Αισιόδοξη τροπή για τον φοιτητή του Ρουβίκωνα - μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου (video ρεπορτάζ)

Σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο παρακολουθήσαμε μέρος της δίκης μέλους του φοιτητικού τμήματος Ρουβίκωνα που αντιμετώπιζε κακουργηματική δίωξη για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο του 2021. Του είχαν χρεώσει κατοχή και ρίψη μολότοφ παρότι δεν βρέθηκε πάνω του σακίδιο ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Με μία, μόνο μία μαρτυρία.

Αισιόδοξη τροπή για τον φοιτητή του Ρουβίκωνα - μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου (video ρεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο συγκεκριμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 10ης Φεβρουαρίου του 2021, οι γνωστοί-άγνωστοι της ομάδας ΔΕΛΤΑ, μαζί με τα ΜΑΤ, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και προέβησαν σε περισσότερες από 50 προσαγωγές στον σωρό. Σημειώνεται πως ήταν η πορεία όπου έσπασαν το κεφάλι ενός παιδιού στην Ομόνοια (κρανιακό κάταγμα, ναι), μακριά από οποιαδήποτε επεισόδια με χτύπημα πυροσβεστήρα. Μια απόπειρα ανθρωποκτονίας που ποτέ δεν διώχθηκε καθώς ο νεαρός φοβήταν για την ζωή του. Από τις δεκάδες προσαγωγές αποφασίστηκε μια από αυτές να μετατραπεί σε σύλληψη και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η Τυχαία Κράτηση Ενός Ρουβικωναίου

Από όλους τους κατηγορούμενους με οποιαδήποτε κατηγορία, στην ΓΑΔΑ μένει μόνο το μέλος του Ρουβίκωνα το οποίο είχε χτυπηθεί βάναυσα. Αυτός ήταν και το θύμα της κακουργηματικής δίωξης γιατί κάπως έπρεπε να αιτιολογηθεί ο ξυλοδαρμός του. Οι μάρτυρες υπεράσπισής μίλησαν για τον χαρακτήρα της συλλογικότητας και πως στην συνέλευση σχετικά με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο, δεν είχε αποφασιστεί καμία ιδιαίτερα δυναμική παρουσία, καθώς γνώριζαν εκ των προτέρων πως η Φοιτητική Ομάδα του Ρουβίκωνα θα πήγαινε συνοδεία ΜΑΤ σε όλη την διαδρομή (σ.σ. ήταν η εποχή με την απεργία πείνας του Κουφοντίνα, εν μέσω περιορισμών στην κυκλοφορία). Μίλησαν για τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και μίλησαν για την βίαιη επίθεση των ΔΕΛΤΑ, όπου αποτυπώθηκε τραυματισμός διαδηλωτή από μηχανή που τον χρησιμοποίησε ως φρένο και την αποτύπωση του συμβάντος από drone. Ακόμα αναφέρθηκαν οι συλλήψεις στον σωρό και η μεγάλη χρήση χημικών.

Μετά κλήθηκε να καταθέσει ο άνδρας των ΜΑΤ που υπήρξε μάρτυρας του περιστατικού. Αυτός ανέφερε πως είδε τον φοιτητή Δ.Α. να πετάει την μολότοφ και τον κυνήγησε. Ανέφερε πως τον είδε καθαρά και πως θυμόταν πως ήταν αυτός. Βέβαια στην εξέταση από την συνήγορο υπεράσπισης Άννυ Παπαρούσου, δεν μπόρεσε να αναφέρει αν φορούσε κάτι χαρακτηριστικό ώστε να τον θυμάται (σ.σ. έστω αν είχε χαρακτηριστικά παπούτσια ή κάποιο έμβλημα εταιρείας στα ρούχα), ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν είχε μαζί του σακίδιο. Εκεί το ακροατήριο έμεινε με την απορία για να ενημερωθεί πως εντέλει στην έκθεση σύλληψης δεν υπήρχε σακίδιο. Άρα για ένα κομμάτι της πορείας που συνοδεύθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος από τα ΜΑΤ (και δεν μπορούσε να βγει και να μπει κανείς), ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κρατάει ένα μπουκάλι μολότοφ από την αρχή της πορείας μέχρι την σύλληψή του! Λιγάκι απίθανο δηλαδή. Ακόμα ο αστυνομικός ρωτήθηκε για την ορατότητα και απάντησε πως ήταν κακή, λόγω της χρήσης δακρυγόνων. Παρ' όλα αυτά επέμεινε πως είναι 100% βέβαιος πως ο κατηγορούμενος έριξε την βόμβα μολότοφ.

Εντέλει και αφού ο αστυνομικός υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις, ρωτήθηκε από την συνήγορο υπεράσπισης ποιος αστυνομικός έκανε την σύλληψη, για να λάβει την απάντηση πως ήταν ο μάρτυρας. Οπότε η συνήγορος ζήτησε την εξαίρεση της μαρτυρίας του αστυνομικού, καθώς δεν επιτρέπεται ο μάρτυρας κατηγορίας να είναι ο αστυνομικός που έκανε την σύλληψη για λόγους προκατάληψης εις βάρος του κατηγορουμένου. Η μαρτυρία ήταν και η μοναδική ενάντια στον φοιτητή, σε μια κλασικά εικονογραφημένη σύλληψη διαδηλωτή.

Όλα μοιάζουν θετικά για τον φοιτητή, πλην του γεγονότος πως κανείς δεν θα τιμωρηθεί για τον -από όσα φαίνονται- αναίτιο ξυλοδαρμό του, ούτε για τις -από όσο φάνηκε- αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του.


20/20 UPDATES

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Σοφοκλής Αρχοντάκης

Κάμερα-ήχος: Μαρία Γαλάτη

Μοντάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ