Αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ - Η δικαιοσύνη τελικά πότε θα έρθει;

Αναβλήθηκε, για τις 15 Δεκεμβρίου 2023, η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, καθώς την αναβολή της ζήτησε η υπεράσπιση του μεσίτη, Αθανασίου Χορταριά, ισχυριζόμενος ότι ο δικηγόρος του είχε άλλη υπόθεση.

Αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ - Η δικαιοσύνη τελικά πότε θα έρθει;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πρόεδρος της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα του, ωστόσο απαίτησε να παρίσταται ο συνήγορος του μεσίτη στο δικαστήριο στην επόμενη συνεδρίαση, διαφορετικά θα οριστεί άλλος, ώστε να ξεκινήσει η δίκη.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Ζακ μεσίτης, Αθανάσιος Χορταριάς, δυο μήνες αφού του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα έτη, αποφυλακίστηκε, καθώς πήρε αναστολή. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης της αναστολής, η οποία θα δικαστεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στον δεύτερο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Ζακ, τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο, είχε επίσης καταδικαστεί πρωτόδικα σε δέκα χρόνια κάθειρξη και δεν του είχε αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Βέβαια, παραμένει ελεύθερος, καθώς λόγω ηλικίας, αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στην Ευρωβουλή η Ελένη Κωστοπούλου

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το αίτημα της μητέρας του Ζακ, που αφορά το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας με αφορμή τον ρόλο των αστυνομικών στο φονικό λιντσάρισμα του γιου της και την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η Ελένη Κωστοπούλου στην αίτησή της αναφερόταν στην αστυνομική κτηνωδία και την υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας στην Ελλάδα και ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας», ενημερώνοντας παράλληλα και για τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στη βασανιστική δολοφονία του γιου της.

Στην αίτησή της, η κ. Κωστοπούλου σημειώνει ότι υπάρχει βίντεο που απεικονίζει την κτηνώδη και απάνθρωπη μεταχείριση του γιου της από τέσσερις αστυνομικούς που τον κλοτσούσαν, τον χτυπούσαν και τον έσερναν στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος, ενώ αιμορραγούσε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

«Του πέρασαν χειροπέδες τόσο σφιχτά που οι διακομιστές δεν μπορούσαν να τις κόψουν και δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια ανάνηψης», αναφέρει η μητέρα του Ζακ.

Τόσος πόνος, τόση αδικία, τόση απέχθεια προς τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη, αξίζουν μια δίκαιη και λυτρωτική απόφαση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ