Το λόμπι των παρόχων και τα φιλικά τους ΜΜΕ ανασύρουν τον «Ενεργειακό Τειρεσία» του Κ. Χατζηδάκη

Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προσπαθούν να αναβιώσουν ένα τουλάχιστον απεχθές σχέδιο του Κώστα Χατζηδάκη, όταν αυτός ήταν Υπουργός Ενέργειας, με την βοήθεια των ΜΜΕ της Λίστας Πέτσα που έχουν πλουτίσει από την διαφήμιση ενέργειας. Για την ώρα κάποια μέσα το εμφανίζουν ως σκέψη και άλλα μέσα ως τετελεσμένο.

Το λόμπι των παρόχων και τα φιλικά τους ΜΜΕ ανασύρουν τον «Ενεργειακό Τειρεσία» του Κ. Χατζηδάκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με νόμο που είχε κάνει η Κυβέρνηση μόλις πριν λίγους μήνες (αναφορά τιμών στα σάιτ των παρόχων και ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς πρόστιμα ή ρήτρες), επιτρεπόταν να αλλάζεις πάροχο ακόμα και αν έχεις υπόλοιπο στην εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού. Καθώς όμως οι αναχωρήσεις από τους ιδιώτες παρόχους προς την ΔΕΗ μετρώνται στις δεκάδες χιλιάδες, οι εταιρείες θέλουν να κρατήσουν σε ομηρία τους καταναλωτές μέσω του «Ενεργειακού Τειρεσία», ώστε να είναι φακελωμένοι οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και να μην μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία. Ουσιαστικά οι εταιρείες σε μια κίνηση αλληλεγγύης των ισχυρών μπορούν να αρνούνται την εγγραφή ατόμου που έχει φακελωθεί ως κακοπληρωτής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό είναι μια σκέψη η οποία είναι ευθέως αντίθετη με το πρόσφατο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που νομοθετήθηκε με στόχο να ευνοήσει τον ανταγωνισμό στις τιμές μεταξύ των παρόχων. Οι πάροχοι φοβούνται πως οι μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο, αυτό που ονομάζουν ειρωνικά «ενεργειακό τουρισμό», θα αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι ο βαθμός ανέχειας των πολιτών από τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι εταιρείες το παρουσιάζουν ως τρόπο προστασίας τους και δρομολογείται από τις ίδιες. Από την εφαρμογή του μέτρου, κάθε μήνα μετακινούνται περίπου 60.000 πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφουν προς την ΔΕΗ. Οπότε είναι λογικό πως οι υπόλοιποι πάροχοι κάνουν οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για να συνεχίσουν να ρέει η αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών, μιας και η ΔΕΗ δείχνει να έχει τη φθηνότερη τιμολογιακή πολιτική, παρά τις αστρονομικές αυξήσεις. Πλέον το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πάροχοι για την ανάσχεση της αιμορραγίας, είναι είτε να «πείσουν» την ΔΕΗ να αυξήσει τις τιμές ώστε να γίνει άνευ νοήματος η μετακίνηση (σ.σ. που αυτό θα ήταν καρτέλ και άρα παράνομο) ή να κάνουν την ΔΕΗ να αρνείται την αποδοχή νέων πελατών εφόσον υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τους ιδιώτες παρόχους. Να μην ξεχνάμε πως μεγάλο μέρος της διαφοράς τιμολογιακής πολιτικής των ιδιωτών με την ημι-ιδιωτική ΔΕΗ είναι το κόστος της διαφήμισης καθώς έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγούμενο «διαφημιστικό πόλεμο» για να κλέψουν ένα κομμάτι της αγοράς ενέργειας, με μοναδικό κερδισμένο -μαντέψτε- τα κανάλια της Λίστας Πέτσα.

Το παιχνίδι είναι ένας χορός εκατομμυρίων και εντύπωση μας προκαλεί πως υπάρχουν αυτά τα δημοσιεύματα ακόμα και σε αξιοπρεπέστατα μέσα που δικαιολογούν την θέση αυτή των ιδιωτών παρόχων. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο Ενεργειακός Τειρεσίας δεν θα είναι εύκολο να γίνει ιδιωτικά χωρίς να προσκρούει σε δεκάδες ζητήματα Προσωπικών Δεδομένων, οπότε η μόνη λύση είναι να νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση και στην πράξη να ακυρώσει ένα μέρος της κινητικότητας μεταξύ των παρόχων. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που δεν εξυπηρετούνται στις 45 ημέρες, εκτιμάται στο 30%, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αφορά την Κυβέρνηση, μα τους παρόχους και την τιμολογιακή τους πολιτική. Τα λόμπι των ιδιωτών παρόχων πιέζουν την Κυβέρνηση να νομοθετήσει η ίδια τον «ενεργειακό Τειρεσία» και ιδανικά τα χρέη να μετακινούνται στον νέο πάροχο!

Οι ονειρώξεις της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς που μας κυβερνά, όπως το σχέδιο Χατζηδάκη για τους «μπαταχτσήδες» όπως τους αποκαλούσε το 2019, καλό είναι να τερματιστούν. Στην ανάγκη, μπορούν να δοκιμάσουν ένα κρύο ντους όπως κάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που τρέμουν στην ιδέα να ανάψουν τον θερμοσίφωνα. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όσοι έχουν μειωμένη κατανάλωση κατά 15% θα έχουν και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις στον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Κάτι επιεικώς απίθανο που θα οδηγήσει τον κόσμο σε εποχές προ ηλεκτρισμού, γιατί σε πολλά σπίτια έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες κινήσεις εδώ και χρόνια για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα (αλλαγή λαμπτήρων σε LED, ενεργειακές συσκευές Α+ και πάνω, λελογισμένη χρήση συσκευών με υψηλή κατανάλωση κ.ά.), οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μείωσης του λογαριασμού -15% σε σχέση με το 2021. Ακόμα και αυτό το απολύτως λάθος και εκ του πονηρού μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς ο ΔΕΔΗΕ δεν μπορεί να ανασύρει όλα αυτά τα στοιχεία για εκατομμύρια καταναλωτές εντός του Οκτωβρίου. Για να κατανοήσετε την εξαθλίωση της πλειονότητας των συμπολιτών μας, μόλις 1 στους 4 που πήρε voucher για το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή, εν τέλει πραγματοποίησε αγορά καινούριας συσκευής και απόσυρσης της παλαιάς. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ακόμη και όσοι εγκατέστησαν οικιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, που θα δουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού υπερβολικά αυξημένο και χωρίς έκπτωση! Τιμωρούνται με λίγα λόγια όσοι επέλεξαν να πάρουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και οικιακό ταχυφορτιστή για....οικονομία!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ