Κυβέρνηση πολιτικών δολοφόνων - Μελέτη Λύτρα: «Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών»

Θάνατοι εκτός ΜΕΘ: Η κυβέρνηση «δολοφόνησε» και στη συνέχεια θέσπισε το ακαταδίωκτο για να μη διωχθεί.

Κυβέρνηση πολιτικών δολοφόνων - Μελέτη Λύτρα: «Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Θα προσπαθήσω να είμαι ψύχραιμη. Όμως είμαι πολύ θυμωμένη. Συγχωρήστε με και σας εξηγώ γιατί. Στις 15 Απριλίου του 2021, οι άνθρωποι του 20/20 αποφασίζουμε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την πανδημία. Έχοντας καταγράψει ήδη με πληθώρα ρεπορτάζ και μαρτυριών το τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, γνωρίζω ότι το ρεπορτάζ για την πανδημία είναι «καυτή πατάτα». Η κυβέρνηση έχει ήδη χαρακτηρίσει τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ «πεταμένα λεφτά».

Στις 25/9/2020 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μας εξηγεί το λόγο: «Μια κλίνη ΜΕΘ έχει γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Προστατεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων, αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο πηγάδι χωρίς πάτο και επίσης κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε πάντα όποιος έχει ανάγκη νοσηλείας, να την βρει, είτε για κορονοϊό ή άλλο οποιοδήποτε θέμα».

Αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε με αυτό. Οι ΜΕΘ είναι αρκετές;

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός-διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, μας μιλάει την 01.09.2021 και δεν μασάει τα λόγια του:

«Είμαστε ήδη στο 4ο κύμα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται. Έχουμε κάνει μετατροπή όπως κάνουμε συνήθως, κλίνες ΜΕΘ σε κλίνες ΜΕΘ covid ασθενών και αυτή στιγμή έχουμε πρόβλημα με τους non covid ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ πανελλαδικά. Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα νούμερα που έλεγε η κυβέρνηση για τις κλίνες ΜΕΘ ήταν αστεία. Από τον Μάρτιο του 2021 λέω ότι είναι ότι έχουμε λιγότερες από ό,τι λένε. Για την ακρίβεια από τις 1092 ΜΕΘ, λειτουργούν τα 2/3, το άλλο 1/3 δεν είναι στελεχωμένο. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για παράδειγμα που ήμουνα χθες, είναι 9 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργούν οι 7. Γιατί δεν έχουν προσωπικό. Το ίδιο γίνεται παντού. Αν κάνεις τους υπολογισμούς από τις 1000 λειτουργούν 600-700. Αν  κάνεις τις 450 covid δεν έχεις μετά για τους non covid ασθενείς».

Με όλες τις μαρτυρίες να συμφωνούν ότι οι ΜΕΘ δεν φτάνουν, ξεκινάμε να ερευνήσουμε ποια είναι η τύχη που έχουν οι ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθεί ένας χρόνος έρευνας, ραντεβού, συζητήσεων, κινηματογραφήσεων, παράλληλων ρεπορτάζ για την υγεία. Οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται, γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς, μας λένε τρομερά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η τύχη των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου στις 23.05.2021, ειδικευόμενη τότε παθολογίας στο ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και μέλος στο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, είναι καταπέλτης:  

«Το να διασωληνωθεί ένας ασθενής και να παραμείνει σε κοινό θάλαμο, να μη μεταφερθεί σε ΜΕΘ, αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά του θανάτου. Αν δεν μεταφερθεί ποτέ σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πεθαίνει».

- Γιατί οι γιατροί λέτε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λάθος, ενώ το υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι σωστή;

«Φτάνουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να υποστηρίξουμε μηχανικά την αναπνοή ενός ασθενούς όταν δεν μπορούμε να χορηγήσουμε περισσότερο οξυγόνο και ο ασθενής, πάρα το μάξιμουμ του οξυγόνου που του χορηγούμε, δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την οξυγονοθεραπεία. Το να διασωληνωθεί ένας ασθενής και να παραμείνει σε κοινό θάλαμο, να μη μεταφερθεί σε ΜΕΘ, αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά του θανάτου. Αν δεν μεταφερθεί ποτέ σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πεθαίνει».

- Μας λέτε ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν;

«Ναι. Δεν τα καταφέρνουν. Μέχρι πριν από ένα μήνα είχαμε ασθενείς διασωληνωμένους που μπορεί να ήταν και δέκα μέρες εκτός μονάδας, ακόμα και να βρισκόταν κρεβάτι για αυτούς, η πορεία τους μέσα στη ΜΕΘ δυστυχώς είχε προδιαγραφεί. Θα ήταν χειρότερη σε σχέση με κάποιον που ήταν από την πρώτη μέρα».

Ιστορίες που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. 

Οι διηγήσεις είναι τρομακτικές.

Και είναι πέρα για πέρα αληθινές:

Γιατρός του «Γεννηματάς» μιλάει επώνυμα στο 2020mag.gr: «Ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, "δολοφονήθηκαν" από την κυβέρνηση»

Νεκρός 34χρονος -πλήρως εμβολιασμένος- από covid / Περίμενε κρεβάτι σε ΜΕΘ

H M. πέθανε μόνη και διασωληνωμένη 6 ημέρες εκτός ΜΕΘ - Η γιατρός της διηγείται στο 2020mag.gr

Τότε μας αμφισβητούν, μας κατηγορούν για αντικυβερνητική εμμονή, μας επιτίθενται. Επιτίθενται στους ανθρώπους που μας μιλάνε.

Στις 7.12.2021 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, δηλώνει με χαρακτηριστική άνεση: «Αν όμως κάποιος θα διασωληνωθεί μέσα ή έξω από τις ΜΕΘ, δεν είναι απόφαση του υπουργού ή του πρωθυπουργού. Είναι απόφαση των γιατρών που είναι από πάνω του. Γιατί αν έχει π.χ. ένα κρεβάτι ΜΕΘ στα 30 χιλιόμετρα και λέει ο γιατρός ότι δεν υπογράφει να μεταφερθεί 30 χιλιόμετρα, τότε αυτός ο άνθρωπος ακόμα και αν το σύστημα έχει άδειες ΜΕΘ των διασωληνώνουν εκτός ΜΕΘ. Αυτή όμως η απόφαση, με τα συν και τα πλην, είναι των γιατρών, δεν είναι του υπουργού».

Στο ΕΣΥ επικρατεί ομερτά. Όποιος μιλήσει διώκεται. Στις  20.04.2021 εργαζόμενος στο Γ.Ν. «Γεώργιος Γεννηματάς» μας λέει ανώνυμα: «Στο νοσοκομείο υπάρχει καθεστώς “ομερτά”. Όποιος μιλάει ή διαμαρτύρεται, απειλείται ή αντιμετωπίζει τιμωρητικές συμπεριφορές. Υπάρχει καθεστώς εκφοβισμού, με αποτέλεσμα υπάλληλοι να προσέρχονται ακόμα και με συμπτώματα στην εργασία τους ή να περιθωριοποιούνται και να μην ακούγονται οι αντιρρήσεις τους για ανορθολογικές πρακτικές».

Όμως εκείνοι που σπάνε το σπιράλ της σιωπής και μιλούν, τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Όλοι συμφωνούν, όποιος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ πεθαίνει.

«Εκτός ΜΕΘ, ο διασωληνωμένος ασθενής, αν μείνει παραπάνω από μερικά 24ωρα, θα πεθάνει σίγουρα. Αν προλάβει και μπει στη ΜΕΘ μέσα σε ένα με δύο 24ωρα, μπορεί να επιβιώσει. Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή σε χωράφι, όταν τον έχεις διασωληνωμένο σε κοινή κλίνη ενός νοσοκομείου». Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας. Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στη συνέντευξη μας στις 21.5.21 είναι απολύτως σαφής.

Τα κυβερνητικά χείλη διαψεύδουν κατηγορηματικά: Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λέει το αμίμητο στις 24.11.2020 για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα:

«Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45% με 50%. Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε αυτούς που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία αλλά να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε κοινωνική αποστασιοποίηση».

Στις 18.11.2021 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι:

«Είμαστε πιεσμένοι, αλλά η πίεση και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι ότι πιεζόμαστε γιατί το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά και άρα πέρα από την κανονική πίεση, έχουμε την επιπλέον πίεση από τον Covid. Ωστόσο και αντοχές έχει το σύστημα και υπερδιπλάσιες κλίνες ΜΕΘ. Πράγματι υπάρχουν και φορές που πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ για μεταφορές, όσοι διασωληνώνονται ακόμα και εκτός κλινών ΜΕΘ διασωληνώνονται με όλους τους όρους και τα διεθνή πρότυπα και με τους αναπνευστήρες και με την τεχνική υποστήριξη και με την ιατρική υποστήριξη».

Οι εκλεκτοί επιστήμονες τους, είναι το ίδιο και περισσότερο επιθετικοί: «Όσο πεθάνει» μας εξηγεί απολύτως… επιστημονικά το αναβαθμισμένο μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στις 20.11.21, ερχόμενος να καλύψει τον υπουργό του: «Όποιος φτάνει στο σημείο να χρειάζεται εντατική έχοντας νοσήσει από κορωνοϊό, έχει 40% θνητότητα, στα καλύτερα κέντρα. Δηλαδή, 4 στους 10 θα πεθάνουν. Δεν είναι λύση να γεμίσουμε 10.000 ανθρώπους σε εντατικές και να πεθάνουν οι 4.000».

Κάποιοι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- παραιτούνται. «Η κυβέρνηση εξασκεί πολιτική η οποία ουσιαστικά αδιαφορεί για τη δημόσια Υγεία. Και δεν μπορούσα να είμαι σε μια επιτροπή που γίνεται (άθελά της) συνεργός στη παραμέληση της δημόσιας υγείας» μας λέει ο Σπύρος Ζακυνθινός στις 21.05.2021.

Η κυβέρνηση ψηφίζει το ακαταδίωκτο, όχι για τους επιστήμονες, αλλά για τα στελέχη της, για τους ίδιους. Γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι κάνει. Και γνωρίζει ότι στο μέλλον θα διωχθεί.

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, ο μοναδικός που παραιτήθηκε από την περιβόητη επιτροπή ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, μας λέει ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν βάσει κυβερνητικών ειλημμένων αποφάσεων και ότι το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε για να προστατευτεί η κυβέρνηση:

«Το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε για να προστατευτεί η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, όχι τα μέλη της επιτροπής. Αν ήταν μόνο για την επιτροπή -που πάλι θα ήταν υπερβολή, αλλά εν μέρει θα μπορούσα να το δεχτώ- είναι ότι τα προστατεύει από κάθε λογής ψεκασμένους που κάνουν διάφορες παρεμβάσεις και μηνύσεις. Τότε, όμως, γιατί να απαγορέψει σε όποιο μέλος κληθεί σε οτιδήποτε, χωρίς να είναι ο ίδιος κατηγορούμενος, να καταθέσει; Άρα με πείθει ότι η διαδικασία αυτή έχει σκοπό να προστατευτεί η κυβέρνηση, για να μην μπορεί ένα μέλος της επιτροπής σε ένα δικαστήριο να πει π.χ. “ξέρετε, ήρθε η τάδε απόφαση και εμείς δεν την εγκρίναμε”».

Στις 14.5.21 ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης μας απαντά στο ερώτημα αν η άρνηση της κυβέρνησης να μην επιτάσσει ιδιωτικές ΜΕΘ με τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ασθενείς που καταλήγουν πληθαίνουν παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην περίθαλψη:

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις καταγγελίες από την πλευρά των γιατρών και των νοσοκομειακών και των σωματείων τους, που είναι καταιγιστικές και ντοκουμενταρισμένες. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, όταν βγαίνουν καθημερινά τα σωματεία των γιατρών και των νοσοκομειακών και αποκαλύπτουν την κατάσταση που επικρατεί. Η διάθεση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να μην αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, χρηματοδοτώντας το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι και να συγκαλύψει όσες εγκληματικά έχουν γίνει. Αυτή η διάθεση οδήγησε και στην ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας, του να υπάρχει ακαταδίωκτο όχι μόνο των γιατρών που συμμετέχουν στις επιτροπές του υπουργείου αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Να μην μπορούν να κληθούν καν ως μάρτυρες, στο πλαίσιο μιας διερεύνησης που θα γίνει στο μέλλον, του για ποιο λόγο είχαμε τόσες χιλιάδες θανάτους παρά τα lockdown».

Και μας εξηγεί γιατί το ακαταδίωκτο τους προστατεύει:

«Η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, η οποία πέρασε -και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε με ψήφους μόνο της ΝΔ-, δημιουργεί εμπόδια σε οποιαδήποτε διερεύνηση. Είτε κοινοβουλευτική, στο πλαίσιο κάποιας επιτροπής, είτε ποινική, στο πλαίσιο κάποιας δικογραφίας, εμπόδια τα οποία είναι σημαντικά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανυπέρβλητα, πάντοτε εξαρτάται από το αν υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν, αλλά είναι σίγουρο ότι οποιαδήποτε διερεύνηση γίνει στο μέλλον, θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθετικής ρύθμισης».

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε αποδείξεις

Την 1η Δεκέμβρη του 2021, ο πρωθυπουργός, με απίστευτο θράσος, ουρλιάζει από τα έδρανα της Βουλής:

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την».

Στις 02.12.2021 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Οικονόμου προσπαθεί να μπαλώσει την ανεκδιήγητη δήλωση και τα κάνει χειρότερα:

«Όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενή εκτός ΜΕΘ γίνεται με τους όρους παρακολούθησης που υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία επιστημονικά αποδεδειγμένα που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη».

Πλήρης επιβεβαίωση

Το «Σαμποτάζ», το ντοκιμαντέρ του 20/20, κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στις 11/9/22. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης ένας εκ των ομιλητών της βραδιάς επισημάνει: «Αν ζούσαμε σε μια Δημοκρατία, αυτό το ντοκιμαντέρ θα ήταν κάτι που θα παραγόταν και θα προβαλλόταν στην κρατική τηλεόραση».

Χθες 29/9/22, η μελέτη Λύτρα μας επιβεβαιώνει για το αδιανόητο: «Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών». Το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι συγκλονιστικό.

Ο επίκουρος καθηγητής μελέτησε, τώρα, την περίοδο Σεπτέμβρη 2021 - Απρίλη 2022. Τα συμπεράσματα είναι αδιαμφισβήτητα. Αύξηση κατά 21% της θνησιμότητας και συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021). Οι ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, πέθαναν σχεδόν όλοι! Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ