Γαλάζια κοράκια: Και η ΛΑΡΚΟ στα χέρια της ΤΕΡΝΑ του πεθερού του Γεραπετρίτη

Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings του πεθερού του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, πέρασε και η ΛΑΡΚΟ.

Γαλάζια κοράκια: Και η ΛΑΡΚΟ στα χέρια της ΤΕΡΝΑ του πεθερού του Γεραπετρίτη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον Φεβρουάριο του 2020, σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει στο σφυρί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανική μονάδα της χώρας. Τη μοναδική στην Ε.Ε. βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου και μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ τα έχει όλα: κατασπατάληση των κεφαλαίων της, κάκιστη διαχείριση, διορισμούς «δικών» μας παιδιών, συστηματική απαξίωση και ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν. Από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά -μικρή παύση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και με την επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας το 2019 που αναλαμβάνει την υπόθεση (ω! τι έκπληξη), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η ιστορία της είναι αυτή. Πωλείται ή κλείνει.

Λίγο πριν από την καραντίνα, η ΛΑΡΚΟ μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίζεται ο νόμος 4664 με ρυθμίσεις για την εταιρεία και μετά τις απαραίτητες «διορθώσεις» που περνούν μέσα στην τροπολογία στον νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης, ξεκινάει η πιο σαθρή διαδικασία διαγωνισμού πώλησης στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας: Η εμβληματική μάχη της ΛΑΡΚΟ - Ούτε βήμα πίσω

Το 20/20 ήταν δίπλα στους συνεχείς αγώνες του σωματείου της εταιρείας, με απανωτά δημοδιεύματα που περιέγραφαν, εξηγούσαν και προειδοποιούσαν για την φριχτή κατάληξη:

Εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα - Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ σε μία νύχτα

Η τελική μάχη για την ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Με αντίτιμο 6 εκατομμύρια ευρώ η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εξαγοράζει και επίσημα το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ αφού ανακηρύχθηκε προτιμητέος (όχι μειοδότης) επενδυτής και στην β΄φάση του διαγωνισμού για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της που διενεργήθηκε από τον ειδικό διαχειριστή. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Κατόπιν κοινοποίησης στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της έκθεσης αξιολόγησης και κατακύρωσης της Β’ Φάσης του Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού, και παρέλευσης της εκ του νόμου τασσόμενης προθεσμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 8 (γ) του Ν. 4664/2020, η Β’ Φάση του Διαγωνισμού της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρία Λάρκο» υπό ειδική διαχείριση του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 (ΛΑΡΚΟ) κατακυρώνεται στην ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS, η οποία αναδεικνύεται ως Προτιμητέος Επενδυτής για τη μεταβίβαση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων».

Η  σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης του εργοστασίου και των μεταλλείων έχει ήδη ξεκινήσει, πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει σχεδόν τρεις μήνες. Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ κοινοποίησε στα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας, την εισήγηση της για την ανάδειξη της κοινοπραξίας ως προτιμητέου επενδυτή. Μετά από την παρέλευση πέντε ημερών, όπως ορίζει ο νόμος, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε άλλη γνώμη από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, ο διαγωνισμός για την πώληση των μεταλλείων κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία. Είχε προηγηθεί η ανάδειξή της ως προτιμητέου επενδυτή και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε προσφέρει 5 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ΛΑΡΚΟ: Με αντίτιμο 6 εκατ. νέο αφεντικό η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, ζητήθηκε από την κοινοπραξία να βελτιώσει το αρχικό τίμημα.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση

Οι συμβάσεις των εργαζομένων παρατάθηκαν έως τις 15 Ιουλίου. Μετά και αν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί η ΛΑΡΚΟ θα περάσει στα χέρια της ΤΕΡΝΑ απαλλαγμένη από βάρη πιστωτών και χωρίς τους εργαζόμενούς της. Οι εκλογές που θα μεσολαβήσουν και η ενδεχόμενη αντίδραση της ιρλανδικής εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, που κυρήχθηκε  έκπτωτη η ιρλανδική εταιρία, η οποία ήταν αρχικά προτιμητέος επενδυτής, με τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι νομικοί που ανέλαβαν να εξετάσουν το αίτημα της κοινοπραξίας με βασικό επιχείρημα στο ότι η εγγυητική που προσκόμισε η ανταγωνίστρια της δεν ήταν από την ίδια, αλλά από συνδεδεμένη εταιρία  αποφάνθηκαν ότι πράγματι υπήρχε σύγκρουση με τους όρους του διαγωνισμού και έδωσαν «το πράσινο φως» για την κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία.

Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;

Το αναρτημένο στο site της εταιρείας ΤΕΡΝΑ το βιογραφικό του Μιχαήλ Γουρζή, τα λέει όλα εκτός από μια μικρούτσικη λεπτομέρεια: Η κόρη του δικηγόρος Αλεξάνδρα Γουρζή, είναι σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Και τι με αυτό θα μας πείτε. Απαγορεύεται

Φυσικά κι όχι. Όπως και δεν απαγορεύεται να γράψουμε και εμείς για τη στενή οικογενειακή σχέση του με την εταιρεία που όποια πέτρα-της διακυβέρνησης της χώρας μέσω του.. επιτελικού κράτους που εμπνεύστηκε και εφαρμόζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης σηκώσεις- θα βρεις από κάτω.

Αντί επιλόγου 

Στο μεταξύ τα γαλάζια κοράκια πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της θρυλικής ΛΑΡΚΟ, με τίτλους όπως αυτόν: «Επενδυτής αναγεννά την χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ». 

Και επιχειρήματα όπως αυτά: 

«Επανεκκίνηση για την βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου με επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ.».

«Νέα εποχή ανοίγει για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, τη βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου, η οποία για 30 και πλέον χρόνια είχε χαρακτηριστεί από την κακοδιαχείριση, τις μεγάλες οικονομικές ζημιές και τα χρέη». 

«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ κλείνει κι ένας πολυετής κύκλος με πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας για παλιές παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 150 εκ. ευρώ που είχαν δοθεί στη βιομηχανία».

Αυτό που δεν υπολογίζουν τα γαλάζια κοράκια είναι ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου, μεσολαβούν εκλογές. Και η αντιπολίτευση που διεκδικεί την κυβέρνηση της χώρας έχει άλλη γνώμη. 

Στη δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής Φθιώτιδας και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με την κατακύρωση της Β’ Φάσης του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ την διατυπώνουν με πολυτη σαφήνεια: «Αποστολή εξετελέσθη για την κυβέρνηση της Ν.Δ., μιας και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής και στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, που διενεργήθηκε από τον Ειδικό Διαχειριστή. Σαν “έτοιμα από καιρό”, τα στελέχη της κυβέρνησης, αφού ψήφισαν την προκλητική τροπολογία του Φεβρουαρίου 2020, μείωσαν μισθούς, απέλυσαν εργαζόμενους, έπαυσαν τη λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, απαξίωσαν οτιδήποτε αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ, σήμερα παραδίδουν την εταιρεία στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι ευτελούς τιμήματος». «Σε μια ιστορική φάση». συνεχίζει η ανακοίνωση, «που η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας, ενώ την ίδια στιγμή οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης, απλά αναρωτιόμαστε: Για ποιους λόγους συντελέστηκε η επί σειρά ετών τακτική απαξίωσης της εταιρείας; Ποιους εξυπηρετεί η άρον άρον πώληση έναντι πινακίου φακής της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας της Ε.Ε. που παράγει νικέλιο;» «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, με όλες τις δυνάμεις του, στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ