σας προσαγάγουμε». Επιμένει ο Ευθυμιάδης και λέει ότι σε 5 λεπτά φεύγουμε.

Καθόμαστε κάτω, λέμε στην κυριολεξία 2 ή 3 λεπτά συνθήματα. Σηκωνόμαστε να φύγουμε και εκείνη την ώρα οι αστυνομικοί δεν μας αφήνουν να επιβιβαστούμε στο πούλμαν. Διαμαρτυρόμαστε γιατί μας είχαν πει να φύγουμε. Αλλά εκείνοι μας έχουν περικυκλώσει και δεν μπορούμε να φύγουμε από πουθενά. Τελικά ανοίγουν οι αστυνομικοί και κατευθυνόμαστε στο πούλμαν μας. Το οποίο πούλμαν είχαν κάθετα στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και είχαν διακόψει την κυκλοφορία και από τα δύο ρεύματα».

Με δόλο

«Μπαίνουμε μέσα στο πούλμαν, χαζογελάμε. Αρχίζουν και κάτι πλάκες. Και λέμε "παιδιά, πάμε να φύγουμε, τελειώσαμε. Είχαμε επιτυχία, να είμαστε καλά, από του χρόνου τον χειμώνα τα ξαναλέμε". "Φεύγουμε", λέει ο οδηγός σε έναν αστυνομικό. "Με παίρνει να στρίψω αριστερά;". Και λέει "μη σε νοιάζει, σε καθοδηγώ εγώ". Ούτε τότε καταλάβαμε το τι πρόκειται να συμβεί.

Φεύγουμε από το Λυκαβηττό, μπρος και πίσω έχουμε αστυνομία. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο συμβαίνει. Και όπως κατεβαίνουν στο δρόμο που είναι πλάγια στην Αμερικανική Πρεσβεία και πρέπει να κάνουμε δεξιά για Ομόνοια, βλέπουμε το πούλμαν να στρίβει αριστερά. Εκεί καταλαβαίνω ότι μας πάνε στη ΓΑΔΑ και αρχίζω να φωνάζω ότι μας προσάγουν! Λέμε στον οδηγό να σταματήσει να κατέβουμε και ο οδηγός μας απαντά ότι δεν μπορεί γιατί του έχουν πάρει το δίπλωμα και την ταυτότητα. Είχαν συνεννοηθεί με τον οδηγό του πούλμαν ότι θα μας μπουζουριάσει. Χωρίς να μας πει τίποτα, το τουριστικό λεωφορείο θα το μετατρέψει σε κλούβα! Ο ιδιώτης έγινε μπάτσος, ο οδηγός ήταν συνεννοημένος με την αστυνομία. Αφού γίνεται ένας πανικός από φωνές και ουρλιαχτά, κάνει δεξιά σιγά σιγά και σταματάει. Βλέπω από αριστερά τον υπεύθυνο που ήταν μπροστά στην πομπή να του φωνάζει από το παράθυρο: "Γιατί σταμάτησες;". Και ακούω τον οδηγό να απαντά: "Μου είχαν πιάσει το τιμόνι τι να έκανα;". Το οποίο δεν συνέβη ποτέ!

Ανοίγει την πόρτα, γιατί είχαμε μαζευτεί μπροστά. Η αστυνομία μπροστά στην πόρτα. Πανικός. Πιστέψαμε ότι για να μας συλλάβουν, θα έριχναν κάτι μέσα στο πούλμαν. Ουρλιάζαμε στον κόσμο που είχε σταματήσει να μας βοηθήσουν. Παίρνουμε τους δικηγόρους στο τηλέφωνο και μας λένε ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, καλό θα ήταν να πάμε για εξακρίβωση».

Προς τη ΓΑΔΑ

«Μπαίνει μέσα ένας αστυνομικός, μας κάνει κλούβα κανονική. Φτάνουμε στη ΓΑΔΑ και μας λένε ότι θα αρχίσουμε να αποβιβαζόμαστε. Ένα αστυνομικός μας λέει ότι απλά θα γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων μας, να κατέβουμε δύο δύο. Τους λέμε ότι έτσι ακριβώς γίνεται και στις πλατείες. Κάντε μας εδώ εξακρίβωση, περάστε, πάρτε τις ταυτότητες, περάσετε στον υπολογιστή να δείτε ότι δεν είμαστε εγκληματίες και αφήστε μας να φύγουμε.

Εκείνοι είναι ανένδοτοι. Και τελικά κατεβαίνουμε από το πούλμαν δυάδες. Μας πηγαίνουν στον έκτο όροφο, που προσάγουν αυτούς που είναι κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Φαντάζομαι ότι είμαστε πολύ επικίνδυνοι για να κινδυνεύει από εμάς στο δημοκρατικό μας πολίτευμα! Μας χωρίζουν σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα μένει στον έκτο η άλλη πάει στον έβδομο. Πάμε ένας ένας, κρατάμε τις ταυτότητές μας, μας παίρνουν τα στοιχεία μας. Έχουμε την ελπίδα ότι θα τελειώσει αυτό σύντομα και θα μας αφήσουν, όποτε τηλεφωνώ στην κόρη μου. Της λέω ότι πάμε σε μια ακόμα δράση και θα αργήσουμε λίγο».

Υπό κράτηση

«Περνάει η ώρα και μετά από κάποια στιγμή μας ανακοινώνουν ότι έχει αλλάξει η διαδικασία. Θεωρούμαστε κρατούμενοι και για τα περαιτέρω θα αποφασίσει ο εισαγγελέας! Με το που συμβαίνει αυτό, οι δικηγόροι ενημερώνονται και έρχονται. Τους επέτρεψαν να μπουν μετά τις 12 το βράδυ, πριν δεν τους άφηναν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας που φτιάχνουν τη δικογραφία και μας απαγγέλλουν κατηγορίες, δύο συναδέλφισσες αισθάνονται άσχημα. Ο ένας γιατρός μας, που είναι καρδιολόγος και Εκαβίτης στις αεροδιακομιδές, βλέπει ότι η μία κοπέλα με πρόσφατο εγκεφαλικό είχε φτάσει τις 130 σφίξεις και αργότερα στο νοσοκομείο διαπιστώνεται ότι είχε 29 αιματοκρίτη! Γίνεται κλήση μέσω του ΕΚΑΒ και το ΕΚΑΒ έρχεται μετά από 2-3 ώρες. Πιστεύω ότι αυτό έγινε εσκεμμένα. Γιατί πίστευαν ότι λέμε ψέματα για να αποφύγουμε την όλη διαδικασία. Και το αργούσαν, μέχρι να πάρουν παραπάνω εντολές. Γύρω στη μία τα ξημερώματα, ανεβαίνουν οι δικηγόροι πάνω. Μας έχουν απαγγείλει τις κατηγορίες, ήταν για απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών».

Άρνηση εισαγγελέα

«Μας λένε ότι υπάρχει μια νομοθεσία που προστατεύει τις μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, μπορούν να μην κρατηθούν το βράδυ στη ΓΑΔΑ. Να έρθουν την επομένη στα δικαστήρια για να δικαστούν και να καταθέσουν μαζί με όλους τους άλλους, με τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν τα παραπάνω. Για τα οποία αποφασίζει ο εισαγγελέας. Εγώ που έχω ανήλικο παιδί και έχω την επιμέλεια θα έπρεπε να φέρω το διαζευκτήριο, η κοπέλα που έχει πάθει εγκεφαλικό θα έπρεπε να έχει ιατρική γνωμάτευση. Δίνουμε τα ονόματά μας. Ήμασταν περίπου 10 άτομα που έχουμε ειδικούς λόγους. Και περιμένουμε την απόφαση του εισαγγελέα.

Είναι 2 τη νύχτα. Ο εισαγγελέας δεν δέχεται κανένα από τα 10 αιτήματα. Η κόρη μου, που είναι 16 ετών, έμεινε για πρώτη φορά στη ζωή της μόνη της γιατί ο μπαμπάς της ήταν θετικός στον κορονοϊό. Το συγκλονιστικό είναι ότι μέσα στα 10 αιτήματα μια κοπέλα είναι χήρα 6 μηνών, 6 μήνες έχει πεθάνει ο άντρας της και το παιδί της 10 χρόνων ήταν μόνο του στο σπίτι. Δεν αφήσαν ούτε αυτήν τη "φοβερή εγκληματία" να γυρίσει σπίτι στο παιδί της και να εμφανιστεί την επόμενη μέρα το πρωί στην Εισαγγελία!».

Πολιτική απόφαση

«Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι πολιτικό. Ότι έχει πέσει τηλέφωνο πίεσης. Να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα για να μας σπάσουν τον τσαμπουκά. Θέλω να σας πω ότι ένας αστυνομικός μας είπε "παιδιά, έχω δει πολλά, αλλά αυτό που γίνεται σε εσάς, δεν το έχω ξαναδεί. Έχω δει δολοφόνους να φεύγουν το βράδυ για να πάνε στα δικαστήρια την επόμενη μέρα. Αυτό το πράγμα δεν το έχω δει ποτέ". Περνάει η νύχτα στη ΓΑΔΑ. Οι αστυνομικοί ήταν άψογοι. Εμείς δεν είχαμε ούτε νερό μαζί μας, πήγαν και μας πήραν με δικά τους χρήματα και νερά και οτιδήποτε άλλο χρειαζόμασταν. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας, δώσαμε αποτυπώματα με τον κλασικό τρόπο. Πήγαμε στον αξιωματικό υπηρεσίας, υπογράψαμε τη δικογραφία, ότι έχουμε λάβει γνώση για τα δικαιώματά μας. Και εκεί μάθαμε ότι ο οδηγός του λεωφορείου κατέθεσε ότι σταμάτησε το πούλμαν διότι τρία άτομα από εμάς του έπιασαν το τιμόνι και του το γυρίζανε και αυτός φοβήθηκε όταν θα σκοτωθούμε για αυτό και πήγε δεξιά. Εκεί χτίστηκαν όλες οι κατηγορίες, από μια ψευδορκία. Ας πούμε ότι τον καταλαβαίνω, ότι φοβήθηκε, εκβιάστηκε, αλλά πάνω στην ψευδορκία του χτίστηκε όλη η κατηγορία για εμάς.

Πέρασε η νύχτα, υπογράψαμε τη δικογραφία και περιμέναμε να έρθει το πρωί για να μας πάνε στο Εγκληματολογικό. Δεν έφτανε ότι θα φεύγαμε από τη ΓΑΔΑ για να πάμε στην Εισαγγελία στην Ευελπίδων, έπρεπε να περάσουμε και από το Εγκληματολογικό. Που εδρεύει στη Λεωφόρο Αθηνών. Μας πήγαν λοιπόν μεταγωγή με μία κλούβα και με ένα πούλμαν. Μας βάλανε τις χειροπέδες σε τριάδες. Από πάνω απ τον έκτο και έβδομο όροφο μας πήραν τα κινητά, τα βάλαν ένα ένα σε φάκελο. Εκεί λοιπόν μας πήραν ηλεκτρονικά αποτυπώματα, παρόλο που στο το βράδυ στη ΓΑΔΑ μας θα είχαν πάρει κανονικά. Βγάλανε τις ωραίες φωτογραφίες ανφάς και προφίλ.

Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία στις δύο το μεσημέρι, φύγαμε από το Εγκληματολογικό και στις 2 και 8 λεπτά ήμασταν κάτω από τη γέφυρα κοντά στα δικαστήρια. Εκεί σταμάτησε και μας ενημέρωσε ότι από τον εισαγγελέα έχουμε εντολή να μην προχωρήσουμε. Διότι ο πρωινός εισαγγελέας τελειώνει στις 3 παρά, ο απογευματινός πιάνει στις 3, όποτε η οδηγία ήταν να περιμένουμε κάτω από τη γέφυρα. Μέχρι να σας δώσουμε σήμα ότι ο εισαγγελέας λέει να προχωρήσετε στην Ευελπίδων. Μένουμε κάτω από τη γέφυρα στις 2 και 8 λεπτά μέχρι τις 3 παρά τέταρτο. Όπου δίνεται το σήμα να ξεκινήσουμε ξανά για την Ευελπίδων, αφού είχε φύγει ο εισαγγελέας.

Μας έδωσαν τις κατηγορίες, μας κράτησαν μέσα στα πούλμαν, δεν μας βγάλανε, και ο αστυνομικός μας είπε ότι θα υπογράψουμε τα χαρτιά μέσα στις κλούβες. Και μετά θα μας αφήσουν ελεύθερους, διότι ο εισαγγελέας δεν έκρινε ότι είναι απαραίτητο να μας δει. Δεν ήθελε να δει μάλλον μάνες μαυροφορεμένες που δεν τις άφησε την προηγούμενη νύχτα να πάνε στα παιδιά τους, ούτε μάνα 9 παιδιών που την κράτησε στη ΓΑΔΑ όλα το βράδυ. Δεν ήθελε να δει πατέρα μονογονειακής οικογένειας που είχε αφήσει το παιδί του μόνο το 15 χρόνων. Δεν ήθελε να δει άρρωστους ανθρώπους που πήγαν και ήρθαν στο νοσοκομείο συνοδεία αστυνομικών. Δεν ξέρω γιατί δεν ήθελε να μας δει. Μας δώσανε λοιπόν μέσα στο πούλμαν τα χαρτιά και υπογράψαμε. Μας όρισαν δικάσιμο στις 19/10, πήραμε την κλήτευση και αποχωρήσαμε. Μας βγάλανε τις χειροπέδες και φύγαμε».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ