Δολοφονική ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ - Έπνιξαν στα χημικά τη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου (video)

Σε ένα όργιο καταστολής χθες βράδυ στο ΑΠΘ, η αστυνομία έπνιξε στα χημικά 5.000 φοιτητές και πολίτες κάθε ηλικίας που συγκεντρώθηκαν για τη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια. Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση»

Δολοφονική ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ - Έπνιξαν στα χημικά τη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με ξύλο, χημικά και καταστολή στους 5.000 συγκεντρωμένους φοιτητές και πολίτες «απάντησε» η ΕΛ.ΑΣ. στη χθεσινοβραδινή συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα τους ενάντια στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, που έδωσε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του στον ανοιχτό χώρο έξω από τη Φιλοσοφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, από τα χημικά της Αστυνομίας πνίγηκε όλο το κέντρο της πόλης και οι γύρω περιοχές.

Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ που μετέδωσε από το σημείο ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης στην εκπομπή Kontra 24 και την Αναστασία Γιάμαλη«Η αστυνομία έκανε μια επίθεση δολοφονική. Πέταξε δακρυγόνα σε 5.000 κόσμο χωρίς να υπάρχει κανένα σημείο διαφυγής, πήγε να διαλύσει τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αυτό που συνέβη πραγματικά ήταν πολύ τρομακτικό για πολύ κόσμο, φοιτητές και φοιτήτριες γύριζαν από δω και από κει προσπαθώντας να αναπνεύσουν, κάποιοι φοιτητές γύριζαν προσπαθώντας να βρουν τα αδέρφια τους και κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα ΜΑΤ και τους έλεγαν "τι κάνετε, θα μας πνίξετε, θα μας σκοτώσετε».

Όπως ανέφερε επίσης ο δημοσιογράφος, τα δακρυγόνα έπεσαν ακριβώς δίπλα στη σκηνή και η συναυλία διακόπηκε, καθώς δεν μπορούσαν να συνεχίσουν οι καλλιτέχνες χάνοντας την αναπνοή τους, και έπειτα από κάποια ώρα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μυστακίδης και οι συνεργάτες τους επανήλθαν στη σκηνή και συνέχισαν να τραγουδούν μαζί με τον κόσμο χωρίς την υποστήριξη των μηχανημάτων. 

Χαρακτηριστικά για τα όσα αδιανόητα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στο ΑΠΘ, είναι τα βίντεο που ανέβασε στη σελίδα του ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος

«Γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση»

Νωρίτερα στη συναυλία, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους φοιτητές, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, αναφέροντας τα εξής: 

«Έχω έρθει εδώ μαζί με τους συνεργάτες και να παίξουμε και να τραγουδήσουμε, αλλά κατά βάση γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το φοιτητικό κίνημα, που παλεύει κατά τη γνώμη μου σχεδόν μόνο του ενάντια στη λαίλαπα του αυταρχισμού και την καταστολή, κι έχω και ένα λόγο παραπάνω γιατί έχω περάσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Πολυτεχνική Σχολή, και έχω να πω το εξής. Η γνώση, κατά τη γνώμη μου, που κανείς παίρνει στα πανεπιστήμια και εδώ είναι δευτερεύον θέμα, κατ' εμέ. Η γνώση είναι προσωπική επιλογή και πορεία του καθενός, και μπορεί να την αποκτήσει και μόνος του, και χωρίς πανεπιστήμια και χωρίς δασκάλους και χωρίς υποτιθέμενες βιβλιοθήκες. Το βασικότερο που βίωσα ως φοιτητής, και μάλιστα χωριατόπαιδο από την ύπαιθρο, είναι η κοινωνικοποίηση, η ζύμωση στις ιδέες και ο πολιτισμός. Πριν από λίγο σκεφτόμουν ότι ως φοιτητής άκουσα για πρώτη φορά, και μάλιστα στην πρώτη του εμφάνιση, τον Νίκο Παπάζογλου. Θυμάμαι πρέπει να ήταν '77-'78, σε κάποιο από τα αμφιθέατρα, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα. Και πραγματικά νομίζω ότι τουλάχιστον μαζί με τη γνώση πάει και η ζύμωση, πάει και ο πολιτισμός. Και εντέλει, γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση».

Να σημειώσουμε ότι για σήμερα Σάββατο 17/9, υπάρχει νέο κάλεσμα των φοιτητών της Θεσσαλονίκης σε πορεία, στην Καμάρα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ