Η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δικαιώσει τις οικογένειες ΑμΕΑ

Παρότι η Δόμνα Μιχαηλίδου μέσω καναλιών του Υπουργείου και από ενημέρωση με ομάδες για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, υποχώρησε και σταμάτησαν να στέλνουν μπιλιετάκια ζητώντας αναδρομικά μέχρι και 30.000€ από μονογονείκές οικογένειες ΑμΕΑ, το επίδομα του ΟΠΕΚΑ παραμένει άπιαστο όνειρο για όσους το έχασαν για 1€.

Η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δικαιώσει τις οικογένειες ΑμΕΑ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από δημοσιεύματα, σταμάτησε να ζητά 20 και 30.000 ευρώ αναδρομικά από οικογένειες ΑμΕΑ, όμως είχε διαβεβαιώσει τις οικογένειες πως θα διορθωθεί κάτι ακόμα: πως θα δικαιωθούν τα μη αυτοεξυπηρετούμενα ΑμΕΑ μέλη τους πως όσοι έχασαν το επίδομα των 527€, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα είναι από 0,01 έως 1€ μεγαλύτερη από το όριο των 360€. Αν υπάρχει κανείς που νομίζει πως μια οικογένεια με ΑμΕΑ μπορεί να επιβιώσει με 360€ εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης με ευθύνη της Κυβέρνησης, με αυξήσεις σε όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης και έξοδα για πρόσληψη ατόμου που να βοηθά τα άτομα με Βαριά Νοητική Υστέρηση ή Βαριά Αναπηρία, είναι είτε μισάνθρωπος, είτε αναίσθητος. Μιλάμε για περιπτώσεις μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων, των οποίων οι οικογένειες έχουν χάσει το επίδομα ΟΠΕΚΑ, που φτάνει το...αστρονομικό ποσό των 527€ για την Βαριά Νοητική Υστέρηση ή τα 313€ για την Βαριά Αναπηρία. Αυτά τα πενιχρά επιδόματα για το ύψος των αναγκών κόπηκαν, υποχρεώνοντας τους φροντιστές να μένουν σπίτι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους, αντί να εργάζονται. 

Εδώ και 5 ολόκληρους μήνες, αυτές οι οικογένειες έχασαν ένα οικονομικό βοήθημα το οποίο ήταν απλά ένα μέρος των απαιτούμενων χρημάτων για την αξιοπρεπή διαβίωση. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου προς τους Συλλόγους με ΑμΕΑ, ήταν πως θα επαναφέρουν το επίδομα του ΟΠΕΚΑ για όσους το έχασαν έως 1 ευρώ. Για να κατανοήσετε τα άτομα με Βαριά Νοητική Υστέρηση είναι μια κοινωνική ομάδα που φθίνει. Τα περισσότερα από αυτά είναι άνω των 40-50 ετών και οι ηλικίες τους είναι αντίστοιχες της τεχνολογίας προγεννητικού ελέγχου, δηλαδή όλο και λιγοστεύουν. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αυτά τα άτομα ως βάρος για τα κρατικά ταμεία. Η δικαιολογία των Κυβερνητικών Βουλευτών ήταν πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο» σε αντίθεση με το Υπουργείο που διέρρεε στις οικογένειες μέσω των Συλλόγων, πως όσοι έχασαν το επίδομα για έως και 1 ευρώ θα δικαιωθούν με νομοθετική ρύθμιση. Απλά να υπενθυμίσουμε το...αυτονόητο. πως η σύνταξη θανόντος γονέως συνεπάγεται πως είτε μόνο ένας γονιός, είτε κάποιο από τα αδέρφια έχει επωμιστεί τον ρόλο του κύριου φροντιστή.

Αυτό το δημοσίευμα λειτουργεί προειδοποιητικά και ως υπενθύμιση για την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Υπουργό Χατζηδάκη, ώστε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Μετά, απλά θα ζητήσουμε από όλους τους αδικημένους να μας παρουσιάσουν τις συνομιλίες τους με όλα αυτά τα πρόσωπα και κυρίως τα μηνιαία εξοδολόγια μιας οικογένειας με άτομο με Βαριά Νοητική Υστέρηση ή Βαριά Αναπηρία. Τέλος, να πούμε πως οι Σύλλογοι ΑμΕΑ πρέπει να αντιδράσουν πιο δυναμικά και χωρίς κομματικά κριτήρια, μέχρι να υπάρξει δικαίωση για όλους. Για να μην πιάσουμε και τον ΕΝΦΙΑΌταν σε αδικούν και ειδικά μονογονεϊκές οικογένειες ΑμΕΑ, δεν υπάρχουν συμπάθειες και φιλίες. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως το να τοποθετούνται οικονομολόγοι που εργάστηκαν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, στην κοινωνική πολιτική αποτελεί τεράστιο ηθικό ατόπημα. 

Οι άνθρωποι -και ειδικά όσοι έχουν ανάγκη- δεν είναι αριθμοί.Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ