Πίστεψε στα μάτια σου: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο το 2019 - Επεισόδιο 1: Η 13η σύνταξη

Η μέθοδος, τα ψέματα, η πλήρης εκμετάλλευση του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, το 2019 έλεγαν «ναι» σε οτιδήποτε μπορούσε να αποδομήσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμα και σε αυτά που δεν πίστευε και επρόκειτο να μην τηρήσει. Ας δούμε λοιπόν πώς υφάρπαξε την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Πίστεψε στα μάτια σου: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο το 2019 - Επεισόδιο 1: Η 13η σύνταξη
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: Η 13η ΣΥΝΤΑΞΗ

Τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη ρύθμιση του Εθνικού Χρέους και την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, νομοθέτησε μια δέσμη θετικών για την κοινωνία μέτρων, υπό το σύνθημα «Ήταν δίκαιο-έγινε πράξη». Στις 17 Μαίου ψηφίζει, νομοθετεί και επαναφέρει την 13η σύνταξη (κομμένη από τον Ιούνιο του 2010) και την θεσπίζει ως μόνιμο μέτρο. Αφορά 2.500.000 δικαιούχους. Το μέτρο ήταν κλιμακούμενο, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι οι πιο ευνοημένοι καθώς λάμβαναν έναν ακόμη ολόκληρο 13ο μισθό. 

Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται αναλογικά με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαϊου του έτους χορήγησής της ως εξής:

Για ποσό εως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%

Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%

Για ποσό 600,01 ευρώ εως 1000 ευρώ, σε ποσοστό 50%

Για ποσό 1000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

Δημοσίευμα από την εφημερίδα «Το Βήμα» ανακοινώνει το μέτρο της 13ης σύνταξης.

Τα Μέσα μετέδωσαν την είδηση, αλλά με τη μόνιμη συνοδεία non paper του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή πως επρόκειτο για «προεκλογικά ψίχουλα». Τα στελέχη της Ν.Δ. υπερψήφισαν μεν το μέτρο, διατυμπάνιζαν όμως σε κάθε εμφάνισή τους στην τηλεόραση πως θα διατηρήσουν το μέτρο αν εκλεγούν: «Ό,τι ψηφίζουμε, μας δεσμεύει», δήλωνε ο Μάκης Βορίδης.

Όταν η Ν.Δ. κατάφερε να εκλεγεί, ξεγελώντας τους συνταξιούχους ψηφοφόρους, ήταν πλέον αργά: Το μόνιμο μέτρο της 13ης σύνταξης καταργήθηκε ακαριαία και μάλιστα λέγοντας πως «ποια 13η σύνταξη; Δεν υπήρξε ποτέ».

Δημοσίευμα της 5ης Ιανουαρίου του 2020, του site www.sofokleousin.gr -6 μήνες δηλαδή από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ.- ανακοινώνει την πλήρη κατάργηση του μέτρου της 13ης σύνταξης.

Πλέον σήμερα, βρισκόμαστε και πάλι σε προεκλογική περίοδο και η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σπεύδει να επιχειρήσει την ίδια υφαρπαγή: Θεσπίζει δήθεν δική της αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 (7,75% σε 1.724.713 συνταξιούχους). Η αλήθεια όμως είναι πως και αυτό είναι μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινωμένο από το 2017. Πρόκειται για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δηλαδή την αποπληρωμή της προσαύξησης από την προσωπική διαφορά. Εκεί προβλεπόταν ότι η μέση αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει αθροιστικά μέσα σε 5 χρόνια (δηλαδή από το 2019 μέχρι το 2023) περίπου στα 98 με 100 ευρώ. Το μέτρο υπενθύμισε πριν λίγες μέρες η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου: Αχτσιόγλου: Η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 προβλέπεται από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν έρευνας των συντακτών του 20/20 και δεν υιοθετεί ούτε επιδιώκει να δικαιώσει τις θέσεις οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Σκοπός του είναι η ανάδειξη -και ακριβής υπενθύμιση- των γεγονότων και η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν εξειδικευμένες εταιρίες που προσλαμβάνονται από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα με σκοπό την παραπλάνηση του εκλογικού σώματος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ