«Έλα σε εμένα» - Εκστρατεία ενίσχυσης για την επιζώσα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη

«Αν χρειαστείς βοήθεια, έλα σε εμένα». Τόσο απλά ένα κορίτσι 19 ετών τον Ιούλιο του 2021, ακούμπησε στην αγκαλιά μιας συνομήλικής της και αφηγήθηκε την ιστορία της. Χθες και σήμερα η επιζώσα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών στο ΜΟΔ.

«Έλα σε εμένα» - Εκστρατεία ενίσχυσης για την επιζώσα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ε. μπήκε χειροκροτούμενη στην αίθουσα. Κατέθεσε έχοντας πίσω της στο ειδώλιο των κατηγορουμένων, εκτός από τον αστυνομικό που κατηγορείται για βιασμό και trafficking, τον πατέρα της που κατηγορείται ότι τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, τον πρώην σύντροφό της που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, έναν φίλο και συνεργάτη του αστυνομικού που κατηγορείται για συνέργεια (άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα) και ακόμη έναν φίλο που, εκτός από συνεργός, κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Η θέση της πολιτείας σε μια από τις απεχθέστερες υποθέσεις έμφυλης βίας

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ένα 19χρονο κορίτσι που αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε, βιάστηκε κατά συρροή και έγινε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από αστυνομικό, ο οποίος την εξέδιδε, ζητάει βοήθεια. Οι άνθρωποι που σπεύδουν να την αγκαλιάσουν, απευθύνονται στην αστυνομία. Το κορίτσι τότε, βρίσκεται από το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης μαζί με τον δικηγόρο της και ζητάει να κάνει μήνυση. Η αστυνομία είχε πιάσει τον βασανιστή της αλλά δεν τον έχουν συλλάβει, τον έχουν «προσαγάγει» παρότι ο νόμος λέει ότι όταν καταγγέλλεται αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, πρέπει να συλληφθεί και να πάει στον εισαγγελέα. Τελικά, μετά από ώρες και αντί να καταθέσει μήνυση, να οδηγηθεί σε νοσοκομείο και να την εξετάσει ιατροδικαστής, το θύμα για άγνωστους λόγους οδηγείται στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, στο Μαρούσι. Εκεί όπως καταγγέλλεται «την απομονώνουν από το συνήγορό της στον οποίο απαγορεύουν την είσοδο». Όπως επίσης αναφέρει στην καταγγελία της η κ. Λεγάκη, το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν αναλαμβάνει αυτόφωρα, όπως όφειλε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό περιστατικό.


#Ηλιούπολη: 18χρονη καταγγέλει πως αστυνομικός την κρατούσε αιχμάλωτη, την κακοποιούσε και την εξέδιδε - Και όμως κρατείται χωρίς εξηγήσεις στο Εσωτερικών Υποθέσεων (video)


«Το κορίτσι στην Ηλιούπολη σώθηκε χάρη στη βοήθεια μιας σερβιτόρας που δεν έμεινε απαθής και την περιέθαλψε, χάρη στις φεμινιστικές συλλογικότητες που ενεργοποιήθηκαν άμεσα τότε και που παραμένουν συνεχώς στο πλευρό της, χάρη στη δικηγόρο της, χάρη στο δίκτυο αλληλεγγύης που στήθηκε στη γειτονιά για εκείνη και τη μητέρα της. Αλίμονο αν αυτό το συγκινητικό επίτευγμα της αλληλέγγυας κοινωνίας, το γκρεμίσει το κράτος».

Η Μαρία Λούκα στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της με τίτλο «Υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη: Όσα απειλούν σοβαρά την απόδοση δικαιοσύνης. Ολιγωρία, συνεχής εκφοβισμός των θυμάτων μέχρι και σήμερα, άθλιες πρακτικές των media με “φιλοξενία” των κατηγορουμένων – Η δικηγόρος της 19χρονης, Αντωνία Λεγάκη μιλά για όλα εκείνα που απειλούν να “δυναμιτίσουν” την υπόθεση» εξηγεί το ρόλο της πολιτείας: «Μια Πολιτεία που νοιάζεται ειλικρινά για τα θύματα, που ασχολείται σοβαρά με την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που δε θέλει να αφήσει να της ξεφύγει κανένας δράστης – κακοποιητής, θα έσκυβε με ευαισθησία πάνω από την επιζώσα, θα εγγυούνταν την προστασία της, θα προνοούσε για την ψυχοκοινωνική της αποκατάσταση, θα απέφευγε πρακτικές επανατραυματισμού, θα ξετύλιγε όλο το κουβάρι των ευθυνών και βεβαίως, θα μεριμνούσε για την ταχύτατη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτή η περίπτωση μας. Για ακόμη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται λίγος, ανεπαρκής, σκιώδης, ενδεχομένως και υστερόβουλος στη διαχείριση των περιστατικών έμφυλης βίας. Οι κακοί χειρισμοί διαφάνηκαν από την πρώτη στιγμή, απ’ όταν το κορίτσι οδηγήθηκε στις αρχές για να καταθέσει τι έχει συμβεί και την κράτησαν για ώρες ολόκληρες ολομόναχη χωρίς τη δικηγόρο της, σε απόλυτη αντίστιξη με ό,τι προβλέπουν οι ενδεδειγμένες πρακτικές και τα διεθνή πρωτόκολλα για τα θύματα trafficking και σεξουαλικής βίας και παρά το γεγονός ότι ήταν χτυπημένη και φοβισμένη. Η συνέχεια της ιστορίας ήταν εξίσου προβληματική με αποκορύφωμα την απίστευτη καθυστέρηση στον προσδιορισμό της δίκης».

Στο πλευρό της

Η Φεμινιστική συλλογικότητα στην Αθήνα Sabbat έγραφε, μεταξύ άλλων, χθες: «Σήμερα ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία κατάθεσης της Ε., επιζώσα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη. Η έδρα ζήτησε από την Ε. να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στην δικαστική αίθουσα και να καταθέσει ενάντια των κακοποιητών της, όπου κάθονταν λίγα μέτρα πίσω της. Η ίδια όταν άκουσε τον αστυνομικό, βιαστή και μαστροπό της να δίνει το παρών ξέσπασε σε λυγμούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή επανατραυματίζει τις επιζώσες που πρέπει να βρεθούν εκεί και να ακούσουν τους κακοποιητές τους. Μάλιστα, η κατάθεση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, πράγμα που δεν επιτρέπει σε αλληλέγγυα άτομα να βρίσκονται κοντά της όσο καταθέτει. Η φεμινιστική αλληλεγγύη και φροντίδα σπάει όμως κάθε πόρτα και τοίχο. Φεμινιστικές συλλογικότητες και αλληλέγγυα άτομα βρεθήκαμε δίπλα στην επιζώσα σε ένα έντονο κλίμα ενδυνάμωσης. Φεμινιστικά συνθήματα ακούστηκαν δυνατά έξω και μέσα στην δικαστική αίθουσα, δίνοντας το μήνυμα ότι η Ε. δεν είναι μόνη. Ο αγώνας αυτός θα είναι μεγάλος και η επιζώσα καθώς και οι μάρτυρες, χρειάζονται την υποστήριξη μας. Να είμαστε όλα εκεί. Να φροντίσουμε η μία το άλλο όπως εμείς ξέρουμε. Καμία Μόνη | Κανένα Λιγότερο».

Εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην καμπάνια καλούν όποιον μπορεί να βοηθήσει να συνδράμει προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό για να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα της Ε. Η καμπάνια τρέχει με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ε. και του omniatv, σε άμεση συνεννόηση με την ίδια.

Βοηθάμε εδώ:

IBAN: GR7670100000000748710058099

BIC: VPAYGRAA

Δικαιούχος: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ iCase

Αιτιολογία: ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ