Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: Αυτοδυναμία για την παράταξη Πατούλη, την ίδια ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει

Ολοκληρώθηκαν εχθές οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στις οποίες η συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΚΙ-ΙΣΑ του Γιώργου Πατούλη συγκέντρωσε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους και έδρες, με ποσοστό 50,64% και 9 έδρες, ανάμεσα σε 11 παρατάξεις.

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: Αυτοδυναμία για την παράταξη Πατούλη, την ίδια ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι εκλογές έγιναν για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Παρατηρήθηκε ποσοστό αύξησης των ψηφοφόρων για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, καθώς ψήφισαν συνολικά 8.157 έναντι των 6.569 που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές.

Συμμετείχαν:

  • ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α: 50,64% και 9 έδρες
  • ΚΙΝΗΜΑ ΙΑΤΡΩΝ-ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΚΙΝΙ): 10,54% και 2 έδρες
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ -ΔΗ.ΠΑ.Κ: 8,13% και 1 έδρα
  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ: 7,30% και 1 έδρα
  • ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: 6,31% και 1 έδρα
  • ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΛΕΥ.Σ.Ι.): 5,18% και 1 έδρα
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΙΑΤΡΩΝ ΙΣΑ: 4,68% και 1 έδρα
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΣΚ ΙΑΤΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: 3,86% και 1 έδρα
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Α.Ι.Κ.: 2,86% και καμία έδρα
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: 0,51% και καμία έδρα

Μετά την εκλογή του, ο Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε του συναδέλφους που τον υποστήριξαν απευθύνοντας το εξής μήνυμα: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που έδωσαν δυναμικό παρών στις εκλογές και συγχαίρω τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ο ιατρικός κόσμος εμπιστεύεται τον ΙΣΑ, στην εκπροσώπησή του, για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του. Η ΔΗΚΙ-ΙΣΑ σε μία δύσκολη συγκυρία, πέτυχε μία μεγάλη νίκη, και μάλιστα αυξάνοντας τη συμμετοχή των ιατρών. Προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί. Η φωνή των ιατρών της Αθήνας παραμένει ισχυρή».

Εξαιρετικά πρωτότυπο είναι πως ο Πατούλης ενημέρωσε τα Μέσα Ενημέρωσης για την εκλογή του μέσω του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Αττικής. Τώρα θα σκέφτεστε πως σχετίζονται οι εκλογές ενός συνδικαλιστικού οργάνου με την Περιφέρεια. Είναι όντως απορίας άξιο αλλά μάλλον συνέβη για εξοικονόμηση... χρόνου!

Την ίδια στιγμή που πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εκλέγεται ο Πατούλης, το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Σήμερα Πέμπτη, οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, καθώς η κυβέρνηση εθελοτυφλεί. Παρά τις εκκλήσεις τόσο των υγειονομικών όσο και απλών πολιτών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικότερα μετά τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τις παθογένειες της δημόσιας Υγείας και να εμμένει στην ιδιωτικοποίηση περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

«Η δημόσια υγεία "νοσεί βαριά", οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και οι υγειονομικo;i δεν αντέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, αποδίδοντας μία εικόνα ενδεικτική της υφιστάμενης κατάστασης: «Εργαζόμαστε εφέτος το Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο (αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, αναστολές εργασίας κ.λπ.)». Να θυμίσουμε ότι είναι σε αναστολή 7.000 υγειονομικοί ανεμβολίαστοι για περισσότερο από 1 έτος τώρα και αναμένεται εντός των ημερών η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Οι «ήρωες με τις λευκές ποδιές», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στους γιατρούς και νοσηλευτές η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιδρούν αποφασιστικά, απαιτώντας τα αυτονόητα.  Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΝΓΕ απηύθυναν από κοινού το κάλεσμα για τη σημερινή πανελλαδική απεργία, που ξεκίνησε το πρωί στις 8:30 με κινητοποίηση και συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ.

Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ