PEGA και μήνυση Κουκάκη ανασταίνουν το… πεθαμένο σκάνδαλο των υποκλοπών

Το… πεθαμένο -για την κυβέρνηση- σκάνδαλο των υποκλοπών, που έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «υποκλοπές τέλος» και με κεντρικό επιχείρημα ότι η κοινή γνώμη δεν δείχνει ενδιαφέρον και δεν επηρεάζεται ούτε από τις αποκαλύψεις, αποφάσισε να «αναστήσει» η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), που έρχεται στην Ελλάδα στις 3-4 Νοεμβρίου.

PEGA και μήνυση Κουκάκη ανασταίνουν το… πεθαμένο σκάνδαλο των υποκλοπών
ΠΡΟΒΟΛΗ

To γεγονός έκανε γνωστό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναρτώντας ότι η PEGA καλεί, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.

Και μπορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Jeroen Lenaers, να διέψευσε αναφέροντας πως η απόφαση που παρουσίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως εγκριθείσα «ομόφωνα από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου» δεν αποτελεί -σύμφωνα με τον ίδιο- τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές», όμως τα πρόσωπα που φέρεται να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της… πρώιμης ατζέντας είναι αυτά που επέλεξε να μην καλέσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Eπιτροπή της Βουλής, καθώς το Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση. Ακολούθησε η επιστολή της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA στην Europol, με την οποία ζητά τη συνδρομή της στις έρευνες για σκάνδαλα παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την πραγματική βούληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις.

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Σήμερα ήρθε και η μήνυση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που στρέφεται κατά της εταιρείας που παράγει και εμπορεύεται το Predator. Με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ανακοίνωσε το πρωί ότι «μετά τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που είχαμε υποβάλει στις 10/6/2022 προκειμένου να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα παραβίασαν το τηλεφωνικό μου απόρρητο, σήμερα 5/9/2022 καταθέσαμε με τον δικηγόρο μου Ζαχαρία Κεσσέ μήνυση κατά των μετόχων και εκπροσώπων της Intellexa. Ζητούμε να εξετάσει η Δικαιοσύνη τη νομιμότητα των εξαγωγών spyware που φέρεται να κάνει από τη χώρα μας η Intellexa, καθώς τα στοιχεία που έχουν ως σήμερα δημοσιευθεί περιγράφουν ως πλήρως παράνομες τις εν λόγω δραστηριότητες».

Παράλληλα ο δημοσιογράφος σχολίασε το γεγονός ότι «παρά τις αποκαλύψεις των υποθέσεων παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστου Σπίρτζη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει θεσμική «ασυλία»  στην Intellexa και στους Φέλιξ Μπίτζιο, Tal Dilian και Sara Hamou. Έως και σήμερα δεν έχει κινηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να περιορίσει τη χρήση του Predator».

Και φυσικά έγραψε για την… πρώιμη ατζέντα «καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα η PEGA θα βρίσκεται στην Αθήνα για να ερευνήσει για τις υποκλοπές και τη χρήση του Predator στη χώρα μας, θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις που θα συμβάλουν στην ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης και θα δείξουν το βάθος της εμπλοκής του κράτους».

«Θάψιμο» χωρίς απαντήσεις

Τι δεν μάθαμε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής:

Γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γιατί δεν κατέθεσε ο ανιψιός και τεως γ.γ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, που παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου.

Γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που έπεσε θύμα παρακολούθησης.

Γιατί δεν κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που διακινούν το λογισμικό παρακολούθησης και δεν ελέγχθηκαν οι εταιρείες τους

Γιατί δεν μάθαμε αν υπάρχουν άλλοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί που παρακολουθήθηκαν;

Γιατί δεν μάθαμε να και γιατί καταστράφηκε ο φάκελος της παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ