Τι θέλουν -πια- οι καλλιτέχνες και διαμαρτύρονται; «Σπουδάζω 3 χρόνια και θέλω το πτυχίο, όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο»

Έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα οι άνθρωποι της Τέχνης κλήθηκαν να δώσουν ταυτότητα στον αγώνα ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει κάνει προσωπική βεντέτα την εναντίωση στους ανθρώπους του πολιτισμού. Ένας κλάδος σηκώνει τον αγώνα στα χέρια του, αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα - χριστουγεννιάτικο δωράκι προς τους ανθρώπους του.

Τι θέλουν -πια- οι καλλιτέχνες και διαμαρτύρονται; «Σπουδάζω 3 χρόνια και θέλω το πτυχίο, όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το υπουργείο εξαφανίζει χρόνια καλλιτεχνικών σπουδών

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη μέθοδο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) κάνει δωράκι στους απόφοιτους των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων: Τους κατατάσσει στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Δηλαδή νομοθετεί μια καθαρή υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων που συνεπάγεται μείωση των αποδοχών, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει κάθε αναγνώριση και διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντάς τα δικαιώματα των αποφοίτων με αυτά των αποφοίτων λυκείου.  

Το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει τις διατάξεις που ισχύουν και προβλέπουν ότι «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης» (Ν. 1158/81 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.», ΦΕΚ 127 /Α / 81 και Π.Δ. 370/83 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης & Τμ. Υποκριτικής», ΦΕΚ 130 /Α / 83. Για τους μουσικούς συγκεκριμένα ο Ν.4325/15 τους κατατάσσει στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Όπως σημειώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ):

«Την ώρα που μαθαίνουμε πως μέσω του νόμου Κεραμέως ήδη δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δλδ. από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού, την ώρα που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν κάνει δεκτούς τους αποφοίτους έως το 2003 καλλιτέχνες, την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής μέρους των θεατρολόγων εναντίον της ΚΥΑ που ισοτιμούσε τα διπλώματά μας, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως όλο αυτό δεν είναι μια μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας και μια συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών». Τα παραπάνω τονίζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε νέα αναλυτική ενημέρωση για το θέμα της ακύρωσης των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών, με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με πραγματική έκπληξη και τεράστια αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε για την -με υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου- έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 με ημερομηνία 17/12, σύμφωνα με το οποίο ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με αποφοίτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση! Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο τη δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα! Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο Π.Δ. παραβιάζει κατάφωρα και αυτές ακόμα τις διατάξεις του Ν. 1158/81 "Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως" κλπ. (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και του Π.Δ. 370/83 "Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης - Τμ. Υποκριτικής" (ΦΕΚ 130 /Α / 83), σύμφωνα με τα οποία "η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ΑΝΩΤΕΡΗ βαθμίδα εκπαίδευσης".

Τι συμβαίνει με τα πτυχία

Από το 2003 και έπειτα, η ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μετά από Ευρωπαϊκή Οδηγία, καταργήθηκε στην Ελλάδα (οπότε και τα τριετούς φοίτησης ΤΕΙ μετατράπηκαν σε τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ. Οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003, ακριβώς λόγω των προβλέψεων των παραπάνω νομοθετημάτων, ίσχυε η δυνατότητα ισοτίμησης των σπουδών τους μέσω ΙΤΕ, αρχικά, και ΕΟΠΕΠ έπειτα, με ΤΕΙ, άρα την κατάταξή τους σε εργαζόμενους ΤΕ.

Έκτοτε, όμως, στην Ελλάδα, τη χώρα που περηφανεύεται διεθνώς πως είναι «το λίκνο του Πολιτισμού» και ιδιαιτέρως του θεάτρου, το ίδιο το κράτος έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένα καφκικό θεσμικό κενό, όπου δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει καμία διάθεση για δημιουργία Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις Παραστατικές Τέχνες, με παράλληλη λύση για το ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών των χιλιάδων αποφοίτων από το 2003 έως και τη δημιουργία αυτής της βαθμίδας.

Την ίδια στιγμή, ήδη από το 1981 έως και σήμερα:

  • το Υπουργείο Πολιτισμού -στο οποίο υπάγονται οι «ανώτερες» καλλιτεχνικές σχολές- ως εποπτεύων φορέας, τις αδειοδοτεί και τις ελέγχει,
  • οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε διορισμένη από το υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή μετά την εισαγωγή τους σπουδάζουν για τρία ολόκληρα έτη με ένα υπερεντατικό πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον 8 ωρών την ημέρα για κάθε μέρα της εβδομάδας στο τέλος των σπουδών τους για να πάρουν τα διπλώματά τους -τα οποία μάλιστα φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας (μέσω του ΥΠΠΟΑ)- δίνουν και πάλι εξετάσεις σε άλλη επιτροπή, επίσης διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Σημειώνουμε, μάλιστα, πως για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος στις εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να καταθέσει ως δικαιολογητικό το Απολυτήριο του Λυκείου!

Από τις 17/12, βάσει αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, όλα αυτά δεν σημαίνουν ΤΙΠΟΤΑ. Τριετείς εξειδικευμένες σπουδές σημαίνουν απλά ότι ο διπλωματούχος του ΥΠΠΟΑ καλλιτέχνης είναι απόφοιτος λυκείου. Κανένας διαχωρισμός ούτε για τους αποφοίτους έως το 2003, που με νόμους του Κράτους ήταν εργαζόμενοι ΤΕ! Οι διπλωματούχοι καλλιτέχνες συλλήβδην είμαστε το ίδιο με αποφοίτους Λυκείου που είτε δεν έχουν καμία περαιτέρω εξειδίκευση, είτε παρακολούθησαν περιστασιακά, κάποια μαθήματα ή σεμινάρια ενός τυχαίου, τοπικού εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού, σχεδίου ή μπαλέτου!

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, πάγιο αίτημά μας η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών, στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ΕΠΙΣΗΣ οι καλλιτέχνες δεν εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις μεν, δεν αποκλείονται όμως και από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται και το πρόγραμμα σπουδών τους είναι εναρμονισμένο και σε απόλυτη σύνδεση με το πρόγραμμα του Θεωρητικού τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της ίδιας σχολής.

Δυστυχώς, είμαστε η μοναδική χώρα στην οποία έχει εδραιωθεί αυτή η πρακτική. Η μη αναγνώριση των διπλωμάτων μας, και κυρίως η διαιώνιση αυτής της άνισης και άδικης μεταχείρισης, σημαίνει κυρίως ότι επειδή ακριβώς ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου, οι ηθοποιοί δεν μπορούμε να κάνουμε μεταπτυχιακά στην ειδικότητά μας, όσοι είμαστε κάτοχοι master ή PhD ξένων πανεπιστημίων (που μας δέχτηκαν είτε λόγω παράλληλης απόκτησης πτυχίου άλλου γνωστικού αντικειμένου, είτε αναγνωρίζοντας τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα), όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, αυτά δεν αναγνωρίζονται, ότι στον ΟΑΕΔ επιδοτούμαστε αναλογικά λιγότερο, ότι εντέλει οι εργασιακές μας απολαβές είναι μειωμένες.

Δεν θεωρούμε τυχαίο το ότι το προεδρικό διάταγμα αυτό υπογράφηκε μόλις ένα μήνα μετά από την κατάπτυστη & συντεχνιακή ανακοίνωση της Κοσμητείας ΦΛΣ του ΕΚΠΑ για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που έβαλε κατά του κλάδου των ηθοποιών εξισώνοντάς μας κι εκείνη με αποφοίτους Λυκείου. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι εδώ και χρόνια μερίδα θεατρολόγων έχει προσβάλλει στο ΣτΕ την ΚΥΑ που εξασφάλιζε την ισοτίμηση έως το 2003 (η δημοσίευση της απόφασης εκκρεμεί παραπάνω από έναν χρόνο). Δεν θεωρούμε τυχαία, επίσης, την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και μουσικής από τα σχολεία το 2020. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που όλο το ενδιάμεσο διάστημα οι νόμοι του Υπουργείου Παιδείας δίνουν «δωράκια» στα κολέγια και τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους ανήκουν.

Πρόκειται για μια συνολική και στοχευμένη απαξίωση του Πολιτισμού, των Τεχνών και των επαγγελματιών καλλιτεχνών. Για μια λυσσαλέα αντεργατική επίθεση στα δικαιώματα και την καλλιτεχνική μας υπόσταση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Άμεση ανάκληση του ΠΔ 85

- Καμία διακινδύνευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003, είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον

- Επιτέλους, εδώ και τώρα, ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών & οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών από το 2003 ώς και την ίδρυσή του.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Πολιτισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν τόσα χρόνια.

Καλούμε το ΕΚΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μαζί μας τη δημιουργία μιας σχολής στο πρότυπο της ΑΣΚΤ. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν το έχει πράξει. Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την επιστημονικότητα στο αντικείμενο του θεάτρου, είναι χρέος του να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υποτιμά τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι μπορεί να την αξιολογεί θεωρητικά, δυνάμει μιας θεωρητικής κατάρτισης εντελώς αποδεσμευμένης από την πρακτική. Καλούμε τέλος την Κοσμητεία να απέχει από τοποθετήσεις που προσβάλλουν συλλήβδην έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και το αντικείμενο της μελέτης των αποφοίτων της.

Θα αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και θα αγωνιστούμε μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας!

Καλούμε όλους τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών να συστρατευθούν μαζί μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε για το επόμενο διάστημα.

Δηλώνουμε σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες πως θα μας βρουν απέναντί τους σε όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιλέξουν να παρακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΗ,

Οι απόφοιτοι Λυκείου ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Το ΔΣ του ΣΕΗ, που σήμερα, 23/12/2022 πραγματοποιήθηκε στην υπό κατάληψη “Ανωτέρα” Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού θεάτρου,

- Μετά την διά ζώσης απάντηση της ΠτΔ στους ηθοποιούς της παιδικής σκηνής του Εθνικού, αφού διάβασαν ενώπιόν της την χθεσινή μας ανακοίνωση

- Μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων των καλλιτεχνών με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη &

- Μετά την δημοσίευση της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης σχετικά με το Π.Δ. 85/2022,

ανακοινώνει τα εξής:

Όπως αναφέραμε και στην χθεσινή μας ανακοίνωση, το ζήτημα της διαβάθμισης των διπλωμάτων μας είναι ήδη γνωστό από το 2003. Όσον αφορά στην παρούσα Κυβέρνηση, ήδη από τον Αύγουστο του 2020, η διοίκηση του ΣΕΗ έχει ενημερώσει τον Υφυπουργό Πολιτισμού και την Υπουργό Πολιτισμού, κκ Γιατρομανωλάκη και Μενδώνη, για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος, ενώ και τον Νοέμβριο του 2022 ενημέρωσε απευθείας σε δύο διαδοχικές συναντήσεις και τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο. Για το ίδιο ζήτημα, συνάντηση με τον Υφυπουργό είχε προηγηθεί τον ίδιο μήνα και από το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού. Όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα, όλα τα σωματεία και η Ομοσπονδία μας έχουμε – με διάφορες αφορμές – εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για το ζήτημα, ενώ τόσο το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ., όσο και το Εθνικό Θέατρο έχουν οργανώσει διημερίδες με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Κανείς δεν δικαιούται, λοιπόν, να λέει πως δεν γνώριζε ή πως τώρα, μετά τις ογκώδεις αντιδράσεις, θα ξεκινήσει να «παρακολουθεί» το υπαρκτό εδώ και χρόνια πρόβλημα, που άφησαν άλυτο διαδοχικά όλες οι Κυβερνήσεις.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ,

την ώρα που μαθαίνουμε πως μέσω του νόμου Κεραμέως ήδη δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δλδ. από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού,

την ώρα που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν κάνει δεκτούς τους αποφοίτους έως το 2003 καλλιτέχνες,

την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής μέρους των θεατρολόγων εναντίον της ΚΥΑ που ισοτιμούσε τα διπλώματά μας,

κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως όλο αυτό δεν είναι μια μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας και μια συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών.

Οι «διαβεβαιώσεις» πως τάχα τίποτε δεν αλλάζει και πως το ΠΔ αφορά μόνο στις προσλήψεις στο Δημόσιο πέφτουν στο κενό και εξαγριώνουν. Αλήθεια, ποιος όρισε την Κυβέρνηση αξιολογητή της αξίας μιας θέσης εργασίας έναντι μιας άλλης; Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη διάκριση στα καλλιτεχνικά σχολεία να θεωρούμαστε εργαζόμενοι ΠΕ (και πάλι μόνο όσοι αποφοίτησαν έως το 2003) και σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα εργαζόμενοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Ας μην μας κοροϊδεύουν!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ:

– ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

– ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 & ΕΠΕΙΤΑ

– ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022

Συνεχίζοντας τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας:

– Καλούμε όλους τους θιάσους σε όλη την Ελλάδα, ει δυνατόν από απόψε το βράδυ, είτε μετά το 3ο κουδούνι και πριν την έναρξη της κάθε παράστασης, είτε στο τέλος στην υπόκλιση να εμφανίζονται όλοι μαζί επί σκηνής, κρατώντας πανό ή πλακάτ ή απλά χαρτιά που να αναγράφουν τη φράση «ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ/ΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ» και να διαβάζουν δημόσια ενώπιον του κοινού την συντομευμένη χθεσινή ανακοίνωσή μας που θα τους στείλουμε σήμερα

– Καλούμε όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού

– Στηρίζουμε την κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου

Παράλληλα, σεβόμενοι το κοινό που τις ημέρες των γιορτών επέλεξε να τιμήσει το θέατρο μετά από δύο ολόκληρα χρόνια περιορισμών,

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

πως, σε περίπτωση που η κύρια υπεύθυνη για το χάος Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δεν δώσει άμεσα λύση με το επίσης συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού,

θα προκηρυξουμε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΣ σε όλους τους χώρους δουλειάς ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Σύντομα, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια εμπαιγμού. Οι πανικόβλητες αερολογίες για να καλυφθεί η εικόνα της Κυβέρνησης δεν μας λένε τίποτα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Για το ΣΕΗ

ΟΙ (ΔΙΣ) ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα

«Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με απόφασή του καλεί τα μέλη του την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 11.00πμ , στις παραστάσεις διαμαρτυρίας καλλιτεχνών και σπουδαστών στην Αθήνα στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Θεσσαλονίκη στο ΚΘΒΕ. Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και εξισώνει τα -αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ - πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Αποστάσεις

Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή» του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. Με παρέμβασή της, τόνισε: «Πρόκειται για μία εξέλιξη, που δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και το πρόβλημα των σοβαρών καθυστερήσεων στη διαδικασία αναγνώρισης ισοτιμίας Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς εκκρεμούν εκατοντάδες σχετικές αιτήσεις αποφοίτων καλλιτεχνών. Θα πρέπει να υπάρξει συνολική λύση η οποία θα αποκαθιστά τους εν λόγω αποφοίτους, αλλά και θα διαφυλάττει το κύρος των καλλιτεχνικών θεσμών της χώρας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ