Η εισβολή στις κρατικές δομές της Βραζιλίας και η σύνδεσή της με την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο (videos)

Ο Λούλα μιλά ξεκάθαρα για ανοχή των αστυνομικών αρχών απέναντι στους φασίστες.

Η εισβολή στις κρατικές δομές της Βραζιλίας και η σύνδεσή της με την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο (videos)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Κυριακή 8/1 εκατοντάδες οπαδοί του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, εισέβαλαν στο Κογκρέσο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, μόλις μια εβδομάδα αφότου την εξουσία ανέλαβε ο κεντροαριστερός Λούλα.

Περίπου 3.000 οπαδοί του δεξιού πρώην προέδρου εισέβαλαν σε κρατικές δομές και άφησαν πίσω τους το χάος. Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας έσπευσαν να καταδικάσουν μια ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». 

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ, ανέφεραν ότι «Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».

Η εισβολή σε δημόσια κτήρια από τους οπαδούς του Μπολσονάρου, που οδήγησε στη σύλληψη περίπου 1.200 ατόμων, προμηνύει βαθιά πολιτική κρίση στη Βραζιλία, με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης να τη συγκρίνουν με την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Το BBC γράφει ότι η εισβολή σε δημόσια κτήρια έχει εξαιρετική ομοιότητα με εκείνη στο Καπιτώλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο.

Το BBC επικαλείται ένα podcast του Στιβ Μπανόν, πρώην συμβούλου του Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία από τον πρώτο γύρο και επί εβδομάδες διέδιδε αβάσιμες φήμες για νοθεία στην κάλπη.

Ουσιαστικά αυτό που υπονοεί είναι ότι ο Μπανόν προσπάθησε να «εξαγριώσει» τους οπαδούς του Μπολσονάρου, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Βραζιλίας.

Να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν την εξέγερση στο αμερικανικό Καπιτώλιο, ο Μπάνον είχε δηλώσει στους οπαδούς του μιλώντας στο podcast: «Αύριο θα ξεσπάσει η κόλαση».

Αντίστοιχη τοποθέτηση έχουν και οι NYT, που σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρου προσπαθούσε να υπονομεύσει τα εκλογικά αποτελέσματα όταν έχασε στις εκλογές, με τον ίδιο περίπου τρόπο που έπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η εισβολή στα κρατικά κτήρια δηλαδή έχει ενδεχομένως στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών και την επαναφορά του Μπολσονάρου στην εξουσία.

Το σκηνικό της εισβολής μοιάζει τρομακτικά με εκείνο του Καπιτωλίου με τον όχλο να επιτίθεται στην αστυνομία, να προκαλεί ζημιές και να κλέβει αντικείμενα φέρνουν στη μνήμη τον Ιανουάριο του 2021.

Ο αριστερός πρόεδρος, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε μια ομοσπονδιακή επέμβαση ασφαλείας στη Μπραζίλια -θέτοντας την αστυνόμευση υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης- που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αφού οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας αρχικά συντρίφθηκαν από τους εισβολείς.

Όπως ανέφερε, τα όργανα επιβολής του νόμου έδειξαν «ανικανότητα, κακή πίστη ή κακία» και υποσχέθηκε ταχεία δράση.

Ο Μπολσονάρου απάντησε στις επιθέσεις της Κυριακής με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίζοντας το ιστορικό του στην κυβέρνηση, ενώ είπε ότι η εισβολή σε δημόσια κτήρια ξεπέρασε τα όρια.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, εντός του νόμου, αποτελούν μέρος της δημοκρατίας», έγραψε στο Twitter. «Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι εισβολές σε δημόσια κτήρια, όπως αυτές που έγιναν σήμερα, καθώς και εκείνες που ασκεί η αριστερά το 2013 και το 2017, αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα».

Ο Μπολσονάρου, συνεργάτης του Τραμπ που δεν έχει ακόμη παραδεχτεί την ήττα του, διατύπωσε τον ψευδή ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας ήταν επιρρεπές σε νοθεία, προκαλώντας έναν βίαιο όχλο αρνητών εκλογών.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες έγραψε ότι οι επιθέσεις «θα μπορούσαν να έχουν συμβεί μόνο με τη συναίνεση, ή ακόμη και την άμεση ανάμειξη, των αρχών δημόσιας ασφάλειας και πληροφοριών».

Δύο Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Αλεξαντρία Οκάσιο-Κορτέζ και ο Χοακίν Κάστρο, ζήτησαν την έκδοση του Μπολσονάρου από τις ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται εκεί ήδη πριν την ορκωμοσία του Λουλά.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα», είπε η Οκάσιο-Κορτέζ, ενώ συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

«Σχεδόν δύο χρόνια μέχρι σήμερα, το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, βλέπουμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε αυτό που ονόμασε «επίθεση στη δημοκρατία και στην ειρηνική μεταφορά εξουσίας στη Βραζιλία», προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας «έχουν την πλήρη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευτεί».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ