Αποκλείστηκαν 37.623 υποψήφιοι - Το σχέδιο αποψίλωσης της Δημόσιας Παιδείας συνεχίζεται

Τον περασμένο Απρίλιο, η Νίκη Κεραμέως θριαμβολογούσε για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο. «Τόσα χρόνια μπορούσε να εισάγεται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιος που είχε βαθμό 1 και 2 στα 20. Μία τέτοια πρακτική είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ίδιων των φοιτητών καθώς τους ωθούσε σε ένα δρόμο δίχως προοπτική επιτυχούς φοίτησης, τον εμπαιγμό των συμφοιτητών τους που μετά από μεγάλο κόπο πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους, αλλά και των φορολογουμένων που πλήρωναν για φοιτητές που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις».

Αποκλείστηκαν 37.623 υποψήφιοι - Το σχέδιο αποψίλωσης της Δημόσιας Παιδείας συνεχίζεται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ άφησε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ40.000 υποψήφιοι... πελάτες - Η χειρότερη στιγμή στην ιστορία του υπουργείου Παιδείαςαπό τους 103.000 που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις 27/8/21 πανηγύριζε δηλώνοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις που φέραμε στην Παιδεία ωφελούν πάνω από όλα τους μαθητές: οι νέοι μας πλέον έχουν επιλογές και προοπτική. Οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας».

Η σφαγή συνεχίστηκε και φέτος. Με υπογραφή Μητσοτάκη και Κεραμέως, 4 στους 10 μαθητές αποκλείστηκαν από τα ΑΕΙ ή απεγκλωβίστηκαν όπως προτιμά να το ονομάζει η κυβέρνηση προς όφελος των κολεγίων. Συγκεκριμένα, πάνω από 37.623 μαθητές μένουν εκτός από τα ΑΕΙ.

Συνολικά πέρσι και φέτος έχουμε περίπου 25.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έφερε την απογείωση των βάσεων και ο τεράστιος αριθμός εκείνων που έμειναν εκτός Πανεπιστημίου, είναι η συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της παιδείας που έχει όνομα και έρχεται από παλιά: Το σχέδιο περικοπής τμημάτων των ΑΕΙ «Αθηνά Νο2». Το σχέδιο που αφορά τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, αποτυπώθηκε σε νόμο, υλοποιείται και στοχεύει τη σταδιακή αποψίλωση όλων των τμημάτων των περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Η πανδημία και η οικονομική κρίση αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό. Η απίστευτη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια μέσω της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πριμοδότησε με ακόμα 40.0000 υποψήφιους πελάτες την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν εκτός αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα κατά βάση περιφερειακών πανεπιστημίων. Το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Έτσι «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια» και «τα παιδιά μας έλαβαν τα αποτελέσματά τους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό, με σεβασμό απέναντι στον υποψήφιο και την αγωνία του».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ