Δημοσίευμα Liberation: Τι γράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα που δεν γράφουμε εμείς

Ο ανταποκριτής της Liberation στην Αθήνα Fabien Perrier, σε δημοσίευμα της εφημερίδας λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, συνέδεε τη δολοφονία του δημοσιογράφου με την υπόθεση Λιγνάδη και υποστήριζε ότι ο τελευταίος έχει πολιτική κάλυψη.

Δημοσίευμα Liberation: Τι γράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα που δεν γράφουμε εμείς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι γράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα που δεν γράφουμε εμείς:

  • Συνδέει τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ με την υπόθεση Λιγνάδη
  • Υποστηρίζει ότι ο βιαστής έχει πολιτική κάλυψη

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στην Αθήνα Fabien Perrier, σε δημοσίευμα της εφημερίδας λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αναφέρει ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τη νυχτερινή ζωή. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια γρήγορη έρευνα».

Αυτή η γρήγορη έρευνα δεν έγινε ποτέ, καθώς 15 μήνες μετά δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στην εξιχνίαση του εγκλήματος, η οποία είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά και για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Η διαλεύκανση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΣΗΕΑ και για τον λόγο αυτόν έχει απευθυνθεί πολλάκις, γραπτά και προφορικά, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα. «Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, όχι μόνο παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το αν έστω υπάρχει πρόοδος στις έρευνες», έγραφε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στην επέτειο της στυγνής δολοφονίας του -9/4/21-, κάνοντας λόγο «για μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει ατονήσει. Οι διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων, καθώς και η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία του κλάδου απευθύνουν συχνά ερωτήματα για την εξέλιξη της υπόθεσης, που εμφανίζεται σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ως δείκτης απειλής κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων».

Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει αναλυτικά ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τα κυκλώματα της νύχτας». Λέει ακόμα η Liberation ότι τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ «άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «για πολλούς παρατηρητές, ο Λιγνάδης είχε πολιτική προστασία, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει περισσότερο, ισχυριζόμενος στην τηλεόραση ότι είχε δοθεί χρόνος στον Δημήτρη Λιγνάδη για να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία».

Σχέσεις Μητσοτάκη - Λιγνάδη

Ο δάσκαλος ορθοφωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκε διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο έναν μήνα μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακάλεσε την προκήρυξη της θέσης, και έσπευσε να τον διορίσει επιβεβαιώνοντας τα σχόλια περί προσωπικής επιλογής. Στη θέση της αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού τοποθετήθηκε η αδελφή της πεθεράς του πρωθυπουργού, Έρση Πήττα, θεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουάριου 2021. Στην επιστολή παραίτησής του έγραφε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Σταθεροί στην έμμεση κάλυψή του

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τις αντιδράσεις για την εξέλιξη της δίκης (ελεύθερος με αναστολή) του πρωτόδικα καταδικασθέντα σε 12 χρόνια φυλάκισης για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη. Έτσι τις χρέωσε, μέσω δηλώσεων της Λίνας Μενδώνη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, σε «υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ» παρεμβάσεις για την υπόθεση Λιγνάδη, οι οποίες αποτελούν «εργαλειοποίηση του Πολιτισμού».

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε άμεσα:

«Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που άλλαξε τον τρόπο διορισμού στο Εθνικό θέατρο για να διοριστεί χωρίς διαγωνισμό ο Λιγνάδης; Μήπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που μετέβαινε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει τον εκλεκτό του σκηνοθέτη; Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολιτικοποίησε την τοποθέτηση ενός διευθυντή στο Εθνικό θέατρο δίνοντας χαρακτηριστικά μάχης με την Αριστερά στον χώρο του πολιτισμού;

Το πιο σημαντικό όμως από όλα ήταν η προσπάθεια για 20 μέρες να καλύψουν τον βιαστή Λιγνάδη, όταν το πανελλήνιο παρακολουθούσε σοκαρισμένο τις καταγγελίες των θυμάτων. Τότε που η κα Μενδώνη απαξίωνε τις καταγγελίες, εξαπέλυε επιθέσεις στα θύματα και αρνούνταν να τον αποπέμψει από επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου. Σε ό,τι αφορά δε τις κατηγορίες περί παρέμβαση στην δικαιοσύνη, καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σκοινί. Γιατί παρέμβαση στη δικαιοσύνη δεν είναι η κριτική στις αποφάσεις της, αλλά να μιλάς για σκευωρία και να φτιάχνεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας προκειμένου να συγκαλύψεις ένα τεράστιο σκάνδαλο. Παρέμβαση στην δικαιοσύνη είναι να ανέχεσαι απειλές προς τους δικαστές ότι θα πάθετε ότι έπαθε η Τουλουπάκη” όπως ακούστηκε μέσα στη δίκη του Λιγνάδη.

[...] Γιατί δε χρειάζεται να είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εξοργιστεί με το κουκούλωμα, χρειάζεται να είναι άνθρωπος. Γιατί τοξικότητα, την οποία επικαλείται όψιμα η κυβέρνηση, δεν είναι η κριτική στην αδικία, αλλά η συγκάλυψη. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη ενοχλούνται από κάθε διαμαρτυρία σαν να είναι δική τους υπόθεση, γιατί από ό,τι φαίνεται επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να την αντιμετωπίσουν σαν να τους αφορά προσωπικά.

Οπότε ένα ερώτημα υπάρχει μόνο: Γιατί προσβάλλονται τόσο πολύ από την κριτική στον καταδικασμένο βιαστή Λιγνάδη και γιατί ενοχλούνται από την δίκαιη κριτική στις αντιφάσεις της συγκεκριμένης απόφασης; Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά την απάντηση. Καθώς και ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση. Και όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει για μία πιο δίκαιη κοινωνία».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ