Το Ρέθυμνο ουρλιάζει - Το δόγμα της μη κατάσβεσης πάλι σε δράση

Καμένα χιλιάδες στρέμματα, ζώα, μελίσσια, αμπελώνες, οικισμοί. Διαρκείς μέχρι και τώρα αναζωπυρώσεις. Το Ρέθυμνο μετράει τις πληγές του χωρίς ακόμα να έχει περιθάλψει το τραύμα.

Το Ρέθυμνο ουρλιάζει - Το δόγμα της μη κατάσβεσης πάλι σε δράση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καίγονται συνέχεια, συστηματικά. Είναι άνθρωποι, χωριά, περιουσίες, προσπάθειες. Χωρίς καμία ελπίδα οι άνθρωποι, φωνάζουν χρόνια ολόκληρα. Στις 11/6/2014, στο άρθρο με τίτλο «ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες λέει ο Άη Βασίλης», το Ρέθυμνο ουρλιάζει:

«Την αντίστασή του στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που γίνεται με την εγκατάσταση έργων βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ) βροντοφωνάζει η κοινωνία του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι κάτοικοι έχουν εναντιωθεί στην επεκτατική πολιτική των βΑΠΕ, έχοντας στο πλευρό τους το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανέναν τον τόπο τους, όσο και αν αυτό είναι κάτι που επιδιώκουν οι πολυεθνικές εταιρίες.

Τ
ο Παγκρήτιο Δίκτυο έχει σχεδόν τρία χρόνια ζωής και τα μέλη του αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να αποτρέψουν την επέλαση των ανεμογεννητριών, από τις οποίες μοναδικό όφελος έχουν οι εταιρίες και ταυτόχρονα καταστρέφεται το περιβάλλον. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει συνεχώς άδειες για την εγκατάσταση θεόρατων ανεμογεννητριών ύψους μέχρι και 180 μέτρων, ενώ την ίδια ώρα καταπατούνται ιδιοκτησίες, χωρίς να δίνεται αποζημίωση από τις αιολικές εταιρίες. Η αντίθεση των κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή έγινε ακόμη εντονότερη, όταν πρόσφατα εταιρία ασφαλτόστρωσης επιχείρησε να ανοίξει δρόμο, αδιαφορώντας για την ιδιωτική περιουσία.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι συχνά για την εγκατάστασή των βΑΠΕ παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις και με τη βοήθεια του κράτους (μέσω δασικών χαρακτηρισμών) καταπατούνται ιδιωτικές περιουσίες, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης από γεωργική – κτηνοτροφική σε βιομηχανική. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τον τόπο μας σε ξένες πολυεθνικές για να μπουν ανεμογεννήτριες. Ο κόσμος εδώ έχει ενεργοποιηθεί, έχουμε κάνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας γεμίσουν με ανεμογεννήτριες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταιρίες πολύ καλά».

Το ηθικό των κατοίκων σήμερα είναι στα τάρταρα, χρόνια αντιμετωπίζουν πυρκαγιές. Μέσα δεν υπάρχουν, η εικόνα είναι απογοητευτική. Η αγανάκτηση υπερχειλίζει όσο η κυβέρνηση και η λίστα Πέτσα σφυρίζει αδιάφορα και η κεντρική εξουσία μεγαλοστομεί.

«Μας κάψατε, ελεεινοί»

Η Ηλιάνα Μαλίχιν είναι διακεκριμένη οινοποιός. Οι φημισμένοι αμπελώνες της στις Μέλαμπες, από τους οποίους παρήγαγε το περίφημο και πολυβραβευμένο κρασί της, έγιναν στάχτη.

«Δύο εστίες που ήταν ελεγχόμενες από τις 11 το πρωί έφτασαν να κάψουν 3 χωριά. Χθες φοβήθηκα ότι θα χάσουμε τη ζωή μας, προσπαθώντας να σώσουμε ό,τι ήταν δυνατό. Η μόνη σας οδηγία ήταν η εκκένωση χωρίς προορισμό φυσικά, στο άγνωστο πάνω στις φωτιές. Οι μάνες έχαναν τα παιδιά. Τραγικά συμβάντα που αν δεν ζήσεις, δεν μπορείς να πιστέψεις. Κανένα σχέδιο, καμιά προστασία, στο έλεος του θεού και της τύχης μας. Οι εθελοντές έτρεχαν και βουτούσαν στις φλόγες, οι πυροσβέστες δεν είχαν λάβει εντολή, είπαν. Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, που είστε; Ούτε οι κρουνοί σας δεν έκαναν στις βάνες πλήρωσης, που υποτίθεται είχατε ελέγξει εν όψει αντιπυρικής περιόδου. Βαγγέλη Καπετανάκη, που είναι το σχέδιο σου; Νομαρχία Ρεθύμνης; Κάψατε για πολλοστή φορά τις Μέλαμπες. Το βιός των ανθρώπων. Ποιος θα τους τα δώσει πίσω; Πόσα "Μάτι" θέλετε για να υπάρχει πρόληψη πια;».

Ενισχύστε τα δασαρχεία - Δε θέλουμε άλλους εξοπλισμούς και αστυνομία

Από τη σελίδα ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ

«Όλο το βράδυ καιγόταν το πιο πράσινο τμήμα στο νότιο Ρέθυμνο. Για πολλοστή φορά. Τα ΜΜΕ σχεδόν το αποσιώπησαν, οι 2.000 νεοπροσληφθέντες παπάδες προσεύχονταν, αστυνομικοί και αύρες φυλούσαν τα άδεια ντουβάρια στο ΑΠΘ και νέες προσλήψεις ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά ως πανεπιστημιακή αστυνομία. Κάηκαν ελιές, μελίσσια, λιβάδια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εκκενώθηκαν πέντε χωριά. Για τις αποζημιώσεις ξέρουμε και από τις προηγούμενες πυρκαγιές».

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο

«Η καταστροφή είναι βιβλική», λέει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, που δεν πρόλαβε να αποτιμήσει τη ζημιά και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, υπήρξε νέα αναζωπύρωση. Αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί απόφαση για ακόμα μια εκκένωση οικισμού υπό τον κίνδυνο της πύρινης λαίλαπας. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημείωσε ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια. Χθες το βράδυ εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Δύο άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία

Σύμφωνα με το cretapost.gr, δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για έναν πυροσβέστη και μία ηλικιωμένη γυναίκα, οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Η εξέλιξη της «αόρατης» για τα ΜΜΕ φωτιάς στο Ρέθυμνο

????Στις 0.38 π.μ.

????Στις 5.30 π.μ.

????Στις 11.30 π.μ.

????Στις 12.50 μ.μ. (λεπτομέρεια γύρω από τον Π. Ηλία Πλατάνου)

Άνεμοι βόρειοι, 7-8 μποφόρ

Όπως φαίνεται live από το δορυφορικό σύστημα επιτήρησης δασικών πυρκαγιών EFFIS της Ε.Ε. Το δόγμα της μη κατάσβεσης πάλι σε δράση...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ