Τον έδειραν, τον συνέλαβαν, τον δικάζουν - Ο Σωτήρης Λαπιέρης μιλάει αποκλειστικά στο 2020mag.gr

Ξυλοκοπήθηκε άγρια, συνελήφθη και αύριο δικάζεται για τρία αδικήματα. Η ειδεχθής πράξη του; Διαδήλωσε μαζί με την «Ανυπότακτη Αττική» για τις πυρκαγιές. Ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια», Σωτήρης Λαπιέρης, μίλησε για όλα στη Μαρία Κεφαλά.

Τον έδειραν, τον συνέλαβαν, τον δικάζουν - Ο Σωτήρης Λαπιέρης μιλάει αποκλειστικά στο 2020mag.gr
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια», Σωτήρης Λαπιέρης, το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης κατέβηκε στο Σύνταγμα. Να διαδηλώσει μαζί με την «Ανυπότακτη Αττική» για τις πυρκαγιές. Όπως φαίνεται αυτό ήταν μια ειδεχθής παραβατική πράξη, για την οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια, στη συνέχεια συνελήφθη και τελικά δικάζεται αύριο στις 12 το μεσημέρι, κατηγορούμενος για τρία αδικήματα.

Πρέπει να είστε πολύ επικίνδυνος άνθρωπος. Πείτε μας, τι κάνατε την Πέμπτη;

«Την Πέμπτη, το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή είχε κάλεσμα στο Σύνταγμα, εκεί ήμουν κι εγώ. Συναντηθήκαμε με την πορεία αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, που ήταν την ίδια ώρα. Στις 7 το απόγευμα. Είχε πολύ κόσμο τον οποίο η Αστυνομία είχε κλείσει μέσα στο πεζοδρόμιο της πλατείας. Ξεκινάει η πορεία να αναπτύσσεται στον δρόμο, εκεί φαίνεται πόσο κόσμο έχει, φαίνεται το μέγεθός της. Η Αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει τον κόσμο. Δημιουργείται ένταση και στην οδό Αμερικής επιτίθενται στο δεύτερο μισό, στην πραγματικότητα διαλύουν το δεύτερο μισό της πορείας και κυνηγούν τον κόσμο».

Εσείς είστε στο πρώτο μισό;

«Ναι, και με το υπόλοιπο κομμάτι συνεχίζουμε, όταν φτάνουμε στα Προπύλαια μας ρίχνει νερό η αύρα. Εκεί μαζί με άλλους ανθρώπους που έχουμε θεσμικό ρόλο, πηγαίνουμε να πούμε ότι θέλουμε να τελειώσουμε την πορεία στην Ομόνοια και σε αυτό το σημείο, επειδή δεν διαλύεται το μπλοκ της «Ανυπότακτης Αττικής», μας κάνουν επίθεση».

Πόσα άτομα είστε;

«Περίπου 200. Επιτίθενται από παντού ΜΑΤ και δέρνουν κόσμο χωρίς καμία αφορμή. Διαμαρτύρομαι για το ξύλο σε κάποιους άντρες των ΜΑΤ και την ώρα που μιλάω, έχω πει ότι είμαι δημοτικός σύμβουλος, τρώω μπουνιές από πίσω. Αφού με χτυπάει ο πρώτος, με περικυκλώνουν 4-5 και με χτυπάνε και εκείνοι. Κάποια στιγμή σταματάει το ξύλο με τραβάει ο επικεφαλής διμοιρίας και λέει "περάστε του χειροπέδες"».

Διαμαρτύρεστε;

«Φυσικά, τους λέω είμαι δημοτικός σύμβουλος, ότι εργάζομαι στον Συνήγορο του Πολίτη. Έρχεται η δικηγόρος Αναστασία Σταυροπούλου, τους δείχνει την ταυτότητά της, την χτυπάνε και εκείνη. Στη συνέχεια με οδηγούν στο πεζοδρόμιο και με βάζουν στην άκρη».

Πόσο χτυπημένος είστε;

«Έχω μελανιές στο πρόσωπο, καρούμπαλα και χτυπήματα σαν καλάμια.  Στο μεταξύ έρχεται ένας άνθρωπος να τραβήξει βίντεο, τον δέρνουν και τον συλλαμβάνουν και αυτόν. Έρχονται φωτορεπόρτερ με διαπιστεύσεις, τους χτυπάνε, τους απωθούν. Μετά έρχεται ένα όχημα του 100 και μας μεταφέρει στη ΓΑΔΑ. Και ξεκινάει μια μακριά βραδιά… Έχω ενημερώσει δικηγόρο και έχει κληθεί και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου και μαθαίνω ότι βρίσκεται και κόσμος συγκεντρωμένος από κάτω. Στις 12.30 τελικά αφήνουν τον δικηγόρο να μας δει. Έχουν μαζέψει και έναν που έφευγε από την πορεία, όταν είχαν λήξει τα πάντα, και τον έχουν και αυτόν μαζί μας».

Γιατί κατηγορείστε;

«Για αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια και πρόκληση σωματικής βλάβης. Η κατάθεση των ανδρών των ΜΑΤ λέει ότι μια ομάδα πενήντα ατόμων με ξύλα και μάρμαρα, εγώ βρισκόμουν ανάμεσα τους, τους επιτέθηκαν αλλά εγώ δεν κατάφερα να χτυπήσω κάποιον γιατί φορούσε κράνος. Με συλλαμβάνουν και επειδή είναι κοινή με τον άνθρωπο που πήγε να με βιντεοσκοπήσει, για εκείνον λένε ότι τους αποκάλεσε "τουρκόσπορους". Ο οποίος, ενώ τον πάταγαν κάτω τρεις, τους είπε "αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Τουρκία του Ερντογάν"…»

Μετά;

«Περνάω τη νύχτα στα κρατητήρια με παρέα τον βιντεολήπτη, μας πάνε το πρωί στο εγκληματολογικό για αποτυπώματα και μετά στον εισαγγελέα. Είμαστε 4 άτομα, ο άνθρωπος που περπάταγε και ο άνθρωπος που τον έχουν δεμένο και τον χτύπαγαν στη φωτογραφία που κυκλοφορεί. Από την Αμερικής μέχρι τα Προπύλαια τον έδερναν».

Αύριο δικάζεστε;

«Ναι, γιατί ζητήθηκε από το παιδί που περπάταγε τριήμερη προθεσμία, τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο εισαγγελέας μας έχει παραπέμψει στο δικαστήριο».

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, υπάρχει κάλεσμα συμπαράστασης στην Ευελπίδων, κτήριο 7.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ