«Κράκεν»: Ξιδάτη θα κάνει τη μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οδεύοντας για εκλογές τον Απρίλιο, η καλύτερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση έβαλε τον Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει το «Κράκεν» ξιδάτο. Γιατί λύσεις υπάρχουν. Και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν πια, το ξεπατώσανε το ταμείο, θα πάμε μέχρι τις εκλογές αεράτοι και ανέμελοι σαν τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κράκεν»: Ξιδάτη θα κάνει τη μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 η κυβέρνηση της Ν.Δ.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τη μεγάλη ψυχραιμία που επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε από το όνομα της νέας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5. Βαφτίστηκε «Κράκεν» από το μυθικό κεφαλόποδο πλάσμα, τέρας της θάλασσας που κατοικεί στις ακτές της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας και καταπίνει πλοία. Στην Ελλάδα αυτά τα τέρατα τα έχουμε για μεζέ όποτε το κορμί της κυβερνησάρας ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλαβε να μας το κάνει λιανά.

«Δεν απειλεί η έξαρση στην Κίνα» μας είπε και έχουμε κάθε, μα κάθε λόγο να τον πιστέψουμε καθώς δεν έχουμε δει τις εικόνες από τη χώρα, που αποφάσισε να μην πάρει κανένα μέτρο αφουγκραζόμενη τις επικρίσεις και τηρώντας τις παραινέσεις της Δύσης να σταματήσει να κλείνει τους πολίτες της μέσα με ακραία μέτρα και να τους αφήσει ήσυχους να διασπείρουν τον ιό παγκόσμια με την ησυχία τους.

Έτσι, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ανατριχιαστικά μέτρα που θα αφαλοκόψουν κάθε πλοκάμι του «Κράκεν» που θα τολμήσει να διαβεί τα σύνορά μας.  

Καθώς «Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνέχισε αναλύοντας τα νέα υπερμέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τακτική Πυθίας: «Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό το τεστ και η χρήση μάσκας. Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα. Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι ενημερωμένοι, άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει».

Μετά έγινε ξεκάθαρος και σταματήσαμε να έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία: «Μιλώντας ξεκάθαρα επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο ντόμινο, που λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο ECDC, το λένε και άλλοι επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική ζωή, την οποία την πολέμησε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη».

Για να περάσει στο κυρίως μενού.

Εκλογές χωρίς πανδημία, υπάρχει-δεν υπάρχει 

«Θεωρώ ότι, προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε, δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πάντως ότι θα χρειαστούν μέτρα σε αυτή τη φάση».

Και μετά πέρασε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ένα από τα μεγάλα χαρίσματα της κυβέρνησης που υπηρετεί, και το όνομα αυτού: «Το Σύστημα Υγείας αντέχει».

«Είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται. Το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις. Να θυμίσω ότι άλλες χρονιές είχαμε αναμονές για τους ανθρώπους που είχαν γρίπη. Πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν έχουμε ένα Σύστημα το οποίο καλώς ενισχύθηκε. Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα».

Η εφιαλτική πραγματικότητα

Στην πραγματική ζωή, αυτήν έξω από το μικρό ονειρικό σύμπαν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι πληροφορίες και οι ανακοινώσεις συνθέτουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Χθες το «Γεννηματάς» εφημέρευε χωρίς καμιά διαθέσιμη κλίνη Covid. Τα νοσοκομεία της χώρας είναι με ράντζα στους διαδρόμους και πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, ενώ «ασφυξία» επικρατεί στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων. Το μίγμα ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση καθώς και η εμμονή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει -για να ιδιωτικοποιήσει- το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το έχουν φέρει στα όριά του.

Το εξάχρονο αγοράκι από τα Γρεβενά που υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεν βρήκε κλίνη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατέληξε σήμερα

Παρά τις παρακλήσεις και προειδοποίησες των καθηγητών και νοσοκομειακών γιατρών, τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ανησυχεί για τα παιδιά και εκτίμησε ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα έπρεπε ίσως να σκεφτεί και να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών και δη των παιδιών για νοσηλείες σε ΜΕΘ. Τόνισε ότι θα ήταν εύλογο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της γρίπης αλλά και λόγω της έλλειψης κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Η έξαρση του λεγόμενου «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV, έχει προκαλέσει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ήταν επίσης σαφής: «Αναμένονται 300.000 - 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως».

Υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στις παιδιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, στα Δημόσια Νοσοκομεία η πληρότητα στις ΜΕΘ στα παιδιατρικά είναι υψηλή και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον κλίνες. Σε ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις non-Covid ΜΕΘ Παίδων στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης ενώ στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. «Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση επιμένει 

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων. Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα. Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες. Αυτή τη στιγμή, στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ

Η Μαρία Βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη είπε ότι: «Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα. Ο λόγος είναι οι μεταλλάξεις που φέρει αυτή η υποπαραλλαγή της Όμικρον, οι οποίες επιτρέπουν στον ιό να προσδένεται και να αναπαράγεται πιο εύκολα στο κύτταρο. Σημειώνεται ότι το ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες αλλά πιθανώς κυκλοφορεί σε περισσότερες, δεδομένου ότι η γονιδιωματική επιτήρηση της επιδημίας έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα».

Τα εμβόλια προστατεύουν;

Μια βασική ανησυχία για κάθε νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι το κατά πόσο τα εμβόλια και οι θεραπείες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους. Μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του XBB.1.5 ακόμα δεν υπάρχουν. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία για άλλα, συγγενικά στελέχη της οικογένειας XBB υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα υποπαραλλαγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τη σοβαρή νόσο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ