Άνθρωποι-αριθμοί: «Περήφανος» ο Μηταράκης για τη βίαιη έξωση και των τελευταίων προσφύγων από τη Δομή του Ελαιώνα

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει για άλλη μια φορά την απάνθρωπη και παθητική στάση της απέναντι στους πρόσφυγες όταν την Τετάρτη (30/11) εκκένωσε τη δομή του Ελαιώνα, την τελευταία δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα.

Άνθρωποι-αριθμοί: «Περήφανος» ο Μηταράκης για τη βίαιη έξωση και των τελευταίων προσφύγων από τη Δομή του Ελαιώνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μόνο 57 πρόσφυγες διέμεναν στη δομή του Ελαιώνα…

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει για άλλη μια φορά την απάνθρωπη και παθητική στάση της απέναντι στους πρόσφυγες όταν την Τετάρτη (30/11) εκκένωσε τη δομή του Ελαιώνα, την τελευταία δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης επιστράτευσε τα ΕΚΑΜ για να πετάξει κυριολεκτικά έξω από την μοναδική τους εστία 57 ανθρώπους. Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη έβρεχε και η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην σύλληψη 13 προσφύγων, τους οποίους μετέφερε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν και αλληλέγγυα ακτιβίστρια, η οποία παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο την Πέμπτη 1/12.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να αφήσουν πίσω όχι μόνο το «σπίτι» τους, αλλά και την καθημερινότητα που είχαν διαμορφώσει. Η παραμονή τους εντός του αστικού ιστού τούς παρείχε τη δυνατότητα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και γενικότερα ήταν ευκολότερο να αφομοιωθούν στην κοινωνία. Πλέον δεν στερούνται μονάχα μια κανονικότητα, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση. Η πιο ρεαλιστικά, στην ελευθερία.

Ας σημειωθεί ότι οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για την εκκένωση μία ώρα πριν. Οι πρόσφυγες που απέμειναν μετά τις συνεχόμενες εκκενώσεις της δομής μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Στα καλά νέα, σε δύο οικογένειες οι αλληλέγγυοι ακτιβιστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνιμη στέγαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ, η έξωση αυτή έγινε με τρόπο βίαιο, με τους πρόσφυγες να καταλήγουν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη και με σύλληψη αλληλέγγυας που πήγε να τους στηρίξει.

Η ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη

Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοίνωσε με περηφάνια το κλείσιμο της προσφυγικής δομής στον Ελαιώνα, ξεχνώντας, όμως, να αναφέρει πως αυτό συνέβη έπειτα από βίαιη έξωση των τελευταίων 13 προσφύγων και σύλληψη αλληλέγγυας που πήγε να βοηθήσει.

Ο υπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, καθησύχασε όλους εκείνους που είχαν χάσει τον ύπνο τους, ξέροντας ότι η δομή στον Ελαιώνα είναι ακόμα ανοιχτή, και με περίσσια άνεση ανακοίνωσε ότι τήρησε την υπόσχεσή του:

«Το είπαμε, το κάναμε! Έκλεισε η δομή του Ελαιώνα καθώς απομακρύνθηκαν ομαλά οι αιτούντες άσυλο και απομένει να φύγουν οι οικίσκοι. Η δομή τον Σεπτέμβριο του ‘20 είχε 2.451 άτομα, σήμερα, μόλις 57. Επιστρέφουμε τον χώρο στους Αθηναίους, όπως είχαμε δεσμευτεί #μεσχεδιο».

Η απάντηση του ΚΕΕΡΦΑ

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), και συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου, με ανάρτησή του στο Facebook, περιέγραψε τα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτη στον Ελαιώνα λίγο διαφορετικά.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, έγραψε ότι η αστυνομία εξανάγκασε 13 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη δομή, περνώντας τους χειροπέδες, κάνοντας λόγο για επιβολή βίας για τον ξεσπιτωμό προσφύγων.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Πέτρου Κωνσταντίνου:

«Μπακογιάννης, Μηταράκης και Θεοδωρικάκος ολοκληρώνουν την ρατσιστική εκκένωση της δομής του Ελαιώνα με χειροπέδες σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους

Η καταιγίδα δεν εμπόδισε τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και του Δημάρχου Αθήνας Κ.Μπακογιάννη στο να ολοκληρώσουν το ρατσιστικό έγκλημα της διάλυσης της τελευταίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, της δομής του Ελαιώνα.

Έστειλαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες μπήκαν στο χώρο και προκειμένου να εξαναγκάσουν 13 πρόσφυγες να βγουν έξω, τους πέρασαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Π.Ράλλη(!). Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που απόμεινε στον Μηταράκη για να επιβάλει με τη βία το ξεσπιτωμό προσφύγων. Στη συνέχεια συνέλαβαν μια αλληλέγγυα ακτιβίστρια και την παραπέμπουν σε αυτόφωρο αύριο.

Το σχέδιο για εκτοπισμό και εξοστρακισμό των προσφύγων έξω από τις πόλεις σε στρατόπεδα-γκέτο είναι μια πολιτική που θυμίζει τις επιλογές των ναζί του Χίτλερ στο πόλεμο όταν καταδίωκαν τους Εβραίους και τους μετέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είναι η άλλη όψη των κλειστών συνόρων και των συμφωνιών με την κυβέρνηση των φασιστών της Μελόνι που θέλει τους πρόσφυγες να μην αποβιβάζονται σε λιμάνια της Μεσογείου όταν διασώζονται. Είναι το συμπλήρωμα των επαναπροωθήσεων στα κλειστά σύνορα που οδηγεί στις δολοφονίες και τους μαζικούς πνιγμούς χιλιάδων προσφύγων. 

Τώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης ετοιμάζεται να συνάψει άλλη μια σκανδαλώδη σύμβαση ενός εκατομμυρίου για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα και την μετακίνηση των οικίσκων αλλού.

Με αυτή την εξέλιξη και την συνεχιζόμενη καταιγίδα εξώσεων 10.000 προσφύγων από τις ενοικιασμένες κατοικίες μέσα στις πόλεις με τη λήξη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, πόλεις όπως η Αθήνα μένουν χωρίς καμιά δομή φιλοξενίας για άστεγους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Δήμαρχος Κ.Μπακογιάννης κατάργησε σχέδιο ίδρυσης δομής ένταξης προσφύγων με επιστροφή της χρηματοδότησης του έργου(!) κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό συρφετό και τα ορφανά της Χρυσής Αυγής.

Ο Ελαιώνας μετατρέπεται σε περιοχή προσπέλασης μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους κερδοσκόπους γης και την ΠΑΕ ΠΑΟ ενω φτωχοί, πρόσφυγες, Ρομά, και ρακοσυλλέκτες εκτοπίζονται.

Η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος ευάλωτων προσφύγων, γυναικών και παιδιών είναι μέρος της ίδιας εκστρατείας ενάντια στα δικαιώματα όλων, με την κορύφωση της επίθεσης για την διάλυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο Πλεύρη, με την σαπίλα στα ιδρύματα τύπου Κιβωτός του Κόσμου να υπογραμμίζει την κατάρρευση των δομών κρατικής πρόνοιας και φροντίδας. Είναι όμως και η χειρότερη κατρακύλα στην κρίση τους να παίζουν το χαρτί του ρατσισμού για να συσπειρώσουν στην δεξιά πολυκατοικία τους φασίστες που το αντιφασιστικό κίνημα τους έστειλε στη φυλακή.

Καλούμε τα συνδικάτα να στηρίξουν δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο και τη στέγη μέσα στις πόλεις.

Να διεκδικήσουμε ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, σπίτια μέσα στις πόλεις με επέκταση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ένταξη των προσφύγων στα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Να σταματήσει η καταστροφή της δομής του Ελαιώνα, να προχωρήσει ο Δήμος της Αθήνας σε ένταξη της στις δομές φιλοξενίας για όλους με, βελτίωση των συνθηκών κατοικίας.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνα και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ».

Καταγγελίες από συλλογικότητες

Στο πρωτοφανούς απανθρωπιάς άδειασμα του Ελαιώνα και στις βίαιες συλλήψεις αντιδρούν και πολλές συλλογικότητες και αλληλέγγυοι, ενώ και αυτοί επιβεβαιώνουν τις συλλήψεις 13 μεταναστών και της αλληλέγγυας ακτιβίστριας.

Η συλλογικότητα στο μεταναστευτικό Solidarity with Migrants, με ανάρτησή της στο Facebook καταγγέλλει την εκκένωση της δομής του Ελαιώνα και επιβεβαιώνει τουλάχιστον 9 συλλήψεις:

«Μέσα στην καταιγίδα σήμερα, η ''έκτακτη'' διοικήτρια Μαρία Δήμητρα Νιουτσίκου, ο Δήμαρχος Μπακογιάννης, το Υπουργείο του Μηταράκη και η κυβέρνηση προχώρησαν σε ακόμα ένα γύρο μαζικών εξώσεων μεταναστριών και οικογενειών, υπό την απειλή των ΟΠΚΕ.

Ο τακτικός διοικητής του camp, Δημήτρης Γεωργιάδης, θεωρούμε πως συναινεί όλους τους τελευταίους μήνες διά της δημόσιας σιωπής του. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο η ΝΔ έφτιαξε το σύγχρονο σύστημα συνόρων και στρατοπέδων μεταναστών/στριών.

Συνολικά τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει έξω από το camp του Ελαιώνα τουλάχιστον 9 συλλήψεις αλληλέγγυων, δεκάδες συλλήψεις μεταναστών/στριών κυρίως χωρίς χαρτιά αλλά και με χαρτιά, και πολύ περισσότερες προσαγωγές.

Το ρατσιστικό-ταξικό σχέδιο ''διπλής ανάπλασης'' του Ελαιώνα-Βοτανικού, της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικά, ενάντια σε μετανάστριες και ντόπιους, προχωρά με εξώσεις, εκκενώσεις, πλειστηριασμούς, φτωχοποίηση, μείωση πραγματικών και έμμεσων μισθών, και με αναδιάρθρωση των γειτονιών, των χώρων εργασίας, των νοσοκομείων, των σχολείων, στο όνομα νέων επενδύσεων, νέων γηπέδων ποδοσφαίρου και πολυκαταστημάτων (όπως στον Ελαιώνα), κ.ο.κ.

Οι πόλεμοι, ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Μόνο ντόπιες και μετανάστριες, μαζί, μπορούμε να το κάνουμε.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ».

Αλληλεγγύη και από τον Πάνο Λάμπρου

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες εξέφρασε με δική του ανάρτηση ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα δικαιώματα, κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές κυβερνητικές πρακτικές:

«Μπήκε ο χειμώνας. Έξω βρέχει... Αυτό το χειμωνιάτικο πρωινό οι δυνάμεις καταστολής βρήκαν την ευκαιρία να εκκενώσουν το καμπ του Ελαιώνα. Με βία, ως συνήθως... Με ανθρώπους κολλημένους στον τοίχο, με μεταφορά των αρρώστων στο Αλλοδαπών και όχι σε νοσοκομείο. Τα συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ