Δολοφονία Ζακ: Αθώοι κρίθηκαν από τους συναδέλφους τους στο Πειθαρχικό οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε αθώους τους 9 (!) αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που χειροπέδησαν τον ετοιμοθάνατο Ζακ Κωστόπουλο συμβάλλοντας στον θάνατό του, δεν απέκλεισαν τον χώρο και άφησαν τους δράστες να… σκουπίζουν τα πειστήρια, υπογραμμίζοντας το σκοτάδι της συγκάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Δολοφονία Ζακ: Αθώοι κρίθηκαν από τους συναδέλφους τους στο Πειθαρχικό οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ΕΔΕ με την οποία παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό, είχε κρίνει τους 4 από τους 9 αστυνομικούς, αυτούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη, ως πειθαρχικά ελεγκτέους με το ερώτημα της απόταξης. Οι υπόλοιποι 5 είχαν κριθεί ελεγκτέοι με το ερώτημα της επιβολής αργίας με απόλυση. Ο Υποστράτηγος Βασιλόπουλος και ο Ταξίαρχος Μαρκόπουλος, συντάκτες της ΕΔΕ, απαρίθμησαν ενέργειες και παραλείψεις που τους καθιστούσαν ελεγκτέους από το Πειθαρχικό. Έκριναν πως από το βιντεοληπτικό υλικό αποτυπώθηκε και αποδείχθηκε η μη επαγγελματική κατάρτιση των αστυνομικών, η μη επαγγελματική προσέγγιση, η μη επαρκής διαχείριση του περιστατικού και η μη προστασία της σκηνής του εγκλήματος. Ακόμα και ο τρόπος και η χειροπέδηση η ίδια του Ζακ/Zackie O κρίθηκε ως μη αναγκαίος, καθώς βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη και εντέλει λιπόθυμη κατάσταση.

Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που οι ΕΔΕ καταλήγουν σε πειθαρχική μεταχείριση των αστυνομικών, στην συντριπτική πλειοψηφία υιοθετούνται. Κυρίως γιατί στην περίπτωση που μια ΕΔΕ που σχηματίζεται από ανώτατους αστυνομικούς δεν γίνεται αποδεκτή από το Πειθαρχικό, οι διενεργήσαντες αυτήν είναι έκθετοι. Ενώ οι αστυνομικοί δικαιούνται και την αναδρομική αποζημίωσή τους! Προφανώς στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με πολιτική απόφαση. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως η συνήγορος των 9 αστυνομικών, Εβίτα Βαρελά, είχε δηλώσει πως «την ΕΔΕ την συνέταξαν ΣΥΡΙΖΑίοι», οπότε σε αυτή την γραμμή μπορούμε να κατανοήσουμε πως η απόφαση του Πειθαρχικού ήταν πολιτική και πρωτίστως επιβαρύνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής που ακολουθεί, με την οποία γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Πειθαρχικού, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ΕΔΕ, είναι αρκετά προκλητική. Φτάνει μέχρι το σημείο να κάνει λόγο για δικαίωση για την κοινωνία που στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία. Με λίγα λόγια αφιερώνει την «νίκη» στους «Κυρπαντελήδες» του τόπου.

«Ο επίλογος μιας τεράστιας υπόθεσης, σε σχέση με μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων Συναδέλφων και του ΣΕΦΕΑΑ που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την Ηθική και οικονομική στήριξη τους πιστεύοντας στην αθωότητά τους, αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, γράφτηκε σήμερα (22/10) και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από μια αναλυτική πειθαρχική διαδικασία, που αποφάσισε την πλήρη αθώωση τους (δεν επιβλήθηκε καμία ποινή).

Το γεγονός αποτελεί δικαίωση των ιδίων των Συναδέλφων και των οικογενειών τους που επί μακρό χρονικό διάστημα διαχειρίστηκαν υπομονετικά κάθε ταλαιπωρία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις βίωσαν ακόμη και τον δημόσιο διασυρμό, αποτελεί δικαίωση για την κοινωνία που στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία αλλά και το Σωματείο μας, που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων που τιμούν την στολή τους και το Σώμα, αποτελεί όμως και δικαίωση μιας γυναίκας δικηγόρου, της κυρίας Βαρελά, που πίστεψε και πάλεψε πραγματικά για την αθωότητά τους. Διαβεβαιώνουμε, ότι το ΣΕΦΕΑΑ αψηφώντας κάθε κομματική ή συντεχνιακή «επιθετική» θα τηρήσει την παράδοση του να στηρίζει έντιμους υπερασπιστές της Τάξης και της κοινωνικής ειρήνης».

Να τονίσουμε πως η στάση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. μετά την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη με 36 σφαίρες, ήταν να επισκεφθεί εν μέσω χειροκροτημάτων τους αστυνομικούς που αψήφησαν τις εντολές των ανωτέρων τους, συνέχισαν την καταδίωξη και δολοφόνησαν τον νεαρό Ρομά, γνωρίζοντας (σύμφωνα με τις επικοινωνίες τους) την καταγωγή του. Η κοινωνία αισθάνεται αδικημένη, «βράζει» και η συνεχιζόμενη ατιμωρησία θα οδηγήσει σε εξεγέρσεις επιπέδου Γαλλίας. Οι σπίθες δεν λείπουν και η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. παίζει με την βενζίνη.

Η Ελένη Κωστόπουλου, μητέρα του Ζακ, σύμφωνα με δηλώσεις της στην ΕφΣυν και την εξαιρετική συνάδελφο Γιώτα Τέσση, δήλωσε πως θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ανάμεσα σε αυτές και την «αναπόφευκτη» προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

«Τον δημόσιο διασυρμό τους τον προκάλεσαν οι πράξεις τους, η βαρβαρότητά τους, η αδιαφορία τους, η συγκάλυψη και η άρνηση να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν την αλήθεια, όπως όφειλαν. Άραγε ποιο κομμάτι της κοινωνίας πιστεύετε ότι στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία που χτυπά, βασανίζει, σκοτώνει και ασκεί βία χωρίς λόγο και αιτία;».

 Παρακάτω, το βίντεο-ντοκουμέντο από την ΕφΣυν, με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από τους αθώους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ