ΛΑΡΚΟ: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Πιστή στο εμμονικό της σχέδιο ξεπουλήματος των πάντων, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε και κοινοποιεί τις απολύσεις των 1.061 υπαλλήλων της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα χθες, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους 22.376.921,76 ευρώ για τις απολύσεις του προσωπικού της.

 ΛΑΡΚΟ: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε». Ζοζέ Σαραμάγκου

Πιστή στο εμμονικό της σχέδιο ξεπουλήματος των πάντων, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε και κοινοποιεί τις απολύσεις των 1.061 υπαλλήλων της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα χθες, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους 22.376.921,76 ευρώ για τις απολύσεις του προσωπικού της. Με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Μιχαλόπουλου, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης του παραπάνω ποσού. Ώστε να καλυφθεί η δαπάνη επιχορήγησης στην εταιρεία «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ», για την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης του συνόλου του προσωπικού της εταιρείας.

Παράλληλα ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ πήρε μία ακόμη αναβολή, με νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 26η Αυγούστου. Η νέα παράταση αφορά και τις δύο παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες: τον διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου όσο και εκείνον για τον ειδικό διαχειριστή, που αφορά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λατομείων αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας.

H υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έληγε στις 29 Ιουλίου, παράλληλα με την αναμονή της απόφασης για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των σωματείων εργαζομένων κατά των απολύσεων. Η απόρριψή τους άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση, που θεώρησε ότι η διαχείριση των εργαζομένων της εταιρείας θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η απάντηση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν με απεργία τον αγώνα τους, ενάντια στις απολύσεις και στο σταμάτημα της λειτουργίας της. Στη γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι του εργοστασιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, αποφάσισαν να απαντήσουν την Παρασκευή 29 Ιουλίου με 24ωρη απεργία όλων των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί.

Διεκδικούν - Απαιτούν:

  • ΛΑΡΚΟ ενιαία και σε λειτουργία.
  • Το πρόγραμμα συντήρησης των παραγωγικών μονάδων να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να ορίζει σαφώς τον χρόνο έναρξης της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Καμία δυσμενή μισθολογική μεταβολή στους εργαζομένους.
  • Καμία έξωση από τους οικισμούς.

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να πετάξει στην ανεργία και έξω από τα σπίτια τους, τους εργάτες της. Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, να μείνουν στα χαρτιά.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης γιατί είναι αγώνας ενάντια στα αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Συμβάλλουμε στην κλιμάκωση της δράσης τους. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 29 Ιούλη στις 10 το πρωί».


Διαβάστε ακόμα: 

Η τελική μάχη για την ΛΑΡΚΟ

Εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα - Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ σε μία νύχτα


 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ