Ιστορίες χωρίς φωνή: Το Έτος του βασανισμένου κουνελιού

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Ιστορίες χωρίς φωνή: Το Έτος του βασανισμένου κουνελιού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Του Πέτρου Κατσάκου*

Στις 22 Ιανουαρίου του 2023 οι Κινέζοι γιόρτασαν τη δική τους Πρωτοχρονιά και την έλευση του Έτους του Κουνελιού. Το κουνέλι είναι ένα από τα δώδεκα ζώα που σύμφωνα με την παράδοση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Βούδα και έκτοτε έχει την τιμητική του στο κινεζικό ημερολόγιο. Μόνο που η τιμή αυτή αρχίζει και τελειώνει ακριβώς εκεί αν αναλογιστεί κανείς πως το κουνέλι είναι ένα ζώο που στην Κίνα βιώνει μια ακραία βασανιστική κακοποίηση.

Συγκεκριμένα ένα είδος κουνελιού με πολύ πυκνό τρίχωμα, που αποτελεί και την πρώτη ύλη για το μαλλί ανκορά, είναι το ζώο που ούτε αυτή αλλά ούτε και τις προηγούμενες πρωτοχρονιές έζησε έστω και στο ελάχιστο μια ζωή χωρίς πόνο και βασανιστήρια. Πρόκειται για κουνέλια που αναπαράγονται σε φάρμες θανάτου στην Γαλλία, αλλά κυρίως στην Κίνα, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως σε μαλλί ανκορά με το ποσοστό παραγωγής στην αγορά να φτάνει το 90%.

Το τρίχωμα από το συγκεκριμένο είδος μετατρέπεται σε μαλλί ανκορά, το οποίο χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν πουλόβερ, κάλτσες και κασκόλ. Οι κλωστές ανκορά είναι πανάκριβες επειδή έχουν μεγάλη πυκνότητα, οπότε τα υφάσματα είναι πιο ζεστά κι από τα μάλλινα και ταυτόχρονα πιο απαλά από το κασμίρι. Τα κέρδη δε από τις εξαγωγές είναι τεράστια, μιας και η τιμή του σαν πρώτη ύλη, είναι κατά 50 φορές ακριβότερη από το μαλλί του προβάτου.

Μαρτύριο δίχως τέλος

Τα βασανιστήρια για τα κουνέλια ξεκινούν όταν αυτά είναι μόλις 2 μηνών. Οι εκτροφείς τα τοποθετούν πάνω σε μια ξύλινη πλάκα, με τα πόδια τους δεμένα πάρα πολύ σφιχτά. Γεγονός που από μόνο του προκαλεί φόβο και άγχος στα νεαρά ζώα, που πολλές φόρες πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή. Αφού τα κουνέλια δεθούν, τότε και ξεκινά το μαρτύριο της ξερίζωσης του τριχώματός τους από το δέρμα. Πρόκειται για ένα φριχτό και χωρίς αναισθησία βασανιστήριο που συνήθως διαρκεί έως και μία ώρα για κάθε κουνέλι. Οι πόνοι από το ξερίζωμα του τριχώματος είναι αφόρητοι και απερίγραπτοι, με αποτέλεσμα τα ζώα όπως έχουν καταγραφεί σε βίντεο να ουρλιάζουν ασταμάτητα.

Σε ένα από τα βίντεο που πριν μερικά χρόνια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ένας από τους εκτροφείς, ακούγεται να εξηγεί πως σε μερικά σημεία του σώματός τους η γούνα δεν βγαίνει τόσο εύκολα, οπότε αναγκαστικά την τραβάει με περισσότερη δύναμη προκειμένου να την αφαιρέσει. «Δεν είσαι χαρούμενο;» ακούγεται να λέει σε ένα κουνέλι την ώρα που αυτό τσιρίζει από τον αφόρητο πόνο. Αφού τους ξεριζώσουν όλες τις τρίχες, θα τα επιστέψουν στα κλουβιά τους με ένα δέρμα ερεθισμένο και χωρίς τη γούνα τους να τα προστατεύει από το κρύο.

Τα ζώα θα παραμείνουν φυλακισμένα για τους επόμενους έξι μήνες, έως ότου δηλαδή η γούνα τους θα έχει ξαναβγεί ώστε το βασανιστήριο να επαναληφθεί. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια εκμετάλλευσης και κακοποίησης, όταν δηλαδή πάψουν να παράγουν τρίχωμα καλής ποιότητας τα κουνέλια θα οδηγηθούν στο σφαγείο και τα άψυχα σώματά τους θα πουληθούν για το κρέας τους.

Η αναισθησία κοστίζει

Τα κουνέλια μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, μέσα σε φάρμες τόσο στην Κίνα όσο και στην Γαλλία από όπου και προέρχονται οι εικόνες και τα βίντεο κακοποίησης και βασανισμού των ζώων όπως έχουν καταγραφεί από την οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων One Voice. «Τα κουνέλια υποφέρουν, κλαίνε, είναι απαράδεκτο. Μερικές φορές τους γδέρνουν και το δέρμα καθώς τα κουρεύουν. Συγκριτικά με την Κίνα, το μόνο που διαφέρει στη Γαλλία είναι πως τα κουνέλια εδώ έχουν άχυρα στα κλουβιά τους, αλλά περισσότερο για να διατηρείται η γούνα τους καθαρή και μεταξένια παρά για την ευημερία του ζώου», λέει η Μυριέλ Αρνά, πρόεδρος της οργάνωσης.

Αν και θα μπορούσαν απλώς να τα κουρεύουν ή να τα ξυρίζουν, επιλέγουν αντιθέτως να τα μαδούν, καθώς το τρίχωμα που έχει μαζί και τη ρίζα είναι πιο μακρύ, άρα θα πουληθεί και ακριβότερα. Επίσης, η όλη διαδικασία γίνεται με τα άτυχα ζώα να έχουν πλήρως τις αισθήσεις τους, αφού θεωρείται πολύ ακριβό να τους χορηγήσουν κάποια μορφή αναισθητικού.

Ανηθικότητα πολυτελείας

Τα τελευταία χρόνια και αφού έγινε γνωστή η φρικιαστική μέθοδος παραγωγής του ανκορά κάποιοι οίκοι μόδας σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μαλλί για την κατασκευή ρούχων ως διαμαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο αφαιρείται η γούνα από τα κουνέλια αυτά. Ο όμιλος Armani ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μαλλί ανκορά, ξεκινώντας από τη συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας 2022-23, ενώ πρόσθεσε το μαλλί αυτό στον κατάλογο των υλικών που αποκλείει βάσει της πολιτικής του κατά της χρήσης γούνας. Άλλοι οίκοι μόδας όμως το χρησιμοποιούν ακόμα και παράγουν ρούχα με μαλλί ανκορά που πωλείται σε ακριβές τιμές καθώς θεωρείται προϊόν πολυτελείας.

*Πηγή: Η Αυγή

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ