Τραγική πρωτιά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη διαφθορά εντός ΕΕ

Χαμογέλασε επιτέλους το χειλάκι μας με την πρώτη θέση, οι ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της πιο διεφθαρμένης χώρας εντός ΕΕ, με το 98% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει πως η διαφθορά είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα στη χώρα.

Τραγική πρωτιά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη διαφθορά εντός ΕΕ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μάλιστα η Ελλάδα πέρασε την Κροατία και την Κύπρο με το... πενιχρό 94%, ενώ ακόμα και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν φαντάζει φάρος δημοκρατίας, με το 91% των πολιτών να θεωρούν πως η διαφθορά είναι σε κάθε άκρη της χώρας. Την πεντάδα των πιο διεφθαρμένων χωρών κατά τους πολίτες που ερωτήθηκαν κλείνει η Πορτογαλία, όπου το 90% κρίνει πως οι κρατούντες είναι εντελώς διεφθαρμένοι, αφήνοντας πίσω την Ισπανία και την Ιταλία με 89%. Για την ιστορία και όσον αφορά την Ελλάδα, μόλις ένα 2% δήλωσε στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η διαφρθορά είναι σπάνια, ενώ δεν υπήρξε κανείς που να δηλώσει πως «Δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα». Η έρευνα έχει γίνει από το «Ευρωβαρόμετρο» για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορείτε να την κατεβάσετε στο πεδίο Country Factsheets, επιλέγοντας Greece. Τα συγκεντρωτικά στατιστικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σύγκριση με τις άλλες χώρες μπορείτε να τα κατεβάσετε επίσης.

Για να ακριβολογούμε, η χώρα μας έχει καταντήσει την ισονομία ένα κακό αστείο, καταστρέφοντας τα στατιστικά της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι το 68%. Στον αντίποδα, οι 5 λιγότερο διεφθαρμένες χώρες κατά τους πολίτες τους είναι οι Δανία με 16%, Φινλανδία με 17%, Σουηδία με 32%, Λουξεμβούργο με 36% και η Εσθονία με 43%. 

Στα της Ελλάδας, το 51% πιστεύει πως η διαφθορά έχει αυξηθεί, ένα 41% πως έχει παραμείνει στάσιμη, ενώ υπάρχει και ένα ηρωικό 6% που πιστεύει πως η διαφθορά έχει μειωθεί. Ως φορείς της διαφθοράς το 65% επιλέγει τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, το 63% λειτουργούς που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς, το 65% λειτουργούς που εκδίδουν οικοδομικές άδειες, το 61% λειτουργούς που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης, το 62% τους κάθε λογής επιθεωρητές, το 91% το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το 67% τις φορολογικές αρχές, το 52% την Αστυνομία και τα τελωνεία και οι υπόλοιποι φορείς ακολουθούν με κάτω του 50%.

Το 94% των Ελλήνων πιστεύει πως υπάρχει διαφθορά στα εθνικά δημόσια θεσμικά όργανα στη χώρα μας και το 92% πως υπάρχει διαφθορά στα τοπικά ή περιφερειακά δημόσια θεσμικά όργανα στην χώρα μας. Το 55% των Ελλήνων θεωρεί αποδεκτό να κάνει κάποιο δώρο για να εξυπηρετηθεί από δημόσια υπηρεσία, το 41% προτίθεται να κάνει κάποια χάρη και το 32% να λαδώσει με χρήματα. Οπότε καταλαβαίνετε πως η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ένα απόστημα που δύσκολα θα σπάσει από μόνο του. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ