Λευτέρης Κρέτσος: περήφανος και χαρούμενος για την αποκάλυψη της αλήθειας

Κατέπεσε και αυτό το fake news της ΝΔ περί «στημένου διαγωνισμού» για τις τηλεοπτικές άδειες και περί «ευνοϊκής μεταχείρισης» για τα «βοσκοτόπια Καλογρίτσα».

Λευτέρης Κρέτσος: περήφανος και χαρούμενος για την αποκάλυψη της αλήθειας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον Λευτέρη Κρέτσο και εκείνος μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5»  μεταξύ άλλων είπε: «Τελείωσε το παραμύθι περί στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και περί ευνοϊκής μεταχείρισης για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Είμαι περήφανος και χαρούμενος καθώς αποκαλύφθηκε η αλήθεια μετά από σχεδόν 8 χρόνια πρωτοφανών επιθέσεων. Είναι μία καλή μέρα είπε ο κ. Κρέτσος μετά την πανηγυρικά αθώωση του ίδιου και των μελών της επιτροπής για μία δημοπράτηση δημοσίου συμφέροντος την οποία πολέμησαν οι καναλάρχες που έκαναν τα πάντα για να την ανατρέψουν».

«Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τόσο τους κατηγορούμενους, όσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούστηκε με μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας. Είναι από την άποψη αυτή μια νίκη της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Λευτέρη Κρέτσου, Γιάννης Μαντζουράνης. «Η δίωξη του Λευτέρη Κρέτσου και των μελών της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτέλεσε μια προσπάθεια: Πρώτον, καθεστωτικής αντεκδίκησης εναντίον όσων τόλμησαν να βάλουν μετά από δεκαετίες και με όρους διαφάνειας τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να υποχρεώσουν τους ολιγάρχες της ενημέρωσης να πληρώσουν για τη χρήση δημόσιων συχνοτήτων.  Και δεύτερον, προειδοποίησης ότι όποιος αγγίζει τους ανέγγιχτους θα υποστεί τα επίχειρα», επισημαίνει στη δήλωσή του.

Να σημειωθεί ότι την αθώωση Κρέτσου και των πέντε μελών της Επιτροπή είχε προτείνει στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας.

Το ιστορικό 

Ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της Επιτροπής, κατηγορούνταν ότι προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη», για να λάβει τηλεοπτική άδεια. Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία είχαν καταθέσει το 2016 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου τρεις βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν και το 2016 η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αιφνιδίως ανασύρθηκε το 2019.

Το σκεπτικό και η εισαγγελική αγόρευση

Το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ομόφωνα αθώους τον πρώην γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τα πέντε μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και τον επιχειρηματία Ιωάννης-Βλαδίμηρο Καλογρίτσας που δικάστηκε για ηθική αυτουργία στην πράξη των υπολοίπων.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας: «Η Επιτροπή έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεσή της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από την Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση, θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε», είπε η εισαγγελική λειτουργός η οποία τόνισε πως «δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι».

Ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είπε στην απολογία του: «Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριό σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί» ανέφερε απολογούμενος. Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχαν δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Αναφερόμενος στα κατηγορούμενα μέλη της Επιτροπής ο κ. Κρέτσος είπε: «Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση. Να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση. Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή την οποία εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με την Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δεν μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες ο κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως».

Ανακοίνωση εξέδωσε Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου

«Ούτε «βοσκοτόπια» λοιπόν ούτε «εύνοια» προς τον κ. Καλογρίτσα με την βούλα της Δικαιοσύνης. Όλα ψέματα!»

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε από το βήμα της Βουλής για «στημένο διαγωνισμό» σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο Λευτέρης Κρέτσος αθωώθηκε ομόφωνα, όπως και πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού. Το μόνο που έμεινε πια στον κ. Μητσοτάκη είναι η συμμαχία με τον άλλοτε συνεργάτη του κ. Θεοδωρικάκου και τον δικηγόρο του κ. Λοβέρδο, να κατασκευάζουν συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ως φθηνό αντιπερισπασμό από την εκτροπή των υποκλοπών. Αποδεικνύεται πλέον ότι όλα στήθηκαν, προκειμένου να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στο δημόσιο ταμείο από την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων. Το ερώτημα είναι ένα: Θα βρει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που εξαπολύει εδώ και εφτά χρόνια και επανέλαβε ακόμη και σήμερα από το βήμα της Βουλής;»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ