Ο -καθόλου- τυχαίος θάνατος ενός Ρομά

16 χρόνων, 20 ευρώ, 1 πυροβολισμός στο κεφάλι, 8 ημέρες στην εντατική, 1 θάνατος. Θα μπορούσε να είναι μόνο αριθμός, αριθμοί. Γιατί είναι Ρομά.

Ο -καθόλου- τυχαίος θάνατος ενός Ρομά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όμως ο Κώστας Φραγκούλης, που έφυγε από ένα βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα είκοσι ευρώ βενζίνη που έβαλε, τη νύχτα της 5ης Δεκέμβρη, καταδιώχθηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. γιατί ήταν «γύφτος» και τελικά πυροβολήθηκε στο κεφάλι για τον ίδιο λόγο, ήταν ένα παιδί 16 χρόνων. Που ο πατέρας του «τον μεγάλωσε με τη φτώχεια του» για να μάθει σήμερα ότι η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει.

Μία και μόνη ανακοίνωση. Του θανάτου.

Η διοίκηση του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο, την πρώτη, παρά τις διαμαρτυρίες για την απουσία ενημέρωσης.

«Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του ΓΝΘ "Ιπποκράτειο" στις 5 Δεκεμβρίου στις 2:02 π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 το πρωί».

Είναι Τρίτη και 13

Ο 34χρονος αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. είναι καλό παιδί, έχει και δυο παιδάκια, σήμερα είναι Τρίτη και 13 και η σφαίρα που καρφώθηκε στο κεφάλι του, ήταν κατά λάθος. Ο Αλέξης Κούγιας δεν χρειάζεται συστάσεις:

  • «Καλούμαι να εκπροσωπήσω έναν φτωχό αστυνομικό, που έχει δυο παιδάκια 4 και 7 ετών κι όλοι τον χαρακτηρίζουν εξαιρετικό αστυνομικό και καλοκάγαθο άνθρωπο»
  • «Σήμερα, Τρίτη και 13, εγώ και οι συνεργάτες μου καλούμεθα να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση για δύο εμβληματικές υποθέσεις: Η πρώτη αφορά στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Θεσσαλονίκης για το αν είναι σωστή η απόφαση του 1ου Τακτικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης κου Γόγαλη, ότι ο 34χρονος αστυνομικός θα πρέπει να μείνει ελεύθερος, χωρίς στην ουσία περιοριστικούς όρους, γιατί η πράξη που κατηγορείται ότι διέπραξε, έλαβε χώρα υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας και δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής, ούτε επικίνδυνος εγκληματίας, για να κρατηθεί προσωρινά, ή η γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα Πλημ/κών Θεσσαλονίκης κου Μητσιόπουλου, ότι είναι μια επικίνδυνη προσωπικότητα για την κοινωνική ειρήνη και τη δημόσια ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει να κρατηθεί προσωρινά».

Βαθιά θλίψη, μεγάλος φόβος

Με το φόβο μιας νέας εξέγερσης στις κοινότητες των Ρομά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με γρήγορα αντανακλαστικά επικοινώνησε στο Twitter τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του 16χρονου: «Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό».

Άμεση σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η τραγική εξέλιξη στην υπόθεση του Κώστα Φραγκούλη προκαλεί θλίψη και οργή. Θλίψη γιατί ένα παιδί 16 χρόνων έχασε τη ζωή του, οργή γιατί αυτό συνέβη από σφαίρα αστυνομικού. Μια σφαίρα στο κεφάλι για παράβαση 20 ευρώ. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, στην Ελλάδα της διαφθοράς και της παρακμής η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή. Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου - Μητσοτάκη οξύνεται. Η αίσθηση αδικίας και ανασφάλειας πνίγει τους πολίτες.  Ένα μόνο αίτημα: παντού Δικαιοσύνη. Αυτό θα υπηρετήσει η προοδευτική κυβέρνηση της πολιτικής αλλαγής».

Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος, Μάκης Μπόντης

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού, θα το θυμόμαστε. Αδίκως έφυγε αυτό το παιδί. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίση για όλους. Θα έρθει πολύς κόσμος εθελοντικά έξω από το "Ιπποκράτειο" όπως και στην κηδεία, αυτό δεν σημαίνει ότι πάνε σκοπίμως να κάνουν επεισόδια. Θα παρακαλέσω την Ελληνική Αστυνομία να είναι μακριά από τους Ρομά».

Δηκεοσίνη

Η «Πρωτοβουλία Δηκεοσίνη» καλεί σε πορεία σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7μ.μ., στα Προπύλαια με σύνθημα «Δηκεοσίνη για τον Κώστα Φραγκούλη». Το κάλεσμα:

«Ο Κώστας Φραγκούλης είναι νεκρός.

Είναι νεκρός γιατί ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Είναι νεκρός γιατί ήταν Ρομά.

Είναι νεκρός γιατί η ζωή του κοστολογήθηκε στα 20 ευρώ.

Είναι νεκρός γιατί η αστυνομία πυροβολεί και λογαριασμό δεν δίνει.

Είναι νεκρός γιατί κάθε αστυνομικό έγκλημα συγκαλύπτεται.

Είναι νεκρός γιατί οι ζωές των Ρομά δεν μετράνε.

Είναι νεκρός γιατί ο ζόφος έχει γίνει καθεστώς.

Αυτές τις σκοτεινές ώρες η λέξη δικαιοσύνη γράφεται μόνο με τον τρόπο που την έγραψε στο πανό της η οικογένεια του άλλου δολοφονημένου από την αστυνομία Ρομά, του Νίκου Σαμπάνη: Δηκεοσίνη.

Δηκεοσίνη για τον Κώστα Φραγκούλη. Δηκεοσίνη για Νικο Σαμπάνη, Δηκεοσίνη για τους Ρομά.

Δηκεοσίνη για όλες και όλους μας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ