Σοκαριστικοί αριθμοί: Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε 137 ασυνόδευτα ανήλικα ΜΟΝΟ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Τα συγκεκριμένα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα για κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

Σοκαριστικοί αριθμοί: Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε 137 ασυνόδευτα ανήλικα ΜΟΝΟ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η 18η Οκτωβρίου είναι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Έτσι, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συγκεκριμένη μέρα γίνεται ενημέρωση για το ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο έγκλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το trafficking κάθε χρόνο υποφέρουν παγκοσμίως περίπου 21 εκατομμύρια ψυχές, οι οποίες πέφτουν θύματα είτε σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είτε εμπορίας οργάνων.

Τα νούμερα που έρχονται από τη χώρα μας, επίσης, είναι πολύ ανησυχητικά. Καθώς η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ, λόγω της ημέρας αυτής, ανακοίνωσε ότι ΜΟΝΟ τον μήνα Σεπτέμβριο και ΜΟΝΟ στη Θεσσαλονίκη(!) εντοπίστηκαν 137 ασυνόδευτα ανήλικα (τα πιο πολλά προσφυγόπουλα) τα οποία, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, είναι τα πιο ευάλωτα θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων συμπίπτει με την αύξηση της βίας απέναντι στα παιδιά -τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας σε μορφές εμπορίας και εκμετάλλευσης. Κυρίως παιδιά που προέρχονται από οικογένειες στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, από κοινότητες Ρομά της Ελλάδας και των Βαλκανίων ή ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Η τελευταία κατηγορία παιδιών που εντοπίζονται στους δρόμους αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα, χωρίς κανένα οικογενειακό δίκτυο υποστήριξης.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων κατέγραψε 137 άστεγα παιδιά, κάποιες φορές πολύ μικρής ηλικίας, όπως ένας 11χρονος από το Αφγανιστάν που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες.

Ο αριθμός των παιδιών που εντοπίζονται είναι αυξητικός. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 57 ασυνόδευτα ανήλικα και τον Αύγουστο 108.

Το Streetwork της ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ενταγμένο στον Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για ασυνόδευτους ανήλικους σε επισφαλείς συνθήκες, ως εναλλακτική λύση στην προστατευτική επιμέλεια στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε όλη την Ελλάδα τον Ιούλιο καταγράφηκαν στους δρόμους 249 ασυνόδευτα παιδιά, τον Αύγουστο 456 και το Σεπτέμβριο 494.

Τόσο τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, όσο και παιδιά Ρομά από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία που εντοπίζονται να ζουν άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μορφές εργασιακής ή και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εκμετάλλευση, τα παιδιά αυτά εργάζονται τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα με ελάχιστα χρήματα, φυσικά «μαύρα». Εάν πρόκειται για Ρομά, η εργασία τους αφορά κυρίως επαιτεία, πώληση μικροαντικειμένων και περιοδείες στην πόλη με μουσικά όργανα. Τα ανήλικα προσφυγόπουλα δουλεύουν κατά βάση σε βενζινάδικα, πλυντήρια και χωράφια.

Η ΑΡΣΙΣ υπογραμμίζει ότι η ένταση του προβλήματος καθιστά αναγκαία τη λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και νομικής υποστήριξης των ανθρώπων που πέφτουν θύματα εμπορίας -και ειδικά των παιδιών- και απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Χρυσοβαλάτης Παπαθανασίου, δικηγόρος ΑΡΣΙΣ, τηλ. 6945 220443

Θωμάς Χαραλαμπίδης, δικηγόρος ΑΡΣΙΣ, τηλ. 6932 357878

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ