«Μαλαματίνα»: Συνεχίζεται η αγριότητα απέναντι στους απεργούς (video)

«Πρωτοφανή αγριότητα και καταστολή κατ’ εντολή της εργοδοσίας» καταγγέλλουν εργαζόμενοι και το αλληλέγγυο συνδικάτο οικοδόμων.

«Μαλαματίνα»: Συνεχίζεται η αγριότητα απέναντι στους απεργούς (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συνεχίζεται συστηματικά η βία και η καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους της «Μαλαματίνας». Από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, απεργοί, εργαζόμενοι, απολυμένοι και αλληλέγγυοι βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο της Μαλαματίνας και το περιφρουρούν, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην απεργία, πηγαίνοντας κόντρα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Κύριο αίτημά τους είναι να μην μπουν στο εργοστάσιο εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν εν μέσω της απεργίας, γεγονός που απαγορεύει η εργατική νομοθεσία. Αυτή η συνθήκη που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μάλλον την πρόβα τζεναράλε για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εργατικές νομοθεσίες που πέρασε η Νέα Δημοκρατία.

Όποιος σηκώνει κεφάλι του το κόβουν

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του alterthess.gr, οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι που προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν το εργοστάσιο, βρήκαν απέναντί τους ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ -μάλλον εκτελούσαν χρέη security, δεν εξηγείται αλλιώς- οι οποίες προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία και να ανοίξουν τη δίοδο στους απεργοσπάστες.

Μάλιστα η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της Μαλαματίνας και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), και του Άρη Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου πωλητών - οδηγών και βοηθών Β. Ελλάδας και επίσης εργαζόμενο στο εργοστάσιο, καθ’ υπόδειξη διευθυντικού στελέχους της εταιρείας που νωρίτερα είχε δημιουργήσει μεγάλη ένταση όταν κάποια στιγμή άρχισε να κινείται απειλητικά με το αυτοκίνητό του σε βάρος των απεργών.

Οι συλληφθέντες είχαν απολυθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολύσεων στις 17.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο οικοδόμων καταγγέλλουν «πρωτοφανή αγριότητα και καταστολή κατ’ εντολή της εργοδοσίας» απέναντι στους απεργούς.

«Καταγγέλλουμε το νέο όργιο τρομοκράτησης από εργοδοσία και κυβέρνηση που προσπαθούν με τα χημικά και τις συλλήψεις στο εργοστάσιο της “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ” να κάμψουν τον αγώνα των απεργών. Οι θύτες γίνονται θύματα για να στηριχτεί το αφήγημα της “ανάπτυξής τους” και Κυβέρνηση και εργοδοσία χέρι χέρι, ξαναχτύπησαν σήμερα το πρωί στην “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”, υπερασπιζόμενοι την καταστολή και τρομοκράτηση των εργαζομένων, με χημικά, με συλλήψεις, με την επιστράτευση απεργοσπαστικού μηχανισμού», δήλωσαν οι απεργοί εργάτες της Μαλαματίνας, καλώντας τα Εργατικά Σωματεία και τους συναδέλφους από όλους τους κλάδους να δείξουν ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο ενεργά, τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον πολυήμερο αγώνα που συνεχίζουν, απαιτώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων, την ανάκληση όλων των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βεβαίως, οι συλλήψεις δεν ήταν αρκετές, οπότε η αστυνομία προχώρησε και στη ρήψη χημικών -τι πιο σύνηθες θα πει κανείς- αλλά και στη χρήση σωματικής βίας σε βάρος των απεργών, με τουλάχιστον δύο εξ αυτών να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και να φέρουν εγκαύματα στο πρόσωπο.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκης ζήτησε να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του τόνισε ότι «οι νέες συλλήψεις απεργών συνδικαλιστών και η καταστολή των ΜΑΤ κατά των απεργών στην οινοποιεία ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ αποδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πιστά στο πλευρό των εργοδοτών που απολύουν και καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία», εκφράζοντας την συμπαράσταση και την στήριξη στον αγώνα των απεργών.

Αποκρυπτογράφηση του δόγματος «Νόμος και Τάξη»

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη και βλέποντας εικόνες και βίντεο που δημοσίευσε σήμερα το πρωί το Σωματείο των εργαζομένων, διαπιστώνουμε πόσο θλιβερή είναι η εργατική νομοθεσία. Ιδίως οι νεότεροι, ίσως να το έχουν διαπιστώσει πολύ νωρίτερα. Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα μεσαιωνική που μας εξαναγκάζει να αντιλαμβανόμαστε πόσο αηδιαστική μπορεί να γίνει η εργοδοσία και η αγορά εργασίας εν γένει. Από μια δουλεία που θα σου προσφέρει ψίχουλα και μαύρα μέχρι εκείνη που θα σε ξεζουμίσει, πατώντας στο αφήγημα «ξέρεις πόσοι μου ζητάνε δουλειά, αν δεν σου αρέσει φύγε», οποιαδήποτε εργοδοσία πατάει στην ανάγκη πλέον -έχει πάψει να είναι δικαίωμα- των εργατών για επιβίωση, με τη νομιμοποίηση κάθε έκνομης ενέργειας από την ίδια την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση της Μαλαματίνας, για την κυβέρνηση μάλλον είναι, πέρα από νόμιμο, και λογικό να απολύονται άνθρωποι λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους, σε ηλικία που είναι δύσκολο, έως και ουτοπικό, να βρουν νέα εργασία, με τρόπο που οριακά καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο μεταξύ όμως δεν είναι καθόλου παράνομο ούτε παράλογο η αστυνομία να λειτουργεί σαν μπράβος της εργοδοσίας και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διεκδικούν νόμιμα τα δίκαια αιτήματά τους.

Ίσως τελικά οι άγραφοι νόμοι αυτής της κοινωνίας, ο νόμος και το δίκαιο του εργάτη, έτσι όπως τα είδαμε από την Cosco και την eFood και όπως τα βλέπουμε τώρα από τη Μαλαματίνα, να μπορούν να κινήσουν εμπρός την εποχή. Γιατί αν οι εργάτες συνεχίσουν να ξεπουλάνε τη δύναμή τους στην παραγωγή οποιασδήποτε μορφής πλούτου, με την συναίνεση της κυβέρνησης, λόγω της ανάγκης για επιβίωση, αν νικήσουν οι δυνατοί, είμαστε καταδικασμένοι να χάσουμε όλοι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ