Έκθετο το Προεδρείο για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη στο Εφετείο

Ζούμε ένα όνειρο, όπου από την μια η Υποστήριξη της Κατηγορίας δεν κάνει βήμα πίσω για τον ναζιστικό χαιρετισμό και από την άλλη η Πρόεδρος δηλώνει πως το περιστατικό μάλλον θα συνέβη σε κάποια διακοπή και για αυτό δεν το είδαν. Οπότε σας παραθέτουμε και τις μαρτυρίες από τους δύο δημοσιογράφους του 20/20 που ήταν παρόντες στην αίθουσα. 

Έκθετο το Προεδρείο για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη στο Εφετείο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ναζιστικού χαιρετισμού συνέχεια λοιπόν, όπου όλοι βρήκαν τον μπελά τους. Από την μια ο Κ. Πλεύρης, πάνω στην χαρά του, τους έκαψε όλους ως «νεοναζιστές», μια κατηγορία που πολεμούσαν με νύχια και με δόντια, κάηκε ο ίδιος που θα περάσει πειθαρχικό και έκαψε το Προεδρείο, που είτε δεν είδε είτε έκανε πως δεν είδε, είναι το ένα και το αυτό.

Συνήγορος Συρίγος

Συρίγος: Κυρία πρόεδρε, δεν θα μακρηγορήσω, ήθελα μόνο να σχολιάσω στην κατάθεση της κυρίας Φύσσα, της μητέρας ενός δολοφονημένου ανθρώπου. Έρχεται με μία απόφαση που δέχεται ότι το κίνητρο των επιθέσεων είναι η ναζιστική ιδεολογία. Έχουμε μία μητέρα που έρχεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχοντας αυτό ως δεδομένο και ένας συνήγορος υπερασπίσεως, γνωρίζοντας αυτό, επιλέγει να χαιρετήσει ναζιστικά μπροστά σε μια μάνα που έχει έρθει γνωρίζοντας ότι έχει χάσει το παιδί της λόγω αυτής της ιδεολογίας. Δεν τον ανακαλέσατε στην τάξη με βάση το άρ. 334 ΚΠΔ και, επιμένω, αφού δεν έγινε την τελευταία φορά, θα παρακαλούσα να τον ανακαλέσετε στην τάξη όταν επαναληφθεί.
Πρόεδρος: Ενώπιον δικαστηρίου δεν έγινε καμία υπόδειξη πάντως.
Παπαδάκης: Στρουθοκαμηλισμός λέγεται αυτό.
Εισαγγελέας: Έγινε υπόδειξη ότι έγινε τέτοιος χαιρετισμός; 

Συνήγορος Θεοδωρόπουλος

Προχθές απαντώντας στην Μ. Φύσσα: «μα αν είναι δυνατόν να υπάρχουν χειροκροτήματα», εκείνη του είπε «αν θα μπορούσε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό αν ήταν στο εξωτερικό» και εκείνος έκανε προς απάντηση χαιρετισμό, κονιορτοποιώντας έτσι τη θεωρία περί αρχαιοελληνικού χαιρετισμού που στήριζαν οι κατηγορούμενοι, που όλοι αρνήθηκαν την ιδεολογία αυτή. Άρα ο ναζισμός που επαναφέρεται χρεώνεται σε εκείνους που δεν διαφοροποιήθηκαν. Κύριοι δικαστές, αυτό που συνέβη προχθές ήταν ένα κακό γεγονός, διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές.
Πρόεδρος: Μας προσβάλλετε με αυτά που λέτε!
Θεοδωρόπουλος: Σχολιάζω τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη που έγινε για λογαριασμό πελάτη του και που δεν υπήρξε η αντίδραση που έπρεπε.

Συνήγορος Καμπαγιάννης

[...] «Ένα τελευταίο, σε σχέση με το ζήτημα του χαιρετισμού, που είναι γεγονός άξιο λόγου. Ο ναζιστικός χαιρετισμός έλαβε χώρα σε πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Πρώτον, έλαβε χώρα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Δεύτερον, απέναντι σε μια μάρτυρα που έχασε το παιδί της από ακριβώς αυτη την ιδεολογία. Για μας που γνωρίζουμε τη δικογραφία και για την κυρία Φύσσα που ξέρει τη δικογραφία, είναι η εικόνα του Ρουπακιά που χαιρετάει ναζιστικά στη Νέδα. Βαθιά εξυβριστική εικόνα, διαταράσσει την συνεδρίαση του δικαστηρίου. Πειθαρχικά ελεγκτέα, έχει πάρει θέση ο ΔΣΑ και ποινικά, και αυτό το λέμε ανεξάρτητα αν το δικαστήριό σας λέει ότι δεν την είδε. Έχει πολλή δουλειά το δικαστήριο μπροστά και δεν είναι δυνατόν το δικαστήριό σας να συνεχίσει έτσι, και για αυτό το λόγο θα ζητήσουμε την απόφαση του ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος στον Δ.Σ., να καταχωρηθεί στα πρακτικά».

Συνήγορος Παπαδάκης

[...] «Ακόμα θα ήθελα πριν φτάσω στον ναζιστικό χαιρετισμό, οι καταδικασθέντες για εγκληματική διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ναζισμό, είτε ότι είναι αρχαιοελληνικός χαιρετισμός, είτε ότι είναι αποκριάτικο, όπως κατέθεσε ο Χρ. Παπάς. Αναρωτιέμαι τι εισφέρει στην υπεράσπιση να έχουν συνήγορο έναν άνθρωπο που κατ' επανάληψη δηλώνει ναζιστής; Η ελευθερία του να κάνει αυτή τη δήλωση δείχνει ότι υπάρχει ανεκτικότητα στη δημοκρατία, όχι όμως και να προκαλείς και μη θεωρούμε τώρα ότι επειδή δεν υπάρχει διάταξη στον Π.Κ., δεν συνιστά αυτή η συμπεριφορά εχθρική στον ελληνικό λαό. Ακόμα, κυρία Πρόεδρε, επειδή έχετε την αμφιβολία αν συνέβησαν όλα αυτά την ώρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου, την ώρα που κατέθετε η κυρία Φύσσα και είχε ήδη ξεκινήσει να σηκώνει το χέρι του, αντιλαμβανόμενη ότι θα σηκώσει το χέρι σπεύσατε να διακόψετε.
Πρόεδρος: Ψυχολόγος πρέπει να γίνετε...
Εισαγγελέας: Καμία σχέση.
Παπαδάκης: Αυτό είναι αυτό που με όλο το σεβασμό ονομάζω στρουθοκαμηλισμό. Μακάρι να κάνω λάθος. Η στρουθοκάμηλος όταν αντιλαμβάνεται τον εχθρό βάζει το κεφάλι της μέσα στην άμμο και υποκρίνεται ότι δεν τον βλέπει κι ενώ ετοιμαζόμουν να συνεχίσω να θέτω ερωτήσεις στην κυρία Φύσσα, ο κύριος Πλεύρης ζήτησε να προστατευτεί από την αστυνομία γιατί απειλείται, άρα συνέβη αυτό το πράγμα δύο τουλάχιστον φορές και γι' αυτό ζητώ να ανατρέξουμε στα πρακτικά και να δούμε γιατί διακόπηκε η συνεδρίαση και τί έγινε. Όπως και να έχει το πράγμα δεν παύει να είναι μια πρόκληση απέναντι σε μια μητέρα δολοφονημένου από τους ναζιστές, ο συνήγορος να σηκώνει το χέρι έτσι».

Από την ματιά των παρόντων δημοσιογράφων του 20/20

Μαρία Κεφαλά

«Μπροστά μας έγινε; Εμείς πάντως δεν καταλάβαμε κάτι…». Η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Σοφία Παπανουτσοπούλου και η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου ούτε είδαν, ούτε κατάλαβαν. Για αυτό και για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη την Παρασκευή, δεν υπήρξε αντίδραση από την έδρα. Ναι, έγινε μπροστά σας. Και μπροστά μας επίσης. Και όσο διαρκέσει αυτή η δίκη θα είμαστε εκεί να ακούμε και να βλέπουμε αυτά που «δεν καταλαβαίνετε».

Σοφοκλής Αρχοντάκης

Τα περιστατικά ως προς την ακριβή σειρά έγιναν ως εξής:

Μάγδα Φύσσα: Εδώ, όσοι έχουν περάσει, έχουν αφήσει το στίγμα τους. Είμαι σωματικά και ψυχικά κουρασμένη αυτή τη στιγμή και δεν θυμάμαι τώρα, αλλά έχουμε ακούσει τους ίδιους τους πρώην βουλευτές να απειλούν να φωνάζουν, και -αν είναι δυνατόν- να ακούσουμε σε δικαστήριο ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, ποιος, ο Λαγός! Θα τρίζουν τα κόκαλα όλων αυτών που βασανίζαν οι ίδιοι. Αν είναι δυνατόν!

(Ακούγονται χειροκροτήματα από το κοινό)
Πρόεδρος: Δεν βλέπω να κάνει κάτι η αστυνομία για τους χειροκροτούντες. Ποιός είναι ο υπεύθυνος αστυνομικός;
Παπαδάκης: Προχθες χειροκροτούσαν άλλοι (σ.σ. οι νεοναζί) και δεν είπατε κάτι κυρία Πρόεδρε, οι συνυπερασπιστές σας κ. Πλεύρη, που σας πάει τρεις και μία όποτε τίθεται θέμα κάλυψης.
Πλεύρης: Αν βλέπανε τη δίκη στο εξωτερικό δεν θα τολμούσατε να λέτε αυτά που λέτε.
Μάγδα Φύσσα απευθυνόμενη στον Κ. Πλεύρη: Θα τολμούσατε να χαιρετήσετε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;
Και τότε ο Κ. Πλεύρης σηκώθηκε όρθιος και χαιρέτισε ναζιστικά για αρκετά δευτερόλεπτα (και ικανά να το πιάσει η Τατιάνα Μπόλαρη).

Εκείνη την στιγμή περίπου οι μισοί συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας σηκώθηκαν όρθιοι να διαμαρτυρηθούν. Δευτερόλεπτα μετά ακούγονται βρισιές από τον κόσμο και κατάρες. Τα «ψόφα» και «ψόφα κωλόγερε» που ακούστηκαν στο δικαστήριο αποτελούν κατάρες, όχι απειλές όπως είπε ο Κ. Πλεύρης. Μετά την αντίδραση του κόσμου σηκώθηκε το Προεδρείο και διέκοψε. Αφού δηλαδή ο Κ. Πλεύρης είχε χαιρετίσει ναζιστικά. Άρα η δικαιολογία του Προεδρείου πως δεν είδαν, δεν άκουσαν και αν είδαν ήταν εκτός... δικαστικού χρόνου είναι αυθαίρετη. Γιατί δεν θα εγκατέλειπαν την αίθουσα αν δεν φώναζε ο κόσμος και ο κόσμος φώναξε μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Να σημειωθεί πως ο Κ. Παπαδάκης τους έδωσε διέξοδο, υποστηρίζοντας πως η Πρόεδρος διέκοψε όταν είδε τον Κ. Πλεύρη να σηκώνει το χέρι (άρα σε δικαστική διακοπή με ταυτόχρονη παραδοχή πως «είδε»). Όμως η Πρόεδρος τον ειρωνεύτηκε λέγοντας «ψυχολόγος πρέπει να γίνετε» και η Εισαγγελέας σχολίασε «Καμία σχέση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ