Κιβωτός χωρίς πάτο

Η υπόθεση κακοποίησης φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» ήρθε για να μας επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά πόσο ανεπαρκής είναι η κρατική μέριμνα για την προστασία των ανηλίκων στην χώρα.

Κιβωτός χωρίς πάτο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Νέα στοιχεία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, με καταγγελίες που δεν χωράει ανθρώπινος νους. Πέραν όμως των καταγγελιών για κακοποίηση, οι Αρχές ερευνούν και τους οικονομικούς απολογισμούς της Οργάνωσης, καθώς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA, η Κιβωτός φαίνεται πως είχε έσοδα σχεδόν 5 εκατομμυρίων ετησίως.

Παρότι ο απολογισμός του Οργανισμός ήταν κάθε χρόνο πλεονασματικός, στην ιστοσελίδα της «Κιβωτού του Κόσμου» γινόταν αναρτήσεις προκειμένου να βρεθούν δωρεές για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η θέρμανση, δημιουργώντας την αίσθηση ότι υπάρχει στέρηση.

Ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από  Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε κατεπείγουσα εντολή, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν οικονομικά στοιχεία, δωρεές και χορηγίες στην Κιβωτό.

Οι Αρχές αναμένεται να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν δραστηριότητες της ΜΚΟ που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις, όπως «ξέπλυμα» χρήματος. 

Άνοιξε νέος κύκλος καταθέσεων

Στο μεταξύ, σήμερα άνοιξε νέος κύκλος καταθέσεων, για τις οποίες καλούνται πρώην αλλά και νυν τρόφιμοι που φιλοξενούνται ακόμη στις δομές της Κιβωτού, ενώ αναμένεται επίσης να καταθέσουν εργαζόμενοι και εθελοντές.

Αφότου καταθέσουν όλοι αυτοί, αναμένεται να καταθέσει και ο πατήρ Αντώνιος, ή Αντώνιος Παπανικολάου, και ακόμη τρεις εργαζόμενοι.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναφορές από ενήλικες, πλέον, που διέμεναν στις δομές φιλοξενίας της Κιβωτού, για σεξουαλική κακοποίηση και ασέλγεια μέχρι χρήση άκρως αντιπαιδαγωγικών μεθόδων νουθεσίας.

Οι πληροφορίες για τις σχετικές «τιμωρίες», τις οποίες γνωστοποιούν άτομα που διέμεναν ή εργάζονταν στις δομές της ΜΚΟ, είναι πραγματικά ατελείωτες και αφορούν μόνο μερικά παραδείγματα από τα όσα βίωναν τα παιδιά.

Το ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο από τις 12 Αυγούστου, το οποίο αποδεικνύει και ότι υπήρχαν περιστατικά κακοποίησης και ότι ο πατήρ Αντώνιος τα γνώριζε.

Στις 12 Αυγούστου οκτώ εργαζόμενοι από τη δομή του Βόλου έστειλαν επιστολή στον Γενικό Διευθυντή όλων των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» και τον ενημέρωναν ότι  υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους καλούσαν τον γενικό διευθυντή των δομών των ΜΚΟ για διερευνήσει το περιστατικό και να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για το περιστατικό, προκειμένου να απομακρυνθεί ο υπάλληλος από τη δομή.

Μετά την καταγγελία του 19χρονου, ο π. Αντώνιος είχε δηλώσει σε εκπομπή της ΕΡΤ ότι «Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Δεν πηγαίνει το μυαλό μου σε κάποιον. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα».

Από τότε, και μετά το καθαίρεση τόσο του ίδιου όσο και της πρεσβυτέρας από τη διοίκηση της δομής, δεν έχει κάνει καμία άλλη δήλωση.  

Η νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Η κυβέρνηση, χτες Τρίτη 22/11, ανακοίνωσε τη νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου με την προεδρία της ΜΚΟ να αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Το  νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι:

  • Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  • Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

«Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα  αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Nέα καταγγελία κακοποίησης

Το ασκό του Αιόλου άνοιξε με την καταγγελία του ένας 19χρονος, σήμερα, ο οποίος φιλοξενούνταν σε μια από τις δομές της Κιβωτού. Ο νεαρός πρώην τρόφιμος κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες για κακοποίηση και από άλλα παιδιά που πέρασαν από τον οργανισμό.

Σε χτεσινή εκπομπή του Alpha, ένας 18χρονος, ο οποίος διέμενε στην δομή του Κολωνού από τα 10 έως τα 13 του χρόνια, αναφέρεται στα όσα φρικτά έζησε όσο φιλοξενούταν από τον οργανισμό.

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε αρχικά ο 18χρονος.

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν γνώριζε τα όσα φρικιαστικά γινόταν στο ίδρυμα ο πατήρ Αντώνιος, σημείωσε:

«Τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρόνων», πρόσθεσε ο πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

«Με έπιαναν από το στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλούσαν άσχημα, μου έλεγαν "μ@λ@κ@" και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν, ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ