Με τις «ευλογίες» Μπακογιάννη παραχωρούνται μαζικά σχολικοί χώροι σε ενορίες

Η απόφαση να μπει το κατηχητικό στο σχολείο έχει προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις.

Με τις «ευλογίες» Μπακογιάννη παραχωρούνται μαζικά σχολικοί χώροι σε ενορίες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Θυμάται κανείς πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκε η κατήχηση στα σχολεία; Θα σας πούμε εμείς που θυμόμαστε. Το 1946 εκδόθηκαν τα πρώτα κατηχητικά βοηθήματα και στα τέλη της δεκαετία του '50, έγινε επιπλέον προσπάθεια να συνδεθούν τα παιδιά με την ενορία και την κατήχηση. Σήμερα ο όρος «κατηχητικό» ακούγεται αναχρονιστικός και ξεπερασμένος, οπότε μετονόμασαν το κατηχητικό σε «ενοριακή χριστιανική εστία», «χριστιανική νεολαία», «νεανική χριστιανική συντροφιά» και άλλα τέτοια ευφάνταστα. Σίγουρα μέχρι στιγμής όλα αυτά κρατιούνταν έξω από το σχολείο.

Στα σχολεία έχουμε να δούμε παπά ίσως από την εποχή της τουρκοκρατίας, περίπου δηλαδή από τον 15ο αιώνα. Αργότερα στα σχολεία δίδασκαν δάσκαλοι, περίεργα πράγματα. Και αργότερα, συναντούμε ξανά παπάδες στα σχολεία , το 1967. Φαίνεται πως ο δήμαρχος βρήκε μοντέρνα την ιδέα της κατήχησης στον χώρο του σχολείου. Και ποιοι είμαστε εμείς να τον κρίνουμε; Τίποτα υποστηρικτές της επιστημονικής γνώσης; Προς Θεού.

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να βάλει το κατηχητικό στα σχολεία έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Όπως γνωστοποιήθηκε, η απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αναφέρει πως οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης και 2ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχωρούν μαζικά σχολικούς χώρους σε ενορίες «στο πλαίσιο παραχώρησης τους για χρήσεις κοινής ωφέλειας».

Η παραχώρηση των σχολείων σε ενορίες αποσκοπεί στην «πραγματοποίηση της δράσης "Νεανικές και παιδικές συντροφιές", αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καλλιέργεια αρετών, ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας μεταξύ των παιδιών».

Η απόφαση πάρθηκε με εντολή δημάρχου και τονίζεται ότι δεν πρόκειται για λειτουργία κατηχητικού, ωστόσο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών φαίνεται πως διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό. Το ενημερωτικό φυλλάδιο που διαμοίρασε για τις «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές» διαθέτει έναν QR code, ο οποίος, σκανάρωντάς τον, σε μεταφέρει σε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Το κατηχητικό ξεκίνησε». Στο βίντεο, το οποίο παρατίθεται παρακάτω, γίνονται σαφείς αναφορές στην κατήχηση, με το σποτ να κλείνει με τη φράση «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό».

Η Ανοιχτή Πόλη παρεμβαίνει

Η Ανοιχτή Πόλη παρενέβη στην 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ζητώντας από την δημοτική αρχή να τοποθετηθεί επί του θέματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η παράταξη «ο φιλελεύθερος αυτοπροσδιορισμός της δεν συμβαδίζει με την εισαγωγή της κατήχησης στα σχολεία από την πίσω πόρτα», τονίζοντας ότι η απόφαση Σχολικών Επιτροπών για παραχώρηση των σχολικών χώρων σε ενορίες δημιουργεί «πολλά και σοβαρά ερωτηματικά».

Η παράταξη εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας πως υπάρχει ρητή πρόβλεψη του θεσμικού πλαισίου στο οποίο αναφέρεται η απόκλιση δραστηριοτήτων με προσηλυτιστικό χαρακτήρα. 

Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ