Jumbo, τρεις τραυματισμένοι εργαζόμενοι μόνο με 2,99€! Προλάβετε!

Τρεις εργαζόμενοι έκαναν ελεύθερη πτώση δύο ορόφων, όταν κατά πάσα πιθανότητα, κόπηκε ο ιμάντας που συγκρατούσε τον ανελκυστήρα. Το κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό, έως ότου έκλεισε υπό το βάρος της πίεσης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του κόσμου.

Jumbo, τρεις τραυματισμένοι εργαζόμενοι μόνο με 2,99€! Προλάβετε!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τρεις εργαζόμενοι στο υποκατάστημα Παγκρατίου της αλυσίδας Jumbo βρέθηκαν στο ΚΑΤ και το Λαϊκό, αντί να βρεθούν στο σπίτι μετά την βάρδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 3 υπάλληλοι -από 30 έως 40 ετών- βρίσκονταν σε ανελκυστήρα εμπορευμάτων, όταν ο ανελκυστήρας έκανε ελεύθερη πτώση δύο ορόφων. Στο σημείο οι πελάτες ήταν σε κατάσταση σοκ, οι εργαζόμενοι το ίδιο ανησυχώντας για τους συναδέλφους τους, όμως η διοίκηση του καταστήματος επέλεξε να παραμείνει ανοιχτό. Η κατάσταση στις αλυσίδες είναι τέτοια, που προτιμούν να δυσφημιστεί μια επιχείρηση, παρά να θεωρήσει κάποιος από τα κεντρικά πως βάζουν την υγεία πάνω από το κέρδος. Χωρίς η αναφορά να είναι αποκλειστικά για την αλυσίδα Jumbo.

O Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε άμεσα στο σημείο, την ώρα που περαστικοί, πελάτες (!) και γείτονες ζητούσαν να κλείσει το κατάστημα. Σύμφωνα με το Σωματείο των εμποροϋπαλλήλων οι εργαζόμενοι στις αποθήκες συνέχισαν να εργάζονται δουλεύουν σοκαρισμένοι. Ένας-ένας οι καταναλωτές άρχισαν να βγαίνουν έξω σε συμπαράσταση των εργαζομένων κατ’ απαίτηση του Σωματείου, καθώς πήγαν να ψωνίσουν και όχι να δουν συνανθρώπους τους να πεθαίνουν στον χώρο εργασίας τους. Το Σωματείο απαίτησε να κλείσει το υποκατάστημα, μέχρι να γίνουν όλοι οι έλεγχοι ασφαλείας από το υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ. Βέβαια, να προσθέσουμε εδώ, πως όλες οι αλυσίδες έχουν εσωτερικές υπηρεσίας ασφαλείας των καταστημάτων με ελέγχους (υπεργολαβίες ή εργαζόμενοι), που κάνουν ακριβώς αυτή την δουλειά (ελέγχους ISO ή HAASP ανάλογα το αντικείμενο). Οπότε στην… καλύτερη περίπτωση μπορούμε να υποθέσουμε πως ο ανελκυστήρας είχε ελεγχθεί πλημμελώς. Εναλλακτικά πάμε σε ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους, με σέρβις που πήγαν στο απώτερο μέλλον.

Παράλληλα η (προβληματική) ανακοίνωση του Jumbo δημιουργεί ερωτήματα

«Σάββατο 8 Οκτωβρίου, περί τις 12:00μμ, στο κατάστημα του Παγκρατίου, συντελέστηκε ένα σοβαρό ατύχημα. Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση εργασιών σε αποθηκευτικούς χώρους του καταστήματος.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι του καταστήματος, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Εκπρόσωποι της εταιρείας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η Διοίκηση θα συμβάλλει με όλους τους τρόπους, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, για την ταχεία ανάρρωσή τους. Διενεργείται πλήρης έρευνα για να προσδιοριστούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις».

Το πρώτο πρόβλημα είναι πως δεν έχεις να δώσεις πρώτες βοήθειες σε πολυτραυματίες παγιδευμένους σε ανελκυστήρα, όπου έρχεται η Πυροσβεστική να τους απεγκλωβίσει. Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ. Η πτώση από ανελκυστήρα φέρνει τραύματα σε πόδια, κεφάλι και πιθανώς χέρια. Πρώτες βοήθειες δίνουν οι νοσοκόμοι, οι γιατροί και οι εκπαιδευμένοι στις πρώτες βοήθειες με κύκλους σεμιναρίων. Έχουν τα καταστήματα της Jumbo νοσοκόμους; Αν ναι, μπράβο τους. Αν όχι, ποιος έδωσε τις πρώτες βοήθειες, όταν οι τραυματίες δεν πρέπει να κουνηθούν για πιθανό τραυματισμό στον αυχένα, αλλά να μείνουν ακίνητοι; Το επόμενο προβληματικό κομμάτι είναι πως οι εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά, άρα πως κινητοποιήθηκαν να παράσχουν τις Πρώτες Βοήθειες;
Το κατάστημα έκλεισε χάρη στην πίεση των κατοίκων και κυρίως του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και παρέμειναν στο σημείο απαιτώντας να εμφανιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός που εμφανίστηκε ήταν η Αστυνομία, για να αστυνομεύσει όσους διαμαρτύρονταν!

Η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

«Στερεύουν τα λόγια από την αναλγησία της εργοδοσίας και του κράτους μπροστά στο νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα, σε κατάστημα των “Jumbo”.
Οι συνάδελφοι των τραυματισμένων εργαζομένων είναι σοκαρισμένοι, οι πελάτες αποχωρούν αλλά η κερδοφορία της επιχείρησης ξεπερνάει τον πόνο, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα μάτια μας είναι στραμμένα στους τραυματισμένους συναδέλφους μας! Συνάδελφοι από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρίσκονται στο κατάστημα από την πρώτη στιγμή, κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθούν οι συνάδελφοι και για να μην υπάρχει συγκάλυψη.

Την ίδια στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας είναι αόρατη με ευθύνη της κυβέρνησης, που την έχει ξεπουπουλιάσει, ώστε όλα να λειτουργούν στα όρια της προστασίας των κερδών και όχι της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Για αυτό και τις τελευταίες μέρες μετράμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα, που αρκετά από αυτά είναι θανατηφόρα.

Δεν θα προσαρμοστούμε σε αυτήν την κανονικότητα!
Εδώ και τώρα:

  • Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνάδελφοι που τραυματίστηκαν!
  • Να κλείσει τώρα το κατάστημα!Όταν είναι για να καταστείλουν εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, εισαγγελείς και αστυνομία δε χάνουν δευτερόλεπτο.
  • Να πραγματοποιηθούν επί τόπου έλεγχοι!».
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ