Το πρόγραμμα της ΝΔ το 2019 για την Ασφάλεια και τι τελικά έκανε

Η Νέα Δημοκρατία, πριν τις εκλογές του 2019, πόνταρε πάρα πολύ στο δόγμα Νόμος και Τάξη. Σε αυτό το επεισόδιο θα σας παρουσιάσουμε τις επίσημες και ανεπίσημες γραμμές με τις οποίες εξελέγη κυβέρνηση, τι τήρησε, τι δεν έκανε και τι έκανε εκτός σχεδίου.

Το πρόγραμμα της ΝΔ το 2019 για την Ασφάλεια και τι τελικά έκανε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αφήγημα στο οποίο στηρίχθηκαν ήταν η δαιμονοποίηση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με το οποίο οι δολοφόνοι και οι βιαστές αφήνονταν ελεύθεροι. Στην πράξη υπήρχε πρόβλεψη για εξαιρέσεις στα βαριά εγκλήματα.
Ταυτόχρονα μικροί και μεγάλοι παίκτες κυρίως από την ακροδεξιά πτέρυγά της, ήθελαν να «καθαρίσουν» την χώρα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος ήταν ο εύκολος στόχος, μιας και είχε κάποιες δεκαετίες δαιμονοποίησης στα μάτια της κοινής γνώμης. Στο βάθος έβλεπαν τον «εξευγενισμό» των Εξαρχείων. Το γεγονός πως κατατρομοκράτησαν τους πολίτες των Εξαρχείων, απλά το έκανε πιο ευχάριστο για την παράταξή τους και την Αστυνομία.

«Κάνουμε τις γειτονιές ξανά ασφαλείς, ώστε όλοι οι πολίτες να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια στα σπίτια τους, τη δουλειά τους, τις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητές τους», αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ασφάλειας. Το παρασύνθημα ήταν το «Θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια», κλείνοντας το μάτι στα σώματα ασφαλείας που ονειρεύονταν καθημερινή βία στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ποιες ήταν οι τομές της ΝΔ που θα οδηγούσαν στην ασφάλεια

Επαναφέρουμε το ταχύτερο την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών

Οι 1.500 προσλήψεις έγιναν πράξη άμεσα. Τον Αύγουστο του 2019 έκλεισαν οι αιτήσεις, η εκπαίδευση ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, ενώ τον Νοέμβρη του 2019 μετά από εκπαίδευση (σ.σ. λέμε τώρα) βγήκαν στον δρόμο. Αυτοί οι πρώτοι 1.500 αστυνομικοί διορίστηκαν στην Αθήνα (στις μονάδες ΔΕΛΤΑ, ΔΙ.ΑΣ. και ΜΑΤ που καταπατούν κατά κόρον τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια). Ακολούθησαν άλλοι 1.000 ειδικοί φρουροί, έπειτα άλλοι 1.200 συνοριοφύλακες, 1.012 σωφρονιστικοί και 600 της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν 1.264 προσλήψεις στην Δημοτική Αστυνομία μέσω ΑΣΕΠ και 700 στην Δικαστική Αστυνομία με την διαφορά πως θα είναι εκτός ΑΣΕΠ, για τυχόν άτομα που δεν βολεύτηκαν προηγουμένως.

Αν όχι όλοι (σ.σ. όπως στην Δημοτική Αστυνομία που ήταν εξαίρεση) οι περισσότεροι προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, με αυξημένη μοριοδότηση μέσω συνέντευξης για όσους είχαν εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού. Ουσιαστικά είχαμε μια νέα, γαλάζια, ακροδεξιά και στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, της οποίας τα αποτελέσματα τα είδαμε σύντομα. Η εκπαίδευση, όπως είδαμε, είχε διάρκεια δύο μηνών με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί ούτε η υποτιθέμενη ύλη εκπαίδευσης. Ένας μετρήσιμος αριθμός νεοπροσληφθέντων δεν εργάζονται πλέον για την Ελληνική Αστυνομία, καθώς διώχθηκαν με κατηγορίες από ένοπλες ληστείες, βιασμό, trafficking, εμπόριο ναρκωτικών, προστασία, εκβίαση και οτιδήποτε μπορεί ένας αστυνομικός με όρεξη για δουλειά να βγάλει έξτρα χαρτζιλίκι. Είχαμε και αυτοτραυματισμούς, καθώς και ανθρωποκτονίες συνεπεία ατυχημάτων με υπηρεσιακά όπλα.

Ενισχύουμε τις περιπολίες στις γειτονιές, με ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου

Με την εξαίρεση των Εξαρχείων, που έχουν αστυνόμευση 24 ώρες το 24ωρο, όπου οι κάτοικοι παρενοχλούνταν σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής τους, 24ωρη αστυνόμευση και πεζές περιπολίες δεν είδαμε. Είδαμε στατικές περιπολίες σε δεκάδες περιπτώσεις και κακοποίηση πολιτών σε πολλές ακόμα. Αν περιγράφαμε κάπως την εγκληματικότητα τον καιρό του δόγματος Νόμος και Τάξη, θα λέγαμε πως είναι η Παιδική Χαρά των μαφιόζων που δολοφονούνται 1-2 κάθε μήνα, ανάμεσα σε πολίτες, οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Καταστήματα γνωστής αλυσίδας εστίασης που έχει έκπτωση 40% στα σώματα ασφαλείας, θεωρούνταν οι πιο ασφαλείς χώροι, καθώς οι αστυνομικοί άραζαν εκεί για φρέντο εσπρέσο και τυρόπιτα.

Καταργούμε άμεσα το νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, που έχει κάνει την πόρτα των φυλακών περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου

Ο νόμος Παρασκευόπουλου καταργήθηκε, όμως για κάποιον λόγο ακόμα υποτίθεται πως ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Να είναι καλά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Καθώς το σύστημα κατά της εγκληματικότητας δεν είναι σωφρονιστικό, παραμένει το φαινόμενο ένας αποφυλακισμένος να εγκληματεί εκ νέου. Η χρόνια κράτηση σε άθλιες συνθήκες, η μη εναλλακτική και η αδυναμία εύρεσης εργασίας για αποφυλακισθέντες, δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι να παραμείνει κανείς στον ίσιο δρόμο.

Εφοδιάζουμε τους αστυνομικούς με νέο εξοπλισμό. Εντός εξαμήνου όλοι οι αστυνομικοί αποκτούν νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και προχωρούμε εντός ενός έτους στην προμήθεια 1.000 καινούργιων περιπολικών

Αυτό έχει γίνει σε έναν βαθμό. Οι νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί ήταν πλήρως εξοπλισμένοι, έχουν αγοραστεί εκατοντάδες περιπολικά και μηχανές. Χίλια περιπολικά δεν πήραν, προφανώς δυσκολεύτηκαν από την αδυναμία παράδοσης αυτοκινήτων ελέω Πανδημίας. Επίσης δεν πήραν ασθενοφόρα, αλλά αυτό θα το δούμε στον Φάκελο Υγεία. Πήραν αστυνομικά pick up, βανάκια απαγωγών προσφύγων, βανάκια μεταγωγών, περιπολικά, μηχανές και drones.

Επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), για να σταματήσουν οι συνεχείς δολοφονίες και η δράση των κάθε είδους συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών

Όλοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει παρεμπόριο στις φυλακές και παρανομία χωρίς την γνώση ή την προμήθεια αγαθών ή υλικών από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι δολοφονίες στις φυλακές ούτε ήταν, ούτε είναι συχνές. Οι περισσότεροι φυλακισμένοι είτε έχουν εμπλοκή με εμπόριο ναρκωτικών, είτε είναι φτωχοδιάβολοι αλλοδαπής καταγωγής που τρώνε 8 και 10 χρόνια για πταίσματα, είτε είναι αντιεξουσιαστές που τιμωρούνται εξοντωτικά από την δικαιοσύνη. Είναι συχνό το φαινόμενο, όταν συλλαμβάνεται κανείς για κλοπές ή διαρρήξεις, να του φορτώνουν όλες τις αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες που έγιναν στην γειτονιά, οπότε μικροεγκληματίες τιμωρούνται με δρακόντειες ποινές. Οι φυλακές τύπου Γ περιλαμβάνονται στον Νέο Σοφρωνιστικό Κώδικα, για τον οποίο αντιδρούν μαζικά κρατούμενοι με απεργίες πείνας. Αυτού του είδους οι φυλακές έχουν ως στόχο την απομόνωση και την ψυχική φθορά των κρατουμένων. Αναμένεται να κρατηθούν σε αυτές αποκλειστικά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και όχι οι παιδοβιαστές που αφήνονται ελεύθεροι από αστυνομία και δικαιοσύνη. 

Εφαρμόζουμε αυστηρά τη νομοθεσία για την φθορά της δημόσιας περιουσίας, ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο μετρό, τα λεωφορεία, τα δημόσια κτίρια που αποτελούν περιουσία όλων των Ελλήνων

Τώρα πώς δεξιοί άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ θεώρησαν πρωταρχικής σημασίας την φυλάκιση για γκράφιτι ή την κοπή μιας χειρολαβής από μαθητές, είναι απορίας άξιο. Δεν προχώρησε κάτι τέτοιο, αλλά μίλησε στην ψυχούλα κάθε συντηρητικού γεροντιού που αρέσκεται να λέει στα οικογενειακά τραπέζια πως «ο Παπαδόπουλος έκανε δρόμους».

Καταργούμε άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα δημόσια Πανεπιστήμια να γίνουν, από χώροι ανομίας, ξανά κύτταρα γνώσης και έρευνας

Το είπαν και το έκαναν. Προσέλαβαν Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά όχι για τα υποτίθεται προβληματικά Πανεπιστήμια. Κυρίως αρέσκονται στο να μπαίνουν κραδαίνοντας τα όπλα τους στα Πανεπιστήμια ή να έχουν στατικές φρουρές στο ΑΠΘ. Βέβαια όποιος δεν ζει κλεισμένος σε γυάλα, γνωρίζει πως όπου βρίσκεται η Αστυνομία ενάντια σε διαδηλωτές, δημιουργούνται επεισόδια. Αν δεν βρίσκονται μπροστά σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, οι διαμαρτυρίες εξελίσσονται ειρηνικά. Τουλάχιστον μπήκαν κάποιοι αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια και ένιωσαν μια περηφάνια οι γονείς τους. Ταυτόχρονα, οι φιλικοί πρυτάνεις βρίσκουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα δακρυγόνα και οι κρότου-λάμψης στην συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ.

Τι δεν είπαν αλλά το έκαναν

Αυτό που δεν μας είχαν πει ήταν πως θα δολοφονούσαν Ρομά, πως αστυνομικοί θα βίαζαν κορίτσια μέσα στα Α.Τ., πως θα επιτίθονταν με την αύρα με το όνομα «Αίαντας» σε δικηγόρους ή αντιφασίστες διαδηλωτές την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της Χ.Α., πως θα συνελάμβαναν αθώους που έπαιζαν μπάσκετ και θα τους φόρτωναν κακουργήματα και παρατσούκλια (σ.σ. «Ινδιάνος»), πως θα απειλούσαν με βιασμό ή θα επιτίθονταν σεξουαλικά σε κορίτσια ή αγόρια στα Εξάρχεια, στην Νέα Σμύρνη και κυρίως σε όλη την Αττική. Τα εγκλήματα που ευθύνονται ηθικά οι Χρυσοχοΐδης και Θεοδωρικάκος μέσω των υφισταμένων τους και των... ΕΔΕ χωρίς αντίκρισμα είναι εκατοντάδες σε μόλις 3μιση χρόνια. Μην τους κρίνουμε όμως αυστηρά. Θα μπορούσαν να είχαν απαγορεύσει διαδηλώσεις και πορείες ή να μπαίνουν σε σπίτια χωρίς ένταλμα και να χτυπούν πολίτες. Α! Το έκαναν και αυτό.

Εξάρχεια και καταλήψεις

Η ανασφάλεια που νιώθει κανείς στα Εξάρχεια είναι μεγάλη. Στο παρελθόν άφηναν τις ναρκομαφίες και την εγκληματικότητα ανεξέλεγκτη ή ωθούσαν τους ναρκομανείς στα Εξάρχεια από άλλες περιοχές ώστε να «υποβαθμιστεί η περιοχή» στα μάτια του real estate και να πωλούνται τα σπίτια σε μεσιτικά σε εξευτελιστικές τιμές. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ναρκομαφίες δούλευαν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Το gentrification ή αλλιώς εξευγενισμός ήρθε στα Εξάρχεια, την μοναδική συνοικία για το πολιτικό της πνεύμα και την έλλειψη κάδων σκουπιδιών! Αυτό είναι μια προσφορά του κυρίου Μπακογιάννη που υποχρεώνει τους πολίτες των Εξαρχείων να... βγάζουν βόλτα τα σκουπδια τους σε άλλες γειτονιές ώστε να τα πετάξουν! Πλέον η Αστυνομία φυλάει την Λαμαρίνη σύμφωνα με το σύνθημα, δηλαδή τα έργα του μετρό που έγιναν έτσι ώστε να καταστραφεί η Πλατεία Εξαρχείων όπως την γνωρίζαμε. Ενίοτε βάζουν μέσα από τις λαμαρίνες κανέναν περαστικό και τον χτυπάνε ή τον ληστεύουν, όπως γίνεται και με τους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Βέβαια, αν σε ληστεύει και σε χτυπά η Ελληνική Αστυνομία είναι τιμή σου, λογικά. Ειδικά αν μετά τον ξυλοδαρμό δεν σε συλλάβουν και να σου φορτώσουν τον μισό ποινικό κώδικα. Ως μπόνους τα όργανα της τάξης χτυπούν και στοχοποιούν δημοσιογράφους και τους ήρωες φωτογράφους ή καταγράφουν διαδηλωτές απλά γιατί συμμετέχουν σε πορείες.

Στο ζήτημα των καταλήψεων γίνονταν συχνές επιχειρήσεις συνοδεία των φιλοκυβερνητικών τηλεοπτικών ΜΜΕ και της ΕΡΤ, οι συλλήψεις ήταν πολλές, ανακαταλήψεις έγιναν σπάνια. Οι πιο πολλοί κατειλημμένοι χώροι ήταν καταλήψεις στέγης, που φιλοξενούσαν Έλληνες και πρόσφυγες. Για την ώρα, η ανάπλαση του λόφου Στρέφη έχει σταματήσει. Εκεί, στο γήπεδο του μπάσκετ οι αστυνομικοί τραμπούκιζαν γονείς και παιδιά επειδή τόλμησαν να μείνουν στα Εξάρχεια.

Αυτά λοιπόν είπαν για την Ασφάλεια, για αυτά τους ψήφισαν και αυτά έκαναν. Σας αφήνουμε με τον υπουργό Υγείας που τότε το έπαιζε κομάντο, ψιθυρίζοντας τα ξημερώματα σε ένα θεατράλε σόου 16 δευτερολέπτων (τόσο το έλεγε η ψυχούλα του) και πλέον καταστρέφει την χώρα από το πόστο του υπουργού Υγείας. Αν ζαλιστήκατε από το διάβασμα, πάρτε ένα ντεπόν -αν έχετε- και δείτε το καλύτερο προεκλογικό βίντεο του υπουργού Υγείας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ