Νέα αναίρεση του ελαφρυντικού που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Κορκονέα - Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί αν θα παραμείνει εκτός φυλακής

Σημαντική ήταν η 20η Δεκεμβρίου για την έκβαση της δίκης στην υπόθεση Γρηγορόπουλου.

Νέα αναίρεση του ελαφρυντικού που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Κορκονέα - Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί αν θα παραμείνει εκτός φυλακής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο δολοφόνος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ήταν από τον Ιούλιο του 2019 εκτός φυλακής, όταν το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Τον Μάρτιο του 2022 η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δέχθηκε ότι κακώς του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, οδήγησε ξανά στη σύλληψη του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η απόφαση της Ολομέλειας εκδόθηκε έπειτα από αναίρεση που είχε υποβάλει κατά της απόφασης για τον Κορκονέα ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, και η οποία έγινε δεκτή, οδηγώντας την υπόθεση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου σε νέα δίκη.

Τότε φυλακίστηκε πάλι από την έφεση στην παραπάνω απόφαση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και σε μια θεαματική επόμενη δίκη στις 29 Ιουλίου του 2022 αποφυλακίστηκε και πάλι αφού του χορηγήθηκε εκ νέου το ελαφρυντικό του σύννομου βίου κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας. Στην απόφαση πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι και επικράτησαν της αντίθετης ψήφου των τριών δικαστών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού στον Κορκονέα. Αντίθετος ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας. Μετά τη εκείνη την εξέλιξη, ο Κορκονέας βρέθηκε εκτός φυλακής, καθώς είχε εκτίσει τη μειωμένη ποινή που προβλέπεται μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, προκάλεσε τότε η απόφαση: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Άσκηση αναίρεσης

Έτσι, μετά από τρία χρόνια όπου ο Κορκονέας είναι μια μέσα - μια έξω, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαριάννα Ψαρουδάκη άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού.

Οι δυο συνήγοροι, με ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν «εξόφθαλμες, προκλητικές, αξιόποινες και πειθαρχικώς ελεγκτέες μεθοδεύσεις που έγιναν για να παρακαμφθεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που είχε ακυρώσει την αρχική αναγνώριση ελαφρυντικού».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν:

«Δικαίωση για την οικογένεια του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί η πρόσφατη άσκηση αναίρεσης, από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Μαριάννα Ψαρουδάκη, κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον δράστη της δολοφονίας, πρώην Ειδικό Φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Την αναίρεση της αποφάσεως είχαμε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις εξόφθαλμες, προκλητικές, αξιόποινες, και πειθαρχικώς ελεγκτέες μεθοδεύσεις που έγιναν για να παρακαμφθεί η ομόφωνη Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που είχε ακυρώσει την αρχική αναγνώριση ελαφρυντικού.Με εμπεριστατωμένο σκεπτικό, η έγκριτη Εισαγγελέας ζητεί να ακυρωθεί και να τεθεί εκποδών η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον αμετακλήτως καταδικασθέντα δράστη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Ε. Κορκονέα, που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα αποφυλάκισή του, τον Ιούνιο 2022, πριν στεγνώσει το μελάνι της Απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία είχε οδηγηθεί ξανά στη φυλακή.Μετά από όσα σκανδαλώδη διαδραματίσθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2022 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, με την μεθόδευση εξοβελισμού και αποκλεισμού της οικογένειας του Αλέξανδρου από τη διαδικασία, με εντολή μη κλήτευσης και με απόφαση παρεμπόδισης εκπροσώπησης της μητέρας και της αδελφής του θύματος, και μετά την χρησιμοποίηση των ενόρκων που όμως δεν είχαν καμία γνώση της υπόθεσης και της δικογραφίας, για την αναγνώριση ελαφρυντικού και τη νέα αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα, η Δικαιοσύνη καλείται εκ νέου να αποκασταστήσει το δίκαιο και το κύρος της.Από πλευράς των συνηγόρων της οικογένειας του δολοφονημένου 15χρονου παιδιού, επισημαίνουμε ότι η υπόθεση δεν είναι υπόθεση νομικού σφάλματος, αλλά υπόθεση επίμονης ενεργοποίησης μηχανισμών, εντός του κράτους και εντός του δικαστικού συστήματος, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, της απρόκλητης δολοφονικής αστυνομικής βίας, και την υπόθαλψη των υπαιτίων. Για αυτό και έχουμε ζητήσει όχι μόνον την άσκηση Αναίρεσης κατά της Αποφάσεως, αλλά και τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσων έλαβαν χώρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, τόσο το 2019 όσο και το 2022. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άσκηση αναίρεσης από πλευράς της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αναμένουμε, επαγρυπνώντας, την εις βάθος διερεύνηση και των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, που έχει ήδη διαταχθεί.

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός ότι η απόφαση αναγνώρισης ελαφρυντικού παρέμενε ακαθαρόγραφη επί μήνες, μολονότι η καθαρογραφή της ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατόπιν αιτήματός μας, τον Ιούνιο 2022. Ούτε να μείνει αναπάντητο για ποιο λόγο η απόφαση τελικώς καθαρογράφηκε μόλις την 25/11/2022, 5 ολόκληρους μήνες μετά την έκδοσή της, με προφανή αντίστοιχη ωφέλεια του κατηγορουμένου.Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι, στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία, μετά την πρόσφατη, νέα ανθρωποκτονία παιδιού από αστυνομικό, αποδεικνύεται δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι τέτοιες έκθετες νομικά, κοινωνικά και ηθικά, διαδικασίες και αποφάσεις ενθαρρύνουν την επανάληψη της άσκησης δολοφονικής αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, και μάλιστα ανήλικων παιδιών.

Για την οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ