Συγκλονιστικό το συνολικό ποσοστό των αυτοκτονιών του 2022

Kατά 25% αυξήθηκε το ποσοστό των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022 και δεν υπήρξε καμία κρατική μέριμνα.

Συγκλονιστικό το συνολικό ποσοστό των αυτοκτονιών του 2022
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ένα συγκλονιστικό ποσοστό αυτοκτονιών: έφτασαν τις 600, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο αυτοκτονίες την ημέρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, που κατέγραψε τους θανάτους, από το 2020 έως το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 25%, ποσοστό που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τα ψυχικά προβλήματα, ενώ πολλές φορές δεν δηλώνεται η αυτοκτονία ως αιτία θανάτου λόγω πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων παραγόντων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΚΛΙΜΑΚΑ, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες, ποσοστό 78%, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών, ενώ το 22% αφορά τις γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων 35 - 39 ετών.

Είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών σε νεαρές ηλικίες, από 20 ετών και άνω, σε σχέση με τα στοιχεία του 2021.

Στην Κρήτη καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών, συνολικά, το οποίο ανέρχεται στο 17%, μια περιοχή η οποία για τους ειδικούς παρουσιάζει διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονιών - πράγμα που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει και τόσο καθώς η αυστηρή και "κλειστή" νοοτροπία του νησιού, η καταπίεση και ο αναχρονισμός που επικρατεί σε πολλά επίπεδα να αποβαίνουν μοιραία για πολλούς κατοίκους.

Για το 2022, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών κατέγραψε επίσης 11 αυτοκτονίες εντός των φυλακών, 7 σε σταθμούς μετρό η τρένων, 8 μέσα σε νοσοκομεία και 3 σε στρατόπεδα, ενώ καταγράφηκαν ακόμη 11 αυτοκτονιών εντός των σωμάτων ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών.

Να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν ακόμα 4 αυτοκτονίες, οι οποίες ακολούθησαν μετά από γυναικοκτονίες.

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών κατέγραψε επίσης και τους επιζώντες αυτοκτονίας, διενεργώντας ψυχολογικές αυτοψίες, από τις οποίες και διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ήθελαν να βάλουν τέλος στην ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή/και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας ή/και ψυχικής ασθένειας, γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη της απαραίτητης προσοχής που λάμβανε ο αυτόχειρας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που δεν έχει λάβει ακόμη θεσμικές πρωτοβουλίες για προστασία και την παροχή βοήθειας σε άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις, μια "τρύπα" η οποία αν είχε καλυφθεί έγκαιρα θα είχε προληφθεί σχεδόν το 95% των αυτοκτονιών.

Η έγκαιρη και ουσιαστική πρόληψη της αυτοκτονίας στην Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή πολιτικές για την αντιμετώπιση της, θεσπίζοντας οργανισμούς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εντός των σχολείων, των μονάδων υγείας, των χωρών εργασίας, οι οποίες χρειάζεται να λειτουργούν αποτελεσματικά, για να αποφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ