Διάτρητο το αφήγημα της απόπειρας εμβολισμού - Βαρύ κατηγορητήριο για τον ανήλικο

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας κάνει λόγο για απόπειρα εμβολισμού, όμως η καταδίωξη της αστυνομίας έγινε κατά παράβαση των κανονισμών. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από πρόθεση στον νεαρό. Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης βρίσκεται ακόμα στην Εντατική.

Διάτρητο το αφήγημα της απόπειρας εμβολισμού - Βαρύ κατηγορητήριο για τον ανήλικο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δήλωσε πως έχουμε πυροβολισμό σε ευθεία βολή με ανθρωποκτόνο πρόθεση, δηλαδή στα όρια της δίωξης για απόπειρας ανθρωποκτονίας που ασκήθηκε κατά του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρόσθεσε δε πως οι αστυνομικοί γνώριζαν πως επρόκειτο για έναν 16χρονο Ρομά. Το πρόβλημα με τον ισχυρισμό των αστυνομικών είναι πως, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, λένε πως η μία μηχανή κινήθηκε μπροστά από το αυτοκίνητο, ο 16χρονος επιχείρησε να τους εμβολίσει και τότε άνοιξαν πυρ. Όμως στα όρια της ευαλωτότητας των μηχανών της αστυνομίας, οι μηχανές δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά από καταδιωκόμενο όχημα, γιατί θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές του οδηγού και του επιβάτη. Σε αντίστοιχες καταδιώξεις οι μηχανές μένουν πίσω από το όχημα που καταδιώκουν, ώστε να προστατευτούν οι ζωές των αστυνομικών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πως οι μηχανές βρίσκονταν κοντά στο σημείο και ειδοποιήθηκαν για το συμβάν αρχίζοντας άμεσα την καταδίωξη. Γνώριζαν δηλαδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείτο ο 16χρονος, την μη πληρωμή του αντιτίμου των 20 ευρώ, οπότε έχοντας αυτή την γνώση επέλεξαν να καταδιώξουν το όχημα πιο επιθετικά.

Το τρίτο ζήτημα είναι πως οι αστυνομικοί απέκρυψαν την εκπυρσοκρότηση του όπλου (σ.σ. εκπυρσοκρότηση ονομάζεται στην δικονομική και αστυνομική διάλεκτο ακόμα και όταν πατήσεις την σκανδάλη), κάνοντας λόγο για τραυματισμό από την πρόσκρουση στο τοιχίο. Αργότερα, όταν αφαιρέθηκε η σφαίρα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τότε και μόνο τότε, παραδέχθηκαν πως υπήρξε πυροβολισμός και άλλαξε το αφήγημα τουλάχιστον από τις διαρροές των αστυνομικών σε «ανταλλαγή πυροβολισμών».

Τέλος, όταν από τον έλεγχο στο όχημα προέκυψε πως ο 16χρονος δεν έφερε και δεν χρησιμοποίησε όπλο, τότε και μόνο τότε προέκυψε ο ισχυρισμός της απόπειρας εμβολισμού.

Πλέον στις πρωινές ειδήσεις οι συνδικαλιστές αστυνομικοί κάνουν λόγο για προσπάθεια πυροβολισμού στα... λάστιχα, όμως «λόγω του οδοστρώματος και της κίνησης της μηχανής» (σ.σ. Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στο Mega) η σφαίρα διαπέρασε το παρμπρίζ και όλως τυχαίως πέρασε στο ύψος του προσκέφαλου του οδηγού. Μία στο εκατομμύριο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Ως λεπτομέρεια να αναφερθεί πως το τραύμα ήταν τυφλό, δηλαδή η σφαίρα έμεινε αυτούσια στο κεφάλι του Κώστα Φραγκούλη και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς εξοστρακισμό, καθώς δεν μιλάμε για τραυματισμό από θραύσματα σφαίρας.

Να σημειώσουμε πως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ήταν σε στατική υπηρεσία. Δηλαδή σε μια περιοχή που γνώριζαν. Ενώ από τις μαρτυρίες φαίνεται να είχαν την εικόνα από την καταδίωξη των 500 μέτρων πως το όχημα κατευθυνόταν προς τον οικισμό Ρομά στην περιοχή των Διαβατών και γνώριζαν πως ο οδηγός είναι Έλληνας Ρομά.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεδομένης της 14ης επετείου από την δολοφονία Γρηγορόπουλου από τα πυρά του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ