SOS από τους παθολόγους του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» - Κάνουν λόγο για πληρότητα 500%

Οι παθολογικές κλινικές στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» κατέρρευσαν. Τον τελευταίο μήνα η πληρότητα φτάνει και το 500%, δηλαδή κλινικές με 27 κρεβάτια νοσηλεύουν 130 περιστατικά. Για αυτούς τους ασθενείς δουλεύουν ελάχιστοι γιατροί. Ένας ειδικευόμενος φτάνει να είναι υπεύθυνος για 25 περιστατικά.

SOS από τους παθολόγους του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» - Κάνουν λόγο για πληρότητα 500%
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η έκφραση «τριτοκοσμικές συνθήκες» δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το πού έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική τη Δημόσια Υγεία.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, Συμβασιούχος επιμελήτρια Β' Παθολόγος, Γενικό συμβούλιο ΟΕΝΓΕ, ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», είναι σαφής:

«Όλοι οι γιατροί καθημερινά φεύγουν μετά τις 8 το βράδυ από το νοσοκομείο όταν η βάρδια τους τελειώνει στις 3 μμ. Κανένας γιατρός δεν παίρνει ρεπό με αποτέλεσμα κάποιοι να δουλεύουν 48 ώρες χωρίς μισό λεπτό ύπνου. Οι ασθενείς περιμένουν δύο μέρες στο ΤΕΠ για να βρουν ένα ράντζο. Λίγες μέρες πριν υπήρχαν δέκα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Πήγαμε στη διοίκηση του νοσοκομείου και μας είπε να λύσουμε το θέμα μόνοι μας. Η ασφάλεια δεν υπάρχει ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους γιατρούς. Η εκπαίδευση έχει σταματήσει εδώ και μήνες. Έχουμε κινητοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2022 αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ζητήσαμε αύξηση των οργανικών θέσεων. Ο "Γεννηματάς" έχει 30 θέσεις για παθολόγους όταν μικρότερα νοσοκομεία έχουν περισσότερες (ενδεικτικά "Λαϊκό" 42, "Σωτηρία" 36). Στις γενικές εφημερίες η διοίκηση θεωρεί ασφαλές να εφημερεύουν τρεις γιατροί, εκ των οποίων συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε έξι μήνες εμπειρία. Αποφασίσαμε για άλλη μια φορά κινητοποιήσεις και απευθυνθήκαμε στα σωματεία μας. Μόνο με απεργίες που διεκδικούν προσλήψεις μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Το υπουργείο και η διοίκηση αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των ανθρώπων ούτε για τους εργαζόμενους. Μέσα από την υποβάθμιση θα φέρουν την ιδιωτικοποίηση.

Δεν θα περάσει! Ζητάμε τη στήριξη όλων!».

Κείμενο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

Σήμερα οι γιατροί μοίρασαν το παρακάτω κείμενο στα ΤΕΠ, σε απόγνωση πλέον από τη από την συνεχή απαξίωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου:

«Αγαπητοί-ες ασθενείς και συνοδοί, για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί και που θα βιώσετε σήμερα στα επείγοντα του νοσοκομείου μας.

- Θα συναντήσετε ένα εξουθενωμένο προσωπικό, λίγους επιμελητές γιατρούς και νοσηλευτές και ακόμα λιγότερους ειδικευόμενους, ειδικά παθολόγους.

- Θα περιμένετε να εξεταστείτε στα περισσότερα τμήματα για πάνω από 8 έως 12 ώρες...

- Αν χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή να γνωρίζετε ότι μάλλον θα βρεθεί κρεβάτι για κάποιους από εσάς την επόμενη μέρα το βράδυ, αφού περιμένετε "υπομονετικά" πάνω σε φορείο μέσα στα επείγοντα...

- Αν κάνετε εισαγωγή στην παθολογική κατά πάσα πιθανότητα θα νοσηλευτείτε σε άσχετη κλινική, εκεί δηλαδή που θα βρεθεί κενό κρεβάτι η ράντζο.

- Θα περιμένετε για τις  εξετάσεις σας ή για την εισαγωγή σας, κάποιες ώρες για τραυματιοφορέα διότι είναι μόλις δύο άτομα για εκατοντάδες περιστατικά , για να καταλήξει ο συνοδός σας να σέρνει ο ίδιος το φορείο του ασθενούς σας με έναν από αυτούς...

- Θα συναντήσετε στην αναμονή ασθενείς που θα έχουν έρθει από άλλα νοσοκομεία γιατί εκεί δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος , ή η μία ή η άλλη ειδικότητα κτλ...

- Θα συναντήσετε ασθενείς που προσήλθαν με το ΕΚΑΒ ή το αυτοκίνητο τους από την Καλαμάτα, τη Θήβα, τη Χαλκίδα αλλά και ασθενείς από όλα τα νησιά του Αιγαίου γιατί εκεί δεν έχουν νοσοκομεία ή αυτά που υπήρχαν τα διαλύσανε.

- Θα δείτε με τα μάτια σας ότι δίπλα σε βαριά περιστατικά, δίπλα στον ασθενή που διασωληνώνεται, θα περιμένει κάποιος με πονοκέφαλο ή γαστρεντερίτιδα, ή ένα ελαφρύ θλαστικό τραύμα γιατί έχει κλείσει το κέντρο υγείας της γειτονιάς του.

Από τη δική μας τη μεριά σας κάνουμε γνωστό ότι για την εξωφρενική αυτή κατάσταση και ειδικά για την έλλειψη προσωπικού και ειδικά παθολόγων έχουμε μήνες τώρα ενημερώσει την διοίκηση, την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Η ντροπή δική τους και όχι δική μας...

Να γνωρίζετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από την μεριά του κράτους, ότι το μόνο που γίνεται είναι να ιδιωτικοποιείται όλο και περισσότερο το ΕΣΥ αντί να ενισχύεται.

Σας καλούμε σε συμπαράσταση στον αγώνα μας για Μαζικές Προσλήψεις και Ποιοτική Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία εξάλλου από εσάς είστε επίσης εργαζόμενοι, κακοπληρωμένοι, συμβασιούχοι που σας έχει γονατίσει η ακρίβεια γιατί βλέπετε το πενιχρό σας εισόδημα να εξανεμίζεται.

Θα βρισκόμαστε στην θέση μας όπως πάντα, θα σας εξετάσουμε όλους και όλες, αλλά καμία ευθύνη δεν φέρουμε για την καταρράκωση της αξιοπρέπειας σας στις παρούσες συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας που σας καταδικάζουν η διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας αλλά και για την δική μας εξουθένωση».

 

Photo cover: healthreport.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ