Η PEGA θέτει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα: «Όλα στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις επικείμενες εκλογές»

«Οι εθνικές εκλογές είναι ευρωπαϊκές και για αυτό θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA.

Η PEGA θέτει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα: «Όλα στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις επικείμενες εκλογές»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όλα τα Διεθνή Μέσα που ήταν στην συνέντευξη Τύπου της PEGA, την επιτροπή της Eυρωβουλής που ασχολείται με τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator, άκουσαν την Ολλανδή ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld να αμφισβητεί την άρτια δημοκρατική λειτουργία στη χώρα μας ζητώντας, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα πριν τις εκλογές. Όλα όσα δείχνουν ότι οι παρακολουθήσεις είχαν εντολείς άτομα κυβερνητικών κύκλων, ότι οι ανεπαρκείς έρευνες και οι φόβοι για καταστροφή στοιχείων, έχουν πλέον και ευρωπαϊκή σφραγίδα. Η PEGA έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί την εμπλοκή της Europol και να καλέσει την κυβέρνηση να άρει το απόρρητο και ο πρωθυπουργός παραμένει… άφαντος.

Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

«Μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι είχαμε όταν φτάσαμε», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής PEGA που προχώρησαν σήμερα σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ελλάδα, διερωτώμενοι: «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας».

Ο πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία, Eroen Lenaers, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ως εξής: «Στις τέσσερις ημέρες που βρεθήκαμε σε Κύπρο και Ελλάδα συναντήσαμε μεγάλο αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και μελών κοινωνικών φορέων, θύματα παρακολούθησης, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν». Και αναφέρθηκε στην εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε στην ελληνική Βουλή για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη: «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους τεσσάρων κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή. Θεωρούμε ότι αποκαλύφθηκαν λίγα μόνο γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων».

Πούν' τος, πούν' τος ο πρωθυπουργός;

Χθες, τα μέλη της PEGA ζήτησαν απαντήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον οποίο συνάντησαν αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τους δει. Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επικαλέστηκε για ακόμη μια φορά το απόρρητο.

«Στη θέση του Μητσοτάκη θα έκανα τα πάντα για να διώξω τις υποψίες»

«Αν βρισκόμουν στην θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να φύγει από πάνω μου κάθε σκιά υποψίας εμπλοκής μου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων», είπε η Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, ενώ ήταν σαφής και απολύτως επικριτική σε ανάρτηση που έκανε και μεταξύ άλλων έγραφε: «Πρέπει όλα να βγουν στο φως πριν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμά τους καθορίζει ποιος συμμετέχει στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πρέπει να είναι 100% δίκαιες και καθαρές, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τα μέσα για να διερευνήσει τις όποιες αμφιβολίες».

Θανάσης Κουκάκης: «Είναι πεπεισμένοι ότι η εξεταστική στη Βουλή ήταν παρωδία»

Ο δημοσιογράφος-θύμα των παρακολουθήσεων Θανάσης Κουκάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη, έκανε λόγο για μια «όσμωση κράτους και παρακράτους που δεν είχαμε ποτέ στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία» και μιλώντας για την τρίωρη συνάντησή του με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής, PEGA, στην Αθήνα, εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει το μάτι της πάνω στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές» και προειδοποίησε ότι οι ευρωβουλευτές «είναι πεπεισμένοι ότι η εξεταστική στη Βουλή ήταν παρωδία. Γι’ αυτούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λογισμικό Predator το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των παρακολουθήσεων. Πλέον, οι δημοσιογράφοι έχουν σκύψει στο ζήτημα παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης από την κυβέρνηση».  

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ