Aπολογισμός της Μαρίας Λούκα για τη δίκη Λιγνάδη: «Η αυριανή απόφαση θα είναι και γι’ αυτούς που δεν άντεξαν»

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα, με σημερινή ανάρτησή της, κάνει τον δικό της απολογισμό για τη δίκη Λιγνάδη μία μέρα πριν από την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Aπολογισμός της Μαρίας Λούκα για τη δίκη Λιγνάδη: «Η αυριανή απόφαση θα είναι και γι’ αυτούς που δεν άντεξαν»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μία ημέρα πριν από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που θα κρίνει την τύχη του φερόμενου ως βιαστή τριών ανήλικων και ενός ενήλικου ατόμου Δημήτρη Λιγνάδη, η ερνευνήτρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα, με σημερινή ανάρτησή της, κάνει τον δικό της απολογισμό για τη δίκη.

Μετά από πέντε και κάτι μήνες, αύριο, στις 8 το πρωί, το Μικτό Ορκωτό θα βγάλει απόφαση στη δίκη Λιγνάδη.

Και θέλω σήμερα να γράψω τι θυμάμαι πιο έντονα από αυτές τις 30 πολύ δύσκολες συνεδριάσεις.

Τον Α., αιγυπτιακής καταγωγής, που καταγγέλλει βιασμό με νάρκωση όταν ήταν ανήλικος. Ήταν ο πρώτος που κατέθεσε και όλες οι πρακτικές επανατραυματισμού δοκιμάστηκαν πάνω του. Κι ίσως από τα πιο σκληρά πράγματα που ζήσαμε ήταν ο Α. σε διάλειμμα της διαδικασίας μετά από ώρες ταπεινωτικής εξέτασης να κάθεται ολομόναχος στο προαύλιο, γιατί ο συνήγορος του κατηγορουμένου είχε απειλήσει πως αν τον πλησιάσει κανείς, θα κρατηθεί.

Τον Σ., αιγυπτιακής καταγωγής, που απορρίφθηκε από την οικογένειά του εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού και βιάστηκε όταν ήταν ανήλικος, να υφίσταται απόπειρα αναπαράστασης και slut shaming για τις φωτογραφίες του και να αντιγυρίζει το υπέροχο «γιορτάζω το σώμα μου».

Τον Π., ουκρανικής καταγωγής, να περιγράφει με τρομερή αξιοπρέπεια όλη τη βία, τη φτώχεια, την εγκατάλειψη που βίωνε ως παιδί και που εκμεταλλεύτηκε ο κατηγορούμενος για να τον κακοποιήσει σεξουαλικά και ψυχικά, και να ακούγεται στην αίθουσα μόνο ο αντίλαλος των δακρύων που δεν μπορούν να συγκρατηθούν.

Το σπαρακτικό «βίασε τον φίλο μου πάνω στο σώμα μου… ήρθα να τον δικαιώσω» του Α.Τ. και τον Π. μέσα στην αίθουσα να ακούει συγκινημένος.

Τη συγκλονιστική κατάθεση του Ν.Σ. που ήταν ολόκληρη ένα λεκτικό ρίγος, για τον δικό του βιασμό, για τον εκφοβισμό των υπόλοιπων θυμάτων, ενάντια στην ομοφοβία, στη ρητορική μίσους, στο victim blaming.

Τον Β.Κ. που αυτός κι αν στοχοποιήθηκε και συκοφαντήθηκε αλλά δεν έλειψε στιγμή.

Την Γ.Κ. γεμάτη πραότητα παρά το άγχος, θύμα κι η ίδια μακροχρόνιας κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου που αντιμετώπισε την πιο χυδαία διαπόμπευση αλλά ήταν παρούσα «γιατί πρέπει να τελειώσει αυτό».

Τον Κ.Φ., ηθοποιό και σκηνοθέτη, που δε φοβήθηκε να μπλέξει, ήρθε να πει αυτά που ήξερε κι ήταν αρκετό και σπουδαίο.

Τον Γ.Π. και τον Γ.Χ., που ούτε αυτοί φοβήθηκαν να μπλέξουν, που υπήρξαν συνεργάτες του κατηγορουμένου για ένα διάστημα και δεν έκαναν τους ανήξερους. Ήρθαν να καταθέσουν αυτά που είχαν υπόψη τους, βοηθώντας το δικαστήριο να δει την αλήθεια.

Όχι πως ξέχασα τον κρετινισμό, τις εξυβρίσεις, την ανυπόφορη ελιτίστικη κενολογία και ψευδολογία ή το πόσο ξιπασμένη μπορεί να γίνει η αλαζονεία της εξουσίας - όπως αυτά αποκρυσταλλώθηκαν στους λόγους του κατηγορουμένου, του συνηγόρου του, των μεγαλόσχημων «υπερασπιστών» του.

Σήμερα, όμως, κρατάω το πιο ουσιώδες, το τρεμάμενο φως των θυμάτων.

Ο Ν.Σ. είχε πει στην κατάθεση του -με αφορμή το γεγονός πως ο Λιγνάδης και σε αυτόν και στον Β.Κ. είχε δώσει τον «Γυάλινο Κόσμο» για μελέτη με επίκεντρο τον ρόλο του Τομ- πως «υπάρχουν πολλοί Τομ εκεί έξω και περιμένουν».

Η αυριανή απόφαση θα είναι και γι’ αυτούς που δεν άντεξαν, γιατί είναι πολύ ανθρώπινο να μην αντέχεις.

Πηγή: Maria Louka   

* Η Μαρία Λούκα είναι δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας. Έχει αναλάβει το σενάριο και την αρχισυνταξία σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Cosmote History, της ΕΡΤ, του Vice και ανεξάρτητων παραγωγών. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, έχει συνεργαστεί με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα. Γράφει στην Popaganda. Για τη δουλειά της έχει βραβευτεί το 2013 με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» και το 2018 με το Migration Media Award, ενώ έχει προταθεί 4 φορές για το European Press Prize. Πλέον είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τεσσάρων βιβλίων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ